:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 27. 11:51

A sarkkör közelében épít adatközpontot a Facebook

A Facebook első adatközpontját építi az Egyesült Államokon kívül, a létesítmény helye a svédországi Lulea városa, amely mindössze 45 ezer lakost számlál. Mivel az éves középhőmérséklet 2 Celsius fok, az adatközpontot külső levegővel lehet hűteni, az olcsó áramot pedig vizierőművek biztosítják.

Az Északi-sarkkör közelében, Svédországban építi fel új adatközpontját a Facebook, amelynek alapterülete megközelíti a 15 ezer négyzetmétert. A vállalat három ok miatt döntött a svédországi Lulea városa mellett: a folyamatos hideg, a Lule folyó erőműveiből érkező olcsó megújuló energia, valamint az ország fejlett hálózati infrastuktúrája.

Az Uptime Institute több mint 500 adatközpont bevonásával 2011 elején elvégzett felmérése szerint a létesítmények átlagos PUE (Power Usage Effectiveness) mutatója 1,8, vagyis az informatikai berendezések működtetésére fordított energia további 80 százaléka megy el a létesítmény működtetésére, például a hűtésre. A leghatékonyabb adatközpontokkal az olyan cégek rendelkeznek az Uptime szerint mint a Microsoft, a Google vagy a Facebook, ezek egyik-másik szerverfarmján a PUE 1,2-1,1 között is lehet.

Levegőt!

A Facebook számára nem újdonság a szabad levegős hűtés használata, a vállalat oregoni létesítménye is a kinti hideg levegőt használja az IT-berendezések hűtésére az év legnagyobb részében, a légkondicionálókat csak a meleg nyári napokon kell bekapcsolni. Az informatikai eszközök által termelt hőt télen az irodák és más létesítmények fűtésére használja a Facebook.

Az ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) ajánlása szerint egy adatközpontban 18-27 Celsius fokos hőmérséklet az ideiális. Az iparban számos technika terjedt el arra nézve, hogyan lehet hűteni az IT-berendezéseket, ezek közül a legolcsóbb a külső levegővel történő hűtés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatközpontban a megfelelő hőmérsékletet a belső és külső levegő közti hőmérsékletkülönbség segítségével érik el - a technika persze csak akkor alkalmazható, ha a külső levegő legalább olyan hideg mint amit az IT-eszközök számára biztosítani kell. Luleában az éves középhőmérséklet 2 Celsius fok, ezért a Facebook adatközpontját szinte folyamatosan szabad levegővel lehet hűteni, nincs szükség energiaigényes légkondicionáló berendezések alkalmazására.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Facebook svédországi adatközpontjának fogyasztása csúcsterhelésen 120 megawatt körül alakul, a hűtés minél költséghatékonyabb biztosítása még akkor is kulcsfontosságú, ha a létesítmény energiaigényt a közeli Lule folyó gátjain termelődő olcsó villamosenergia biztosítja majd. Észak-Európa kedvelt célpontja az IT-vállalatoknak, ha adatközpontok építéséről van szó, 2009-ben a Google egy nem használt papírmalmot vásárolt meg a finnországi Hamimában, amit szerverteremmé alakított át - a fő indok itt is a vízerőművekből érkező olcsó energia volt.

A harmadik ok, ami miatt a Facebook Svédországot választotta, az ország informatikai infrastruktúrájának fejlettsége: a nagy sebességű optikai hálózatokon keresztül az adatközpont nagy sávszélességgel rendelkezik az európai országok, valamint Finnországon keresztül Oroszország felé is. Az orosz piacot pedig a Facebooknak még fel kell törnie, a 142 milliós lélekszámú országban (valamint Ukrajnában, Kazahsztánban és Belorussziában) még mindig a vkontakte.ru a legnépszerűbb közösségi hálóza.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.