:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 21. 09:10

Magabiztosan menetel előre Redmond

A PC-piac gyengélkedése idején a szervertermékek és az üzleti szoftverek húzták a Microsoft eredményeit - a vállalat rekordbevételről számolt be a most lezárt pénzügyi negyedévben.

Rekordbevétellel zárta a harmadik naptári negyedévre eső első pénzügy negyedévét a Microsoft - soha korábban nem fordult elő, hogy ebben az időszakban 17,4 milliárd dolláros forgalmat érjen el a cég. Minden Microsoft-üzletág bevétele növekedett, amit a vállalat vezetői az egészséges kereslettel magyaráznak üzleti és lakossági oldalon egyaránt. Peter Klein pénzügyi vezető az eredmények bejelentése kapcsán elmondta, minden földrajzi régióban, még Európában is jól teljesített a vállalat.

450 milliónál a Windows 7

A legnagyobb bevételt produkáló üzletága Business Division volt az eltelt negyedévben - a Microsoft szerint a vállalati szférában továbbra is rendkívül jól fogy az Office 2010, de a lakossági eladások is jól alakulnak és egyre több új PC fogy az irodai csomaggal együtt. Emellett kétszámjegyű százalékos növekedést értek el a Lync, a SharePoint és az Exchange termékek is, amelyek forgalmát az Office 365 megjelenése is megdobta. A Business Division bevétele tavalyhoz képest 8 százalékkal 5,62 milliárd dollárra emelkedett.

Továbbra is jól teljesít a Windows-részleg, amely a PC-piaccal nagyjából együtt mozogva 2 százalékot bővült és így 4,87 milliárd dolláros bevételt ért el. A harmadik negyedév során a Windows 7 licenceladások átlépték a 450 milliós határt, az operációs rendszer időarányosan továbbra is jobban fogy minden másnál - beleértve a korábbi Windows-verziókat, az iOS-t és az Androidot is. A Microsoft szerint a vállalati felhasználók Windows 7-re migrálása nagyjából a felénél tart és legalább 2012 közepéig az üzleti PC-k forgalmának növekedése a lakossági gépek előtt marad.

Kelendőek a szervertermékek

A nagy üzletágak közül a legnagyobb növekedést a szervertermékekkel és fejlesztői eszközökkel foglalkozó Server & Tools érte el, amely 10 százalékkal nagyobb, 4,25 milliárd dolláros forgalmat realizált. A vállalat tájékoztatása szerint a Windows Server továbbra is teret nyer a szerverpiacon és a privát cloudok korszakának beköszöntével egyre nagyobb az érdeklődés a System Center felügyeleti termékcsalád tagjai iránt is.Érdemes kiemelni a nagyvállalati szolgáltatások terén elért 17 százalékos bevételnövekedést is.

A negyedév talán legnagyobb meglepetését a Google-lal folyamatosan harcban álló online divízió szolgáltatta, amely majdnem 20 százalékkal növelte forgalmát, igaz az még így is csak 625 millió dollárra rúgott. A részleg a vállalat egyik legnagyobb pénznyelője, az üzemi veszteség azonban most csak 494 millió dollárt tett ki, ami az elmúlt időszak egyik legalacsonyabbja. A Bing és az immár Bing-motorral hajtott Yahoo! 27 százalékos részesedést ért el az amerikai keresőpiacon, ebben azonban nincsenek benne a mobilos keresések.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Xbox 360, valamint a Kinect iránti érdeklődésnek köszönhetően az Entertainment and Devices üzletág 9 százalékkal 1,96 milliárd dollárra növelte bevételét. Ugyan csak a negyedév végén jelent meg az Xbox 360 egyik régóta várt húzócíme, a Gears of War 3, de egy hét alatt 3 milliós eladásaival jelentősen hozzájárult a részleg pénzügyi teljesítményéhez. - az életciklusa vége fele járó konzolból azonban csak 2,3 millió darab fogyott, míg egy évvel korábban 2,8 millió darab.A Microsoft a múlt héten közölte, lezárta a Skype felvásárlását, amelynek bevétele a jövőben az Entertainment and Devices üzletágat gazdagítja majd.

Redmond összességében 17,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a negyedév során, az üzemi profit 7,2 milliárd, a nettó eredmény 5,7 milliárd dollárra rúgott, ami rendre 1 és 6 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A bejelentés nyomán a részvények árfolyama 0,7 százalékot csökkent.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.