:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 8. 11:01

2300 embert rúg ki Magyarországon a Nokia

Versenyképtelen a nyugati termelés, keletre költözik az európai és a mexikói összeszerelő üzem is. Komáromban a munkavállalók felét küldik el, a gyár ezután a készülékek "testreszabásával" foglalkozik majd.

Elküldi dolgozói felét a magyarországi Nokia-üzem - jelentette be a vállalat. A komáromi gyár az év végéig mintegy 2300 munkavállalójától válik meg, ez a 4400 fős dolgozói létszám több mint fele. A dolgozók kárpótlására "a Nokia mindenre kiterjedő, helyi igényekre szabott támogatási programot fog kínálni, amely magában foglalja az anyagi támogatást, valamint segítséget [...], hogy helyben munkába állhassanak".

A bejelentés szerint nem csak a magyarországi üzemben lesznek elbocsátások, a finnországi Salóban és a mexikói Reynosában is elküldik a dolgozók egy részét, az üzemek pedig leállnak a telefonok összeszerelésével. A Nokia döntése egyáltalán nem meglepő, az erdélyi gyár teljes bezárása után a gyártó bejelentette a maradék üzemek szerepének átgondolását is. Inkább az a meglepő, hogy a magyarországi gyár egyáltalán megmarad, bár jövőben betöltendő szerepéről nagyon homályosan fogalmaz a Nokia. A sajtóközlemény szerint ugyanis az üzem a jövőben "az okostelefonok testreszabására fog fókuszálni", ami komplex, szoftveres folyamatokat, de triviális csomagolási műveleteket is jelenthet.

Ázsia a világ műhelye

A Nokia a bejelentés értelmében az összeszerelést Ázsiába költözteti át, így hamarosan a finn óriás összes telefonja a Távol-Keleten készül majd. Ezzel az eddig használt, több kontinensre kiterjedő gyártási és logisztikai folyamatok leegyszerűsödnek, a részegységeket csupán a (feltehetően kínai) beszállítók és összeszerelő üzemek között kell majd mozgatni, a globális szállításokban pedig csak a kész telefonok vesznek majd részt. Az ázsiai gyártás ezen felül is sokrétű előnyöket hordoz, mind a time-to-market (a koncepciótól a kész termékig eltöltött idő) lerövidítése, mind a magasabb gyártási rugalmasság elérhető így.

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart a New York Times nagyszerű cikke, amely az Apple Ázsiába költözésének körülményeiről és előnyeiről számolt be. A cikk szerint az eredeti iPhone létrehozásának egyszerűen elengedhetetlen feltétele volt a Kínában elérhető gyártókapacitás. A beszállítók közelsége, a munkaerő elképesztő rugalmassága és megfelelő képzettsége, valamint a teljes gyártási folyamat rugalmassága nélkül a telefon bemutatása hosszú heteket-hónapokat csúszott volna. Az Apple álláspontja szerint modern elektronikai eszközöket egyszerűen képtelenség ma Nyugaton gyártani, a feltételek már nem állnak rendelkezésre. A cikk által említett tipikus példa, hogy az iPhone piaci bemutatkozása előtt néhány héttel született döntés arról, hogy a kijelző borításának karcálló üvegből kell készülnie műanyag helyett. Ez a gyártási folyamat jelentős átalakítását igényelte - ehhez azonban Kínában minden azonnal rendelkezésre állt, az üveget megfelelő precizitással méretre vágó üzemtől az éjszaka közepén felébreszthető és munkába álló alkalmazottakig.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Nokia egyre súlyosbodó pénzügyi problémái nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy európai gyártóként számon tartott finn cég kénytelen lesz rövid időn belül szintén Kínába telepíteni a gyártást, a költségek alacsonyan tartása és a versenyképesség növelése miatt. A szeptemberben bejelentett vállalatszintű átszervezéskor erre már tett is utalást a Nokia, a mai közleményben pedig expliciten is beszél az Ázsiába költözésről. A HWSW várakozásai szerint a Nokia telefonok is ázsiai szerződéses gyártók műhelyeiből kerülnek ki.

Kétes haszon

A Nokia magyarországi gyára az Index által idézett adatok szerint 2010-ben mintegy ezermilliárd forintnyi árbevételt termelt, ez a GDP 3,6 százalékát tette ki. A gyártás ideköltöztetésének azonban fontos feltétele volt a speciális adókedvezmények megadása, amelynek következtében az állam csupán minimális hasznot látott az üzem működéséből. Nemzetgazdasági szempontból további problémát jelentett, hogy az összeszerelő üzem körül nem jött létre hazai beszállítói hálózat. A nyugat-magyarországi autógyárakkal ellentétben a Nokia továbbra is külföldről importálta az összes részegységet, így hazánkban valóban csupán összeszerelés folyt.

A valódi értéket a foglalkoztatással teremtette a Nokia, a gyár eredetileg 4800 alkalmazottat tartott el és fizetett utánuk adót és járulékot. A most bejelentett döntés értelmében a jelenleg foglalkoztatott 4400 munkavállaló több mint felétől, 2300 embertől válik meg a cég az üzem profilváltásának keretében.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.