:

Szerző: Koi Tamás

2012. július 2. 12:54

Külföldi mobilhasználat: ez változott júliustól

Múlt vasárnap óta új feltételek szerint használhatják mobiltelefonjaikat a T-Mobile, Vodafone és Telenor ügyfelek, ismét csökkent számos szolgáltatás díja, emellett új konstrukciók, illetve az előfizetők túlköltekezését megakadályozó gátak is bekerültek a rendszerbe.

Július elsejétől szinte minden tekintetben csökkent a külföldi mobilhasználat költsége az Európai Unió tagországain belül. Az Európai Bizottság által beterjesztett új roamingrendelet a percdíjak mellett először törte le drasztikusan az adatforgalmi díjakat. Az ügyfeleket emellett mostantól az EU-n kívül is védi a korábban bevezetett, eddig csak a nemzetközösség tagállamain belül működő forgalmi limitszolgáltatás. A mobilszolgáltatók kínálatába vasárnaptól új opciók is megjelentek, melyekkel tovább csökkenthetők a költségek.

Az Európai Unió végrehajtó szerve idén immár hatodik alkalommal írja elő a beszédszolgáltatásokra és SMS-küldésre vonatkozó tarifák árának csökkentését a tagállamokban működő mobilszolgáltatók számára. A hatodik lépcsőben nettó 35 eurócentről 29 eurócentre csökkent az indított hívások percdíja, ami a hazai szolgáltatóknál 106,8 forintos (T-Mobile és Vodafone), illetve 106 forintos (Telenor) percdíjakat eredményezett. A hívásfogadás díja július 1-től 8 eurócentre csökkent, ez a három hazai szolgáltatónál egyaránt bruttó 29,4 forintos percdíjat eredményezett.

Fontos változás, hogy a korábbi, nagykereskedelmi díjakat érintő szabályozást kevésnek találva az EU idén júliustól az adatroaming kiskereskedelmi díját is szabályozza a tagországokon belül barangolva. Itt egy megabájtnyi adatforgalom nem kerülhet többe nettó 0,70 eurocentnél, ez a magyar szolgáltatóknál 247-258 forintos megabájtonkénti árat eredményezett (a legkevesebbet a Telenornál, a legtöbbet a Vodafone-nál kell fizetni). A költségek csökkentéséhez hozzájárul, hogy a számlázási egység az EU-n belül tegnap óta kötelezően 1 kilobájt, míg a szolgáltatók korábban többnyire 100 kilobájtos egységben mértek.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Lényeges módosítás, hogy az eddig csak az EU területén belül működő limitszolgáltatást júliustól az összes partnerhálózatnál alkalmazniuk kell a szolgáltatóknak, vagyis ha az ügyfél által generált forgalom értéke eléri az 50 eurót (vagy más, az előfizető által előre meghatározott összeget), az előzetes figyelmeztetést követően a roamingszolgáltatásnak szünetelnie kell. Ez a könnyítés több szomszédos - nem uniós - országba utazó előfizető számára eredményezhet a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb összegű számlát.

A szolgáltatóknál a roamingrendelettől függetlenül is bekerültek új konstrukciók a kínálatba. Így például a Vodafone-nál tegnap óta él az Európai Napijegy szolgáltatás, amin napi 990 forint ellenében belföldi percdíjakat és 50 megabájtnyi roaming adatforgalmat biztosít. A T-Mobile továbbra is változatlanul biztosít háromféle roaming-opciót ügyfeleinek (Travel&Surf), a Telenornál jelenleg semmilyen roamingkedvezmény nem szerepel a kínálatban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.