Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 2. 13:26

Mindenféle kártyát megeszik a Google Wallet

Lerántotta a leplet a Google mobiltárca-megoldásának legújabb verziójáról. A Wallet mostantól támogat mindenféle bankkártyát. Ezzel újra feléledtek a Google esélyei arra, hogy meghatározó szereplője legyen az NFC-s mobilfizetési versenynek.

A Wallet 2.0 legnagyobb újítása, hogy a felhasználók szinte bármilyen létező bankkártya számát bepötyöghetik a rendszerbe, a nyitottság és az univerzalitás sokat fog segíteni a megoldás elterjedésében. A lépés válasz arra, hogy a VISA és a MasterCard, illetve több technológiai szereplő, például az eBay, az okostelefont virtuális bankkártyává változtatható megoldással rukkoltak elő.

Szóljon, aki látott már Wallet-felhasználót

A Google Wallet hiába volt az első NFC-s mobilos fizetési szolgáltatás, ami kereskedelmi forgalomban is elérhetővé vált. Azonban amennyire ígéretes volt a kezdeményezés 2011 májusában, a bejelentéskor, annyira jelentéktelenné vált mostanra. A Google sikertelenül vette a partneri tárgyalások jelentette akadályt, így földrajzi és technológiai korlátok szorították be a pilot szintre a projektet. Tavaly ősszel mindössze a Citibank állt MasterCard kártyáival az USA-ban a megoldás mögött. A Google eredetileg úgy gondolta, hogy egyedi megállapodásokat köt majd a pénzintézetekkel, de több év sem lenne elég arra, hogy elegendő bankot állítson be a webes cég a Google Wallet mögé.

01:30
 

Google Wallet Overview

Még több videó

Így a Google stratégiát váltott és a felhasználói kezébe adja a lehetőséget: a készülékekre előre telepített Wallet szoftver, ami a Google clouddal van összedrótozva, elfogad bármilyen bankkártyát anélkül, hogy a pénzintézetnek be kellene avatkoznia. Innentől kezdve ugyanaz lesz a folyamat egy csomag rágó vásárlásakor, mint ami jelenleg egy Play Store tranzakcióknál, a különbség csupán annyi, hogy a pénz egy virtuális számlán keresztül vándorol. A fizetésnél úgy fog tűnni, mintha a Google-számlát terhelnénk meg, de közben az megterheli a kártyánkon keresztül ugyanezzel az összeggel az igazi számlánkat.

Ezzel a módosítással a kibocsátók megspórolják az integrációs munkát, a Google pedig egyszerű előnyt szerezhet a továbbra is kaotikus NFC-fizetési piacon. A Google elmondása szerint természetesen a bankokkal tovább folytatódnak a tárgyalások, minden pénzintézet, ami vizuálisan is meg szeretne jelenni a szoftveren belül, az jelentkezhet. Ezzel a lépéssel a Google akár könnyen le is terítheti az ISIS-t és a PayPalt is, de ahhoz nyilván a konkurenseknek is lesz egy-két szava.

Felhőtárca

A PayPal szerint a Google által élesített változtatások éppen hogy megerősítik az ő törekvéseit. A PayPal már több mint egy évtizede rendelkezik egy ugyanilyen cloudalapú digitális tárcával, s több mint 110 millió ügyfelet szolgál ki. A Google onnan nézve nem találta fel a spanyolviaszt, csak eléírta, hogy “mobil”.

Míg a Visa, MasterCard és az American Express mind a saját fizetési megoldásaikat hirdetik, az ISIS-ben pedig az amerikai mobilszolgáltatók a Visával közösen ügyködnek, addig a Google most egyben képes kínálni egy olyan megoldást, amiben használhatóak a MasterCard, a Visa, az American Express és a Discover pénzforgalmi szolgáltatásai is.

Az adminisztrációt pedig könnyedén intézhetjük a böngészőből, ahol a megfelelő azonosítás után biztonságosan beállíthatjuk a mobilfizetéshez kapcsolódó részleteket, hozzáadhatunk és elvehetünk kártyákat, illetve eszközöket. Ha elveszítené valaki a mobilját, akkor két mozdulattal eltávolíthatja róla a regisztrált fizetőeszközöket távolról is. Mobilinternet kapcsolatra csak akkor van szükség, ha új kártyát szeretne regisztrálni valaki, másik kártyát választana a fizetéshez, módosítana bármit vagy vissza szeretné nézni a tranzakciók részleteit. Alapesetben a fizetés viszont akkor is megtörténik, ha épp  nincs online kapcsolat.

Még mindig ígéret

A PayPal ugyanezt az utat járja, csak kissé lemaradt a mobil felületen. A Wallet viszont jelenleg mindössze 6 készüléken elérhető, igaz, ez év végéig érdemben változni fog. A fizetéshez viszont semmi másra nincs szükség, mint egy NFC-képes és támogatott mobilra és egy NFC-s elfogadóhelyre. Magyarországon a PayPass elfogadóhelyekből jelenleg körülbelül 6000 van országszerte, ami indulásnak nem is lenne rossz arány. Lakosságszámra vetítve hasonlóan állunk, mint az Egyesült Államok, ahol 200 ezer PayPass elfogadóhely van.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról