:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 6. 16:43

Amazon okostelefon és 4 új tablet várható ősszel

Igazi tűzijáték várható idén ősszel a tablet- és okostelefon. A kisebb iPad-ről szóló hírek mellett újabb - szintén nem hivatalos - információ érkezett a témában, ezúttal az Amazon háza tájáról. A webes kereskedőként indult cég várhatóan 4 új tabletet és egy okostelefont is bemutat még idén.

A Kindle Fire egyelőre csak egy fellángolás volt. A megjelenés után hihetetlenül dominálta annak a negyedévnek az eladásait az USA-ban, de azóta takaréklángra állt a Kindle. Az NPD Research egyik elemzője szintén a beszállítói informátorokra hivatkozva azt állítja, hogy még augusztusban megindul a Kindle Fire 2 tabletek gyártása, amivel az Amazon megindítja a második támadási hullámát, hogy helyet béreljen a nagy platformok között.

Második nekifutás

A pletykák szerint az Amazon a 7 hüvelykes méretben látja továbbra is a potenciált, így a négyből három modell ide kerül. Az alapváltozatban nem lesz kamera és csak 1024x600 pixeles kijelzőt kap. A középső felszereltség már 1280x800-as kijelzővel bír és van beépített kamerája is. Mindkettőt elvileg augusztustól helyezik gyártásba, míg a 4G-s verziót, ami a középső modellel azonos a többi specifikációt tekintve, csak egy hónappal később, szeptemberben. A késleltetésnek az is lehet oka, hogy a feltételezhetően legdrágább kiszerelésből nincs szükség olyan nagy készletekre, mint az alsó kettőből, ráérnek később indítani a szalagot. Az Amazon logisztikában igen erős, az e-Ink Kindle generációk, illetve a Fire kapcsán pedig komoly tapasztalata van a dömpingértékesítésben akkor is, ha a cég nem klasszikus hardvergyártó.

A bónusz verzió pedig épp az Apple-ről híresztelt kicsinyítés ellentéte, hiszen az Amazon állítólag megjelenik egy 8,9 hüvelyk képátlójú modellel is, ami 1920x1200 pixeles felbontású kijelzőt kap. A Full HD felbontást is felülmúló pixelszám azonban ne tévesszen meg senkit, a pixelsűrűsége ennek közel azonos a 7 hüvelykes 1280x800-as felbontású modellével. A 233 ppi egyébként nem rossz érték, az első Kindle Fire 169 ppi-s értékéhez képest kimondottan nagy ugrás, nincs sokkal lemaradva az új iPad 269 hüvelykenkénti pixelszámától sem.

Azzal kapcsolatban viszont nincsenek hírek, hogy a kijelző alatt milyen rendszerprocesszor dolgozik majd, valószínűleg nem a processzorgyártó cégek, hanem a kijelzős vállalatok szivárogtattak ismét. A szakértők szerin a Texas Instruments OMAP vagy az NVIDIA négymagos Tegra 3 rendszere valószínű.

Teljes pályás letámadás készül

Ha a tablet hírek nem lettek volna elegendőek, akkor  a kínai Foxconnra hivatkozva a Bloomberg azt szellőztette meg, hogy az Amazon egy okostelefon gyártásáról tárgyal ugyanazzal a céggel, ami az Apple-nek is szereli az iPhone-t. Eközben a cég igyekszik olyan szabadalmakhoz hozzájutni, amikkel le tudja fedni a vezetéknélküli mobilkommunikációs feladatot úgy, hogy azért ne pereljék be a manapság nem éppen békés versenytársak.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Amennyiben az Amazon képes belépni hardverrel az okostelefon versenybe is, akkor képes lehet elárasztani olcsó, de jó minőségű készülékkel a piacot. Mégpedig úgy, hogy az Android gyökerek miatt az ökoszisztéma fejlettségével sem kell foglalkoznia, de közben a saját szolgáltatásait és termékeit tudja erősíteni. A Google saját megoldásainak háttérbe szorításával párhuzamosan az Androidból az Amazon könyvekkel, filmekkel, zenékkel és alkalmazásokkal is ellátja a felhasználókat, illetve közben a cloud szolgáltatásokat is el tudja adni, hirdetést is tud teríteni, illetve a kereskedelmi csatornákba is egyszerűen be tudja vonni a felhasználókat.

Az Apple-nek és a Samsungnak komoly fejfájást tudna okozni az Amazon sikeres belépése, hiszen jelentős árverseny indulhatna el azon a piacon, ahol jelenleg két hardvergyártó dominál. Az Amazon nem akar majd profitot a készüléken, a Samsung viszont egyelőre nem tud máson keresni, de az Apple dollármilliárdjai is a készülékeladásból származnak és nem a szolgáltatásból. Az IDC adatai szerint idén az első negyedévben közel 400 millió okostelefont adtak el világszerte, megérheti néhány százalékos piaci rész mellett is jelen lenni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.