:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 9. 10:27

Óvatosan nőhet idén a PC-piac

A Windows 8 és az Ultrabook az év második felében érezteti a hatását, a fejlett országok azonban már elfordultak a PC-től. A növekedés kulcsát a fejlődő országok hordozzák, néhány éven belül itt fogy majd a számítógépek kétharmada.

Akár 368 millió darab PC is elkelhet idén világszerte - állítja a Gartner piackutató felmérése. Ez mintegy 4,4 százalékos növekedést jelentene 2011-hez képest. A Gartner szerint a piac növekedési üteme 2013-ra újra felgyorsulhat, jövőre 400 millió eladott PC fölött látják a piac nagyságát.

"A PC-szállítások továbbra is gyengék maradnak 2012-ben, ahogy a PC-piac próbálja utolérni a a vásárlók pénztárcájáért versengő egyéb szegmensek innovációs ütemét" - mondja Ranjit Atwal, a Gartner kutatásért felelős igazgatója. "Az igazán nagy kérdés, hogy a Windows 8 és az Ultrabook szegmens felkelti-e újra az új technológiák iránt fogékony felhasználók érdeklődését a PC-k felé."

A Gartner szerint 2011-ben alapvetően megváltozott a számítástechnikai eszközök piacának dinamikája. "Az olyan alkalmazások-szolgáltatások körében, mint az email, közösségi hálózatok és internethozzáférés a PC dominanciája elhalványulóban van, a felhasználók egyre gyorsabb ütemben költöztetik az ilyen aktivitásaikat okostelefonjaikra és tabletjeikre, ami szemükben megnöveli a hordozható eszközök értékét. A felhasználó hozzáállása megváltozott: az adott tevékenységhez legmegfelelőbb eszközt választja, amelytől a legszórakoztatóbb, leghatékonyabb és legkényelmesebb felhasználói élményt kapja. A felhasználó körül lévő eszközök egymással versengenek a figyelemért." - mondja Atwal.

A Gartner elemzői szerint az ultrabook-szegmens 2012 második felében kaphat nagyobb figyelmet az iparág és a felhasználók részéről, ahogy a beszállítók is felkészülnek a platform költséghatékony gyártására. "A PC-re gyakorolt piaci nyomás azonban minden korábbinál erősebb lesz idén, ahogy az új iPad, de a Microsoft és a Google operációs rendszere is erősíti a tableteket."

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A PC-piac elsöprő hányadát továbbra is a lecserélés hajtja, a felhasználók elavult gépeiket újabbakra váltják. A trend, miszerint a mainstream PC-felhasználás egyre kevésbé teljesítményorientált, idén is folytatódni fog, sőt, a felhős szolgáltatások felé fordulással ez várhatóan később sem változik majd. A PC elsősorban a tartalom létrehozásában emelkedik ki, ez azonban a legtöbb potenciális vásárló számára nem ellensúlyozza az egyéb platformok előnyeit a tartalomfogyasztásban.

A PC-piac növekedésének záloga továbbra is a fejlődő piacok lesznek, amelyek még mindig rendkívül alacsony penetrációs rátával rendelkeznek. Az idei és jövő évi növekedés is ezekből az országokból származik, ahogy piaci részesedésük 50 százalékról 70 százalékra nő (2016-ra) a globális eladásokat tekintve. Ugyan ezekben az országokban is sikeresek a hagyományos mobiltelefonok, a PC-k olcsóságával sem az okostelefonok, sem a tabletek nem tudják felvenni a versenyt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.