:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 25. 11:44

Konszolidálódik az osztrák mobilpiac

Megvásárolná az osztrák Orange Austria mobilszolgáltatót a Hutchison Whampoa, az országban működő 3 Austria tulajdonosa.

Az angol, francia és lengyel példák után Ausztriában is konszolidálódhat a mobilpiac, az Orange Austria a Hutchison Whampoa felvásárlási célpontja lehet - írja a Bloomberg. A lap tudomására jutott információk szerint a két cég jelenleg is tárgyal az akvizícióról, a megállapodás pedig még az év vége előtt létrejöhet. A Hutchison egyébként már működtet mobilszolgáltatást az országban 3 Austria néven, a két cég összeolvadásával a jelenleg négyszereplős osztrák mobilpiac háromszereplőssé válna.

Egységben az erő

Az Orange Austria ügyfélszámát tekintve jelenleg Ausztria harmadik legnagyobb, a 3 Austria pedig a negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója, a két cég összeolvadásával létrejövő vállalatnak összesen valamivel több mint nyolcmillió ügyfele lenne. Arról egyelőre nincs információ, hogy az akvizíció milyen formában jönne létre, azaz megmaradna-e mindkét brand a piacon (ahogy történt például Nagy-Britanniában), vagy valamelyik megszűnne.

Az Orange esetleges eladása azután jöhetett szóba Ausztriában, hogy a cég 35 százalékát birtokló France Telecom (a fennmaradó rész a Mid Europa Partnersé) bejelentette, konszolidálni kívánja piaci jelenlétét több európai országban. A szolgáltató osztrák leánya évek óta veszteséges, és forgalma is apad: a szolgáltató Ausztriában tavaly 578 millió eurós forgalom mellett 9 millió eurós veszteséget könyvelt el, igaz, a veszteség egy évvel korábban jóval nagyobb, 32 millió euró volt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Nagy-Britanniában szintén elsősorban költségracionalizálási okokból jött létre tavaly az Everything Everywhere szolgáltató az Orange és a helyi T-Mobile vegyesvállalataként. A cég létrehozásának szándékát 2009 őszén jelentették be a felek, a két hálózat végül a hatóságok és az Európai Unió jóváhagyása után egy évvel később, tavaly októberben egyesülhetett. Az országban azóta is az Everything Everywhere a legnagyobb szolgáltató, nagyjából 28 millió ügyféllel, és 37 százalékos piaci részesedéssel.

Bonn-Párizs tengely

A lengyelországi T-Mobile és Orange hasonló minta alapján körvonalazódó egyesülését idén nyáron jelentette be a Deutsche Telekom és a France Telecom - a NetWorks! márkanéven létrejövő vegyesvállalat a több mint 45 millió ügyfelet számláló piacon szintén körülbelül 27-28 millió előfizetővel rendelkezik majd. A France Telecom és a Deutsche Telekom még a lengyel egyesülési terveket megelőzően bejelentette, hogy a jövőben közösen vásárol telekommunikációs berendezéseket, emellett várhatóan közösen pályázik egyes tendereken. A negyedik negyedévtől kezdődő beszerzési együttműködés végberendezésekre, hálózati eszközökre és platformmegoldásokra egyaránt vonatkozik majd, a két cég a közös beszerzéstől jelentős, évenkénti 1,3 milliárd eurós megtakarítást vár.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.