:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 22. 13:08

Egységes infrastruktúrát kap az SQL és a Hadoop

Azonos szekrényekbe pakolhatóak a strukturálatlan és strukturált adatok az új EMC Greenplum DCA rendszerrel.

Az EMC bemutatta Modular Data Computing Appliance névre keresztelt új rendszerét, amely képes egységes infrastruktúrát kínálni a relációs adatbázisok és a strukturálatlan adatokat tartalmazó Apache Hadoop adatbázisok számára is.

Felületkezelés

A Modular DCA szekrényébe négy modul illeszthető, ezek lehetnek a szokásos Greenplum Database Module-ok (Standard illetve nagy kapacitású változatban), de lehetnek Hadoopot futtató Greenplum HD modulok is. A rack fogad ezen felül Data Integration Accelerator (DIA) egységeket is, amelyeken a partnerek alkalmazásai futnak. A rendszer képes az egységeket minden kombinációban fogadni - ebben azonban ki is merül a különböző adatstruktúrák egyesítése.

A közös tárolószekrényeken kívül ugyanis a kétféle, SQL-alapú és Hadoop-alapú adatbázis-rendszer között nincs átjárás, így a Modular DCA semmilyen szinten nem képes összeolvasztani a két forrásból származó adatokat - erről az analitikára használt eszközöknek kell gondoskodniuk. Az egységes infrastruktúrának természetesen vannak előnyei, az egy felületről üzemeltethető, azonos platformon futó rendszerek jelentős költségcsökkentést hozhatnak.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Bár az egyes versenytársak (például a Teradata által felvásárolt Aster Data) már képesek a különböző adatok közötti határ elmosására, az EMC megoldása erre egyelőre nem képes. Ugyan a közös platformra hozott rendszerek már a jó irányba tett lépésként értékelhetőek, a gyártó által hangoztatott teljes integráció még messze van. A Hadoopot nagy tételben használó szervezetek számára kérdéses marad, hogy az ilyen rendszerekhez tipikusan használt tömeghardverrel az EMC árban fel tudja-e venni a versenyt, illetve a kínált előnyök felül tudják-e írni az esetleg számottevően magasabb árat.

Workbench - tesztelésre

Az appliance-szel egyi dőben egy Greenplum Analytics Workbench nevű hosting szolgáltatást is bemutatott az EMC. A több mint ezer node-ból álló rendszert a Hadoop nyílt forráskódú fejlesztői közösség rendelkezésére bocsátják, tesztelésre. Az EMC várakozásai szerint a Workbench segítségével felgyorsulhat a Hadoop fejlesztése, stabilabbak lehetnek a kiadások - nem mellékesen pedig a közösség az EMC termékeire is optimalizálhatja a szoftvert. A most bemutatott Modular DCA a minőségbiztosítás utolsó fázisában van, általánosan az év végére lesz elérhető.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.