:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 24. 11:17

Mindenki fejet hajtott az ismert szabadalomtrollnak

Az egyik leghíresebb szabadalomtroll a teljes mobiliparral kiegyezett és licencszerződést kötött. Sajnos az összegekről nincs hír, így nem tudni, hogy ki mennyit fizetett a mobil emailhez kötődő szellemi tulajdon licencjogaiért.

Kiegyezett 13 cég az NTP-vel, és teljes licencet szerzett annak 20 darabos szabadalomportfóliójához - jelentette be az NTP. A cégek között megtalálható a négy nagy amerikai mobilszolgáltató, de a készülékgyártók többsége is, beleértve az Apple-t, a HTC-t, a Motorolát, Samsungot, LG-t, a Palmot felvásárló HP-t, a Microsoftot, illetve a Google és a Yahoo is vásárolt licencet. A finn Nokia már korábban kiegyezett az NTP-vel.

Legendás troll

Az NTP üzleti modellje nyomán definiálható szabadalomtrollként, a cég ugyanis egyetlen gazdasági aktivitással rendelkezik, mintegy 20 szabadalomból álló portfólióját licenceli a mobilipar szereplői felé - tehát sem gyártói, sem szolgáltatói aktivitása nincs. A portfólió elsősorban a mobil emailre vonatkozik, és annak gyakorlatilag minden elemét lefedi. Az NTP a 2000-es évek közepén, a Research In Motion ellen indított perrel vált hírhedté, a 2000-ben indult ügy végére 2006-ban került pont, a peren kívüli egyezségre kényszerült RIM 612 millió dollárnyi kártérítést fizetett ki. A per akkor rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott, a kanadai gyártó egész az amerikai Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet és a perben megszólalt az Egyesült Államok védelmi minisztériuma is, mint a BlackBerry termékek egyik legnagyobb felhasználója.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az NTP két éve aktivizálta újra magát és 2010 júliusában indított újabb pert a legnagyobb mobilgyártók és a Google ellen, licencdíjat követelve a markoknyi szabadalom használatáért. Ez a per ért véget most peren kívüli megegyezéssel, az NTP által most elnyert összeg azonban nem nyilvános, a HWSW sejtése szerint azonban több százmillió dollár cserélhetett gazdát összességében. Az amerikai mobilszolgáltatók ellen és a Palm ellen indított per jóval korábban, 2007-ben indult, a felek mostanra jutottak megegyezésre.

Sikeres üzleti modell

A tény, hogy az NTP szabadalmait a rendkívül nehezen zsarolható és hatalmas jogi osztállyal rendelkező Apple vagy Microsoft is megvette, arra utal, hogy az elmúlt két évben nem találtak fogást a kis licencvállalkozáson és olcsóbbnak látták a tempós kiegyezést, mint a rendkívül hosszadalmasnak ígérkező, kétes kimenetelű jogi csatározást. A RIM annak idején próbálta érvényteleníteni az NTP kérdéses szabadalmait, arra hivatkozva, hogy mobil üzenetküldő rendszerek már jóval a szabadalom bejegyzése előtt is tömegesen működtek, az esküdtszéki tárgyalás azonban a szabadalmakat érvényesnek találta.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.