:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 3. 13:44

Nem tudja fizetni hiteleit az Elpida

Továbbra is súlyos pénzügyi problémákkal küzd a legnagyobb japán memóriagyártó. Az Elpida kiszivárgó információk szerint nem lesz képes időben fizetni az állami kölcsön esedékes részletét, a kormánysegítséggel végrehajtott újraszervezés jobbára hatástalan maradt.

Továbbra is menekülnek a befektetők az Elpidától, miután a múlt héten kiszivárgott, hogy a vállalat nem lesz képes időben fizetni kölcsöneit. A hírre a cég papírjai mintegy 6 százalékot estek a tokiói tőzsdén, ezzel a piaci kapitalizáció tavaly több mint 63 százalékot esett és valószínűleg még nem érte el a mélypontot.

A világ harmadik legnagyobb memóriagyártójának számító Elpidára rájár a rúd, a DRAM-piacot jellemző túltermelési válság és alacsony árak, valamint a jen magas árfolyama miatt komoly veszteségeket szenved, a kiújult európai gazdasági válság nyomán pedig a kereslet is elmarad a várakozásoktól. A cég helyzetét súlyosbítja, hogy egyéb félvezetőipari termékeket nem gyárt, így nem tudja a keletkező pénzügyi részt más ágazatok profitjából finanszírozni.

Az Elpida 2009-ben 30 milliárd jenes (390 millió dolláros) kölcsönt kapott, amelyből a vállalat jelentős átszervezését finanszírozták. A kölcsönt akkor az állami forrásokkal gazdálkodó Japán Fejlesztési Bank adta, visszafizetésének határideje pedig április. A most kiszivárgott információk szerint az Elpidának nem áll majd rendelkezésére ez az összeg, és hamarosan kérni fogja a banktól, illetve a kormánytól a fizetési határidő kitolását.

Csodás felvásárlási célpont

Az Elipda jelenleg mintegy 100 milliárd jenes piaci kapitalizációval bír, köszönhetően a befektetők bizalmatlanságának és a folyamatosan érkező negatív pénzügyi híreknek. A cég nettó könyv szerinti értéke azonban ennek több mint háromszorosa - 322 milliárd jen, egy olyan vállalat számára, amely hatékonyan fel tudja használni az Elpida eszközeit, termelési kapacitását és ezzel javíthatja méretgazdaságosságát, a felvásárlásnak lenne értelme.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az iparági források szerint az Elpidára már több cég is szemet vetett, a Toshiba pedig a DigiTimes értesülései szerint megkezdte a szorosabb együttműködésre vonatkozó tárgyalásokat. Az információk szerint a valamilyen formájú összeolvadást a japán kormány is aktívan támogatná, ezzel ugyanis közelebb kerülne az ország félvezetőgyártásának jelentős része - a flash és DRAM-memóriák illetve a vezérlőlapkák gyártása és fejlesztése összehangolható lenne, ami racionalizáláshoz és alacsonyabb költségekhez vezetne. Hozzáadott érték, hogy a kombinált vállalat képes lenne teljesebb, magasabb eredményhányaddal rendelkező megoldások készítésére - szemben a mostani, pusztán az alkatrészek gyártására szorítkozó működéssel.

A Digitimes által hivatkozott források szerint a japán kormány eltökélt szándéka megőrizni a hazai chipgyártást és megvédeni azt a koreai, tajvani és amerikai riválisok által gyakorolt egyre nagyobb nyomástól - így az Elpidát sem fogják cserben hagyni. Az Elpida-probléma megoldása azonban még távol van, a DRAM-árak várhatóan a jövőben, hosszú távon sem fognak nőni, a gyártás költségei pedig csak hatalmas tőkeberuházások árán elvégzett technológiai fejlesztésekkel nyomhatók le érdemben, ezeket azonban csak profitból lehet finanszírozni

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.