:

Szerző: Folyó Gergely

2012. június 8. 15:03

Generációváltás előtt a játékipar

Valószínűleg utoljára rendezték meg az Electronic Entertainment Expót, vagyis az E3-at a jelenlegi konzolgenerációval, ezt érezni lehetett a show minőségén is. A héten Los Angelesben ünnepelt a játékipar, és bár a nagy bejelentések elmaradtak, bőven akadt slágerjáték, amire rácsodálkozhattak az érdeklődők.

Idén június 5-7. között rendezték az E3-at, a világ legnagyobb játékos kiállítását, amit immár hagyományszerűen a konzolgyártók és a legnagyobb kiadók sajtókonferenciái vezettek fel. A rendezvényt évről-évre, így most is óriási médiaérdeklődés övezte, az online közvetítések révén az sem maradt le semmiről, aki nem jutott el Los Angelesbe. Bár az internet a show meglepetéserejének alaposan keresztbe tesz, és most is alig maradt olyan bejelentés, ami titokban maradt, az általánosságban is elmondható, hogy átütő erejű újdonságból csak kevés akadt a napokban. A legérdekesebb hírek közül szemezgettünk.

Generációváltás előtt

Sok találgatás előzte meg az E3-at, végül tisztázódni látszott: az idei kiállításon még nem láthatjuk az új generációs konzolokat, ez pedig éreztette a hatását a sajtókonferenciákon is. Szokás szerint a Microsoft kezdte meg a műsort, amivel a tavalyi showját is sikerült alulmúlnia - még a Call of Duty-bemutató is halványabbra sikerült, pedig az általában biztos pontnak nevezhető. Bár játékprezentációból akadt bőven - kint volt a Halo 4, az új Splinter Cell, Gears of War, a Forza Horizon és a South Park szerepjáték is -, a show nagy részét a kinectes és a multimédiás újdonságok töltötték ki, amik nem ütötték meg a játékosok ingerküszöbét.

02:43
 

SmartGlass Demo - E3 2012

Még több videó

A Microsoft számára mindennél fontosabb a Kinect erősítése, és az Xbox 360-ból is multimédiás márkát szeretne építeni. Ma már a legfontosabb játékok egytől-egyig támogatják a mozgásérzékelős kamerát, más kérdés, hogy ezek nem túl logikus módon inkább a hangvezérlésre támaszkodnak. Az újonnan bevezetett szolgáltatások közül a legérdekesebb az Xbox SmartGlass: a tabletekre és okostelefonokra elérhető alkalmazással tartalmat streamelhetünk az Xboxra és így a tévé képernyőjére, kényelmesen böngészhetünk a konzolon az Internet Explorer segítségével, és a Nintendo Wii U-hoz hasonlóan kiegészítő információkat is elérhetünk rajta játék és filmnézés közben.

Hogyan mászunk ki innen?

Eseménytelenül telt el a Sony konferenciája is, mert bár ígéretes játékok készülnek a PlayStation 3-ra és a Vitára, egyelőre semmi jele annak, hogy a mostanában rossz eredményekkel büszkélkedő vállalatot éppen a PlayStation-üzletág mentené meg. A korábbi pletykákkal ellentétben nem csökken a PlayStation Vita ára, viszont érkezik rá az Assassin’s Creed és a Call of Duty kézikonzolra szabott változata, illetve idén fehér színben is debütál a kütyü - a japánok ettől remélik, hogy sikerül tartani a jövő márciusig kitűzött 10 milliós eladási célt. A Sony bejelentette továbbá, hogy az androidos okostelefonokra szánt PlayStation Suite keretrendszert igyekszik valódi platformmá nevelni immár PlayStation Mobile néven - a terjeszkedés jegyében a HTC is gyárt majd PlayStation Certified telefonokat.

05:43
 

BEYOND: Two Souls™ E3 First Look

Még több videó

A PlayStation 3-hoz két kiegészítőt jelentettek be: a PlayStation Move kap majd egy autó- és motorversenyhez is beállítható kormánytartozékot, illetve gyerekeknek szánják az úgynevezett Wonderbookot, ami a Move, a PlayStation Eye és a kiterjesztetett valóság segítségével eleveníti és játékosítja meg a könyveket - külön érdekesség, hogy a Spells of Book című alkotást a Harry Potterről ismert J.K. Rowling szerzi. PlayStation 3-ra egyébként két rendkívül impozáns játék érkezik a közeljövőben: a The Last of Us a Naughty Dog legújabb akciójátéka, amiben hőseinknek egy kihalt metropoliszban kell túlélnie, míg a Beyond a Heavy Rain alkotóinál készül - ez utóbbi grafikája és filmszerűsége mindent felülmúl, amit a játékipar eddig produkálni tudott.

A Nintendo még mindig ugyanolyan

Bár a Nintendo már tavaly előrukkolt a következő generációs konzoljával, a Wii U-val, azóta semmi újdonságot nem árult el a géppel kapcsolatban, amit a konferencia után a befektetők a cég részvényeinek eladásával “háláltak meg”. A Wii U bemutatójában újfent a GamePad ismertetésére helyezték a hangsúlyt (a tabletvezérlő több ponton is változott, igaz, nem számottevően), viszont a konzol mögött dolgozó hardverről még mindig nem tudni semmit - az sem segített a japánok műsorának megítélése szempontjából, hogy a Wii U premierjének időpontja és a várható ára is titok maradt.

A Wii U-ra több címet is bemutattak, lesz új Pikmin és Mario, új változatot kap a Batman: Arkham City, a Mass Effect 3 és az Aliens: Coloniel Marines is. A konzolhoz viszont még mindig nevetségesen kevés játszható demó érhető el, a legösszeszedettebb programnak a Rayman Legends és a ZombiU tűnik. Mindkettő a Ubisofttól érkezik, látszólag ahogy a 3DS-nél, úgy most is a francia kiadó lehet az új platform legfontosabb külsős hírnöke.

01:31
 

Nintendo Wii U GamePad Hardware Trailer - E3 2012 Nintendo Press Conference

Még több videó

Játszani azért lesz mivel

Játékbejelentéseknek nem voltunk híján, igaz, valódi új címet keveset mutattak be a kiadók: ma már nemcsak a folytatásokból élnek a vállalatok, de virágkorukat élik a “rebootok” és a “remake-ek” is, mikor a fejlesztők egy jól ismert cím alatt jelentetnek meg egy új játékot, illetve mikor csupán technikai értelemben szedik ráncba azokat.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Electronic Arts nem nagyon kockáztat, új Dead Space, Medal of Honor, és Sim City van nála készülőben, de újra előveszi a Need for Speed: Most Wantedet is. A kiadó emellett a Call of Duty: Elite mintájára prémiumszolgáltatást indított a Battlefield 3-hoz, illetve megegyezett a UFC-vel: mostantól a pénzügyi gondokkal küszködő THQ helyett az EA Sports szállíthatja a legnépszerűbb MMA-s szervezet nevével fémjelzett verekedős játékokat.

A Ubisoft sem vállalta túl magát, bár érezhetően jobban igyekszik kiszolgálni az alkalmi játékosok igényeit: az új Assassin’s Creed, Far Cry és Splinter Cell mellé befért a Kinecttel is irányítható Bosszúállók-játék, készül a Just Dance negyedik része, és a Rabbids-sorozat is visszatér. A francia kiadó kínálatából mindenképpen érdemes kiemelni a Watch Dogs című programot, ami egyértelműen az E3 legnagyobb meglepetése: a hackerkedéssel dúsított akciójáték remekül fest és a hangulata is egészen egyedi.

09:44
 

[E3 2012] Watch Dogs - E3 Gameplay Demo

Még több videó

Egy csipet next-gen

A játékokat tekintve akadnak érdekes újdonságok, ugyanakkor az E3 alapján az iparág fejlődése stagnálni látszik - csak néhány vállalat tekintett már a jövőbe. Az Epic Games a tavaszi zárt ajtók mögötti bemutató után a nagyközönség előtt is felfedte az Unreal Engine negyedik generációs változatát, és a Square Enix is demózta a next-gen szerepjátékokhoz készített motorját.

A cloud gaming szolgáltatók is előreléptek egyet. Bár a Sonyval hírbehozott bejelentés elmaradt, a Gaikai lepaktált a Samsunggal, az OnLive pedig az LG-vel működik együtt a jövőben. Hamarosan mindkét gyártó okostévéiben elérhető lesz a felhőalapú játék lehetősége: ehhez egyáltalán nincs szükség új hardverre vagy konzolra, elegendő a tévén egy alkalmazást elindítani, és a felhasználók máris játszhatnak a legújabb játékokkal.

Találkozunk jövőre! Viszlát, Los Angeles?

Az idei E3-ra több mint a 45 ezren látogattak ki, a rendezvénynek helyt adó Los Angelesnek 30 ezer hotelszoba-foglalást és 40 millió dolláros forgalmat hozott a show - talán utoljára. Bár a kiállítást jövőre is megrendezik, a híresztelések szerint az E3-at lebonyolító ESA elköltöztetné az eseményt, mert elégedetlen a játékosok számára jelképpé vált kiállítócsarnok, a Convention Center átalakítási terveivel. Az épületben 16 alkalommal tartották meg az E3-at - ironikus, hogy éppen most érhet vége a pályafutása.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.