:

Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2011. szeptember 20. 10:24

Kinyitja a Badát a Samsung

Jövőre megnyitja a Bada forráskódját a Samsung, annak érdekében, hogy a házi operációs rendszer köré valódi ökoszisztémát hozzon létre. A lépés az Android mellé párhuzamosan felépített, saját, házon belül készített platform létrehozásának fontos mérföldköve.

Megnyitja a Bada mobilos operációs rendszer forráskódját jövőre a Samsung. A dél-koreai vállalat ezzel komoly lépést tehet a szélesebb Bada-ökoszisztéma megteremtése felé, ahogy több gyártó számára is reális alternatíva lehet az ilyen rendszert használó telefonok készítése.

A frissen kiszivárgott információk szerint az okostelefonos Samsung-stratégia eltökélt szándéka csökkenteni a gyártó függését a Google-től és az Androidtól, és előtérbe tolni a saját fejlesztésű Bada operációs rendszert. Ezért is érthetetlen, hogy egyes szakértők összefüggésbe hozták a HP tulajdonában álló webOS-t és a Samsungot - a gyártó már többször kijelentette, hogy a Badát hosszú távon a vállalat meghatározó rendszereként képzeli el.

Stratégiai lépés

Az operációs rendszer forráskódjának kinyitásától a Samsung azt várja, hogy más gyártók is elkezdik azt telepíteni telefonjaikra, így a rendszer hamarabb elérheti a kritikus tömeget a piacon - kései belépőként viszont az iOS, az Android és a BlackBerry mellett a Windows Phone-nal is meg kell küzdeniük.

A Badára való fokozatos átállás segíthet a gyártónak az Androiddal kapcsolatos jogi problémákban is. Ugyan a Galaxy Tab esetében a formaterv nyomán kaszálták el Németországban a terméket, az amerikai perekben a Samsung egyértelműen az operációs rendszer miatt szenved. A jogi szempontból gyengén védhető Android helyett Badát használó telefonokkal a gyártó megerősítheti pozícióját és csökkentheti kitettségét a szabadalmi pereknek.

Több mint mobil

A többi gyártó érdeklődésétől függetlenül a Samsung termékek meghatározó eleme lehet, ahogy a gyártó változatos fogyasztói elektronikai cikkeit átállítja az operációs rendszerre. A telefonok után a tévék, Blu-ray lejátszók és egyéb eszközök is Badát fognak futtatni, elérik annak alkalmazásboltját és ennek megfelelően változatos feladatok teljesítésére lesznek alkalmasak.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Nem tudni, hogy a Bada nyílt forráskódúvá tételével a Samsung a "valódi", vagy a Google-féle forráskód-kezelést választja majd: míg a hagyományos, közösségre épülő nyílt forráskódú fejlesztésben a munka megoszlik a résztvevők között. Ezzel szemben az Android fejlesztését a Google egyedül végzi, a partnerek számára csak a kész termék forráskódja elérhető - így például a Samsung fejlesztései nem kerülnek bele a mindenki számára elérhető Android rendszerbe.

Bada roham

Az operációs rendszer 2.0-s verziója augusztusban jelent meg, ez a verzió már többek közt támogatja a HTML5 szabványt, illetve fejlett Flash képességekkel is rendelkezik. Ez utóbbival a webes alkalmazások és a natív programok, kezelőfelületi elemek is szebb, jobb, használhatóbb élményt nyújtanak - mondja a cég. A Samsung feladata tehát mindössze annyi, hogy a fejlesztői közösséget meggyőzze, hogy érdemes ide is erőforrásokat csoportosítani. A dél-koreai vállalat mobilrészlegének vezetői szerint a platform sikerét és növekedését leginkább a már meglévő hét különböző Wave modellnek köszönheti, ami Európában, Kínában és Délkelet Ázsiában is viszonylag népszerűvé vált.

Az IFA-n megjelent a friss Badát futtató okostelefonok arzenálja is, a Samsung minden réteg számára külön készüléket tervezett. Emellett a Samsung nem követte el az Android fejlődése során több gyártónál is látott hibát és a már meglévő hét modellt is azonnal migrálja a Bada 2.0-ra. Ezzel a felhasználókban is jobb érzést kelt, nem érzik, hogy rosszul jártak egy korai modell megvásárlásával, illetve a fejlesztőket is kényezteti ez a lépés, hiszen nem kell egy egyelőre kis jelentőségű platformon is a fragmentáció problémájával szembesülni.

Badaizmus

A HWSW-nek a Samsung képviselői korábban azt nyilatkozták, hogy a Bada platform az idei évben még megmarad a középkategóriánál, a jövőben viszont fokozatosan pozicionálják majd a csúcskategóriába, illetve megjelennek majd a nagyon olcsó badás mobilok is. Saját jóslatunk szerint a Samsung egy 2-4 éves stratégia közepén áll most, aminek a végső rohama akkor történik majd, amikor a mostani "featurephone" kínálatát is átállítja a gyártó Badára, legalábbis a marketingcsatornákon behelyettesíti a butatelefonok helyére a saját operációs rendszert használó okostelefonokat. Ezzel akár egy éven belül az élmezőnybe is ugorhatna, néhány negyedév alatt sikerülhet ledolgozni a késve indulásból fakadó hátrányt.

Az elemzőcégek előrejelzéseiben egyelőre nem szerepel a Bada, mint komoly piaci tényező, a legutóbbi jóslatok még mindig arról szóltak, hogy az Android 55 százalékra hízik, az Apple egy óvatos növekedést hajt végre, a Windows Phone 7 viszont felkúszik 20 százalékra. A piackutatók vízióját a valóság viszont már most elkezdte felülírni, a trendek mást mutatnak, a Samsung agresszív üzletpolitikáját és a Badával kapcsolatos elszántságát ismerve pedig biztosak lehetünk benne, hogy két éven belül fontos tényező lesz az ázsiai, de valószínűleg az európai piacokon is.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról