Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 3. 15:08

Fejenként 25 ezer forinttal támogatják a digitális átállást

Átlagosan 25 ezer forintnyi állami támogatást kapnak azok a háztartások, melyek bekerültek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság televíziós digitális átállásra létrehozott tesztprogramjába.

Nagyjából bruttó 25 ezer forintba kerül átlagosan egy háztartás digitális tévézésre való átállítása abban a tesztprogramban, melynek szerelési szakasza augusztus elején kezdődik. A Telefonközpont blog értesülései szerint ebben az összegben a vevődekóder, a szerelési költségek és - ahol szükséges - az antenna ára is benne van annál a 448 háztartásnál, melyre a tesztprogram kiterjed. Aki inkább havi előfizetéses rendszerben szeretne tévézni, annak két szolgáltató kínál kedvezményes díjcsomagokat.

A tavasszal indult tesztprogram első lépéseként az NMHH a szociálisan leginkább rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől. A hatóság felmérői ezt követően májusban összesen 4255, a nyilvántartás szerint szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel Sopronban és a Barcsi kistérségben. A két térségben végül összesen 506 háztartás jelezte, hogy igénybe venne állami támogatást ahhoz, hogy a tévékészüléket a digitális adás vételére fel tudja készíteni - a háztartások többsége ehhez az ingyenesen fogható DVB-T vételt választotta.

Az ehhez szükséges "átalakítás" szinte kivétel nélkül azt jelenti, hogy a digitális adás vételére önmagában nem alkalmas tévékészülék és az antenna közé be kell építeni egy dekódert (set-top boxot), mely az Antenna Hungária által sugárzott adást analóg jellel továbbítja a televízió bemenetére. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Telefonközpontnak elmondta, a közbeszerzési eljárás nyomán átlagosan nettó 19500 forintba kerül egy ilyen digitalizálási folyamat, ebben benne van az eszköz árán túl a beszerelési költség, az antenna esetleges költsége, valamint a felhasználók betanítása az eszköz használatára. A blog úgy tudja, hogy a háztartások Conax-kártyával ellátott dekódert kapnak (egy ilyen egység piaci ára nagyjából 15 ezer forint körül alakul), vagyis a fizetős DVB-T adásokat is lehet velük fogni.

A blogbejegyzésből kiderül továbbá, hogy két magyarországi szolgáltató kínál vezeték nélküli vételi módot havi díj fejében a rászorulóknak. A Hello HD Kft. és a Magyar Telekom Nyrt. műholdas csomagjaiban jobbára a három közszolgálati adó és a két országos kereskedelmi tévécsatorna szerepel. A havi díj a Hello HD-nél 730, a Magyar Telekomnál 950 forint, emellett a hűségszerződés vállalásától függően 0-16500 forintnyi egyszeri belépési díjat is kérnek a szolgáltatók (az állami támogatáson felül).

Az egyelőre korántsem biztos, hogy az országos átállás során ugyanezek a konstrukciók lesznek érvényben. Az NMHH a tesztprogram elindítása során leszögezte, hogy a mostani projekt elsősorban tapasztalatszerzésre lesz jó, nagyobb volumenű háztartás átállítása eszközszinten fajlagosan akár olcsóbb is lehet. Az adminisztrációs és edukációs célokra szükséges források nagyságát ugyanakkor egyelőre megbecsülni sem lehet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról