:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 20. 11:44

Módosítania kell androidos mobiljait a HTC-nek

Meghozta első végleges ítéletét az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság az Apple által a HTC ellen indított eljárásban. A döntés értelmében a HTC-nek módosítania kell az androidos telefonok szoftverét, különben április után nem importálhatja azokat az Egyesült Államokba.

Ítéletet hozott az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) az Apple által a HTC ellen benyújtott panasz ügyében. A cuperinói vállalat szabadalmai megsértésével vádolta a HTC-t, és a gyártó Androidot futtató eszközeinek kitiltását követelte a Bizottságtól. A meghozott döntés értelmében az ITC egy szabadalom két kitételében igazat adott az Apple-nek, és az azt megsértő eszközöket április 19-i hatállyal kitiltotta az Egyesült Államok piacáról.

Részletkérdés

A Bizottság most egyetlen, az 5,946,647-es számú Apple-szabadalom kérdésében hozott ítéletet. Ez a szabadalom azt az eljárást fedi le, amely szerint a telefon képernyőjén megjelenített szöveget a rendszer elemzi, és az egyes mintáknak megfelelő részleteket "használhatóvá" alakítja - például az SMS-ben kapott telefonszámból kattintható linket csinál, amelyre rátapintva hívható is. A szabadalmat 1996-ban jegyezte be az Apple, 11 évvel az iPhone bemutatása előtt. A határozat eltiltja a HTC-t, leányvállalatait illetve partnereit a kérdéses szabadalom hatálya alá eső a személyes mobileszközök és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek importjától.

A tiltó határozat végleges, április 19-én pedig automatikusan hatályba lép, függetlenül a HTC fellebbezésétől vagy egyéb jogi lépéseitől.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Apple Android ellen indított hadjáratának oka, hogy a vállalat vezetői szerint a Google és gyártópartnerei lemásolták az iOS felhasználói felületét és átvettek minden értékes, az iPhone megkülönböztetésére alkalmas, innovatív ötletet. Az Apple álláspontja szerint a szolgai másolás nyomán az Androidot futtató telefonok az iOS klónjai lettek, amivel lenullázzák az Apple kemény fáradtsággal kifejlesztett innovációit és az általuk garantált versenyelőnyt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Apple szabadalmi stratégiája ennek megfelelően arra irányul, hogy szabadalmi portfólióját az iOS megkülönböztetésére használja. Az indított perek célja így nem a pénzszerzés és a licencelés kikényszerítése, hanem a versenytársak megfosztása a használat lehetőségétől. Az amerikai szabadalmi rendszer ezt a felhasználási módot lehetővé teszi, sőt, bátorítja: a szabadalom ugyanis legitim monopóliumot biztosít a feltaláló számára az invenció fölött, amelyről le lehet mondani, de korántsem kötelező.

Az ördög a részletekben rejlik

A döntés hatásából rengeteget levon, hogy az ITC importkorlátozása nem általában az androidos HTC-kre vonatkozik, csupán azokra, amelyek megsértik az adott szabadalmat. Jelenleg ugyan minden androidos HTC érintett, de a vállalatot a döntés csupán szoftveres módosításra kényszeríti - amelyet a határidőig könnyedén végre is hajthat. A logikus megoldás, hogy az alternatív implementáció elkészítéséig enélkül a funkció nélkül árulja majd telefonjait a HTC, a későbbiekben pedig szoftverfrissítéssel juttatja el az új megoldást a készülékekre. Az ítélet értelmében nem lehetséges a telefonokat a funkció nélkül eladni, majd a korábbi szoftvert rájuk frissíteni - a tiltás ugyanis a szoftverre magára is vonatkozik, az aktív határozat megszegése pedig rendkívül súlyos következményekkel járna.

A kérdés jelen esetben az, hogy a Google (illetve a saját felhasználói felületet készítő gyártók) képesek-e a felület kérdéses elemeit úgy implementálni, hogy az ne sértse az Apple szabadalmait. Erre egyelőre nincs egyértelmű válasz, a gyártók a jövőben várhatóan iteratív módon próbálkoznak majd újabb és újabb megvalósításokkal, a bíróságok illetve az ITC pedig eldönti, hogy azok a szabadalom hatálya alá esnek-e, vagy sem. A most meghozott végleges ítélet tehát nem jelenti azt, hogy a HTC nem árusíthat androidos telefonokat az Egyesült Államokban, sem azt, hogy a Google operációs rendszere közvetlenül szenvedett volna vereséget. Az egyetlen következmény, hogy a szabadalom által lefedett funkciót a HTC egyelőre biztosan nem használhatja Amerikában.

A helyzetet árnyalja, hogy négy további szabadalom ügyében a későbbiekben fog dönteni a Bizottság, ezek egyike egy szoftverszabadalom, amely az operációs rendszerek API-használatára vonatkozik. A szakértők szerint ennek megkerülése sokkal komplexebb, mint a mai ítéletben szereplő szabadalomé - vannak, akik szerint pedig nem is lehetséges az Android alapoktól történő átírása nélkül. Amennyiben a Bizottság e szabadalom tárgyában is tiltó határozatot hoz, az a HTC androidos telefonjainak totális kitiltásával érne majd fel.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.