Szerző: Koi Tamás

2012. február 7. 13:44

Az alkalmazásfejlesztők a RIM nagy reménységei

A BlackBerry hazánkban egyáltalán nem tartozik a felkapott okostelefon-platformok közé, annál érdekesebb, hogy a telefonokat gyártó Research in Motion teltházas fejlesztői konferenciát rendez első ízben Európában, amin egy magyar újságírót is vendégül lát.

Azt, hogy a BlackBerry platform most már tartósan több mint egy éve teret veszít az okostelefon-szegmensben, talán senkinek nem kell ecsetelni. Az egykor szebb napokat látott cég jelentős átalakuláson megy keresztül, illetve platformváltásra készül, melyet valójában már 2010-ben, a QNX felvásárlásával megkezdett A Research in Motiont (RIM) egyetlen reménye, ha vadonatúj, QNX-alapú platform mellé meg tudja nyerni a fejlesztőket, hogy sok, és jó minőségű alkalmazás szülessen.

Behálózni a fejlesztőket

Az évente immár három alkalommal, három különböző kontinensen zajló BlackBerry DevCon éppen ezt a célt szolgálja, a RIM szemmel láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztők figyelmét a platformra irányítsa. Részben ezt szemlélteti, hogy a cég eddig több tízezer PlayBook tabletet adott ajándékba a fejlesztőknek - a RIM tabletjére eleve egyfajta demoplatformként lehet tekinteni, hiszen ez az első QNX-alapú megoldás a portfólióban, vagyis a cég jól felfogott érdeke, hogy minél több fejlesztő kezében ott legyen az a hardver, ami a jövő BlackBerryjeivel teljes szoftveres kompatibilitást nyújt.


Thorsten Heins, a RIM új elnök-vezérigazgatója: mindent vagy semmit játékos

A kedd reggel kezdődött DevCon Europe fejlesztői konferenciát Thorsten Heins, a RIM újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója nyitotta, aki nem győzte hangsúlyozni a gyártó elhivatottságát mind az új BlackBerry 10 platform, mind a fejlesztők irányába. A cégvezető kiemelte, a RIM erős jövőképpel rendelkező vállalat, mely komolyan épít a fejlesztői közösségre, cégekre. Bár a BlackBerry App World közel 60 ezres választékával és eddigi kétmilliárd letöltést elérő forgalmával a kisebb mobilos alkalmazás-piacterek közé tartozik, a fejlesztőknek mégis megéri jelen lenni a platformon - ezt Heins a bevételi statisztikákkal igyekezett alátámasztani. A cégvezető elmondta, a BlackBerryre fejlesztők 13 százaléka több mint 100 ezer dollárt keresett alkalmazásával vagy alkalmazásaival.

A konkrét lehetőségeket, API-kat és a fejlesztői közösséget összefogó kezdeményezéseket Alec Saunders, a cég fejlesztésért és ökoszisztémáért felelős alelnöke mutatta be a konferencia közönségének. Saunders újfent ismertette a nemrég létrehozott, kollaboratív mobilfejlesztési koncepció alapján felépülő Jam Community programot, illetve az alkalmazásfejlesztőknek kialakított új webfelületet, ahol minden programozó, grafikus, tervező és más szakember részletes információt kaphat a jelenleg és a jövőben elérhető fejlesztési platformokról.

Ezek közül a C++ alapú Native SDK PlayBook OS és BlackBerry OS 10 támogatást nyújt, míg a HTML5 WebWorks teljes keresztplatformos megoldás. A fejlesztőknek február végén várható  PlayBook OS 2.0-s verziótól kezdve lehetőségük adódik arra, hogy a Google Android operációs rendszeréhez készített alkalmazásaikat a RIM platformjára portolják. Szintén a PlayBooknál, valamint az új BlackBerry OS-nél elérhető platform az Adobe AIR, míg a régebbi BlackBerrykre továbbra is Java-alapú alkalmazásokat készíthetnek a fejlesztők.

A konferencián a RIM fejlesztésért felelős vezetője igyekezett a résztvevők figyelmét felhívni a tavaly októberben létrehozott, nyílt forráskódú fejlesztői eszközöket tartalmazó Native Open Source Components kezdeményezésre, melyek jelenleg még csak a tabletekhez elérhető Native SDK for Tablet OS kiegészítéseként használhatók. Ez többek közt olyan nyílt forráskódú komponenseket tartalmaz, mint az OpenAL, a Box2D, a Bullet vagy éppen a Qt.

Nagyon kellene a hardver is

A RIM tehát minden létező követ megmozgat annak érdekében, hogy a fejlesztőket a saját platformja felé irányítsa, a jelenleg elérhető új generációs eszközök szűk köre (az eddig eladott PlayBookok száma marginális a többi tablethez, főleg az iPadhez képest), valamint a BlackBerry 10 OS-re épülő új mobilok bizonytalan megjelenési ideje ugyanakkor nem hajtja a cég malmára a vizet. A cég jó esetben az év végén piacra dobhatja az első új generációs BlackBerryt, mely az eddig kiszivárgott hírek szerint a PlayBookhoz hasonlóan teljes érintőkijelzős készülék lesz.

Bár a tavaly ősszel piacra került OS 7-es BlackBerryk már nagyobb sikerrel veszik fel a versenyt a riválisokkal, a jelenleg széles körben elérhető, több mint 75 millió felhasználóval rendelkező BlackBerry platform továbbra is elavult, több mint tízéves alapokra építkezik. Nem javít a helyzeten az sem, hogy a BlackBerry 10 OS esetében a visszamenőleges kompatibilitás csak részlegesen megoldott (WebWorks esetén), ami az új generációs operációs rendszer széles körű elterjedéséig párhuzamos fejlesztést igényel ahelyett, hogy az alkalmazásfejlesztőknek egy platformra kellene csak koncentrálniuk.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról