:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 8. 10:07

Saját infrastruktúra-cloudot indít a HP

A világ legtöbb szervert értékesítő vállalata és egyben egyik legnagyobb informatikai szolgáltatója saját cloudot indít, amelynek bétatesztjére mostantól lehet jelentkezni. A HP Cloud alapja a nyílt forrású OpenStack szoftverréteg.

Saját cloudszolgáltatást indít a HP, a vállalat tegnap elindította a HP Cloud zárt bétatesztjét, amelyre ezen a weboldalon lehet jelentkezni. A felhasználók kipróbálhatják a HP Cloud Compute felhőszámítási szolgáltatást, valamint a HP Cloud Object Storage-ot, amely adatok tárolását teszi lehetővé a vállalat által üzemeltetett infrastruktúrán.

Nyílt forrású alapokon

A HP Cloud infrastruktúrát ad a vállalat saját üzemeltetésű szerverein és tárolóin az ügyfelek számára, hasonlóan az Amazon EC2 számítási és S3 tárolási felhőhöz. Nagy különbség az Amazon szolgáltatásaihoz képest, hogy a HP felhője az OpenStack nyílt forrású szoftverarchitektúrán alapul, amely a Rackspace és a NASA vezetésével létrejött, a felhőszerű IT-infrastruktúrák terjedését támogatandó projekt. Az OpenStack célja a felhők közötti interoperabilitás megteremtése, és a szolgáltatóhoz láncoltság minimalizálása, ennek érdekében a cloudszolgáltatásokat maga is kínáló Rackspace, valamint a saját HPC clouddal rendelkező NASA egyaránt jelentős mennyiségű kódot bocsátott a projekt rendelkezésére.

Mivel nyílt forrású, ezért az általa alkalmazott protokollok és interfészek is szabadon hozzáférhetőek, ezért az OpenStack cloudok nem fenyegetnek a bezártsággal, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et  és a QEMU-t is. A projektben több mint 100 informatikai vállalat vesz részt, köztük az Intel, az AMD, a Cisco, a Dell, a Bull, a Zenoss, a Citrix, és a múlt hónap óta a HP is.

Az OpenStack nagykövete

A világ legtöbb szervert értékesítő vállalata, valamint a második legnagyobb informatikai szolgáltatója számára kézenfekvő lépés belépni a cloudszolgáltatások piacára. A Rackspace mellett a HP a második olyan jelentős IT-vállalat amely nyilvános cloudszolgáltatást indít az OpenStackre építve, ugyanakkor kettejük közül csak a HP rendelkezik megfelelő mérettel, globális eléréssel, hardverüzemeltetési, szoftverfejlesztési és integrációs tapasztalattal ahhoz, hogy az Amazonnak potens kihívója lehessen az infrastruktúra-cloudok területén. A vállalatra emellett afféle úttörő szerep is hárul, be kell bizonyítania, hogy az OpenStack valóban életképes próbálkozás és egy stabil szolgáltatás alapja lehet.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Már a fejlesztés első szakaszában is nagyon sok jó visszajelzést gyűjtöttünk be, amik nagy hatással voltak a zárt béta ajánlatunkra. Most szeretnénk még többet hallani tőletek és várjuk a véleményeket a képességekkel, funkciókkal és a használhatósággal kapcsolatban, hogy biztosak legyünk benne, olyan irányba fejlesztünk ami megfelel az igényeiteknek" - írja a HP Cloud béta indulását bejelentős blogbejegyzésben Emil Sayegh, HP cloudszolgáltatásokért felelős alelnöke. "Meggyőződésünk hogy a fejlesztői közösséggel szorosan együttműködve és a legjobb nyílt forrású technológiákat a HP hardver- és szoftverportfóliójával kombinálva a legjobb végfelhasználói élményt biztosító képességek kombinációját hozhatjuk létre."

A HP Cloud bétatesztelői ingyen használhatják a szolgáltatást, aminek az áráról egyelőre semmit sem tudni, de feltehetően közel lesz az Amazonéhoz. A privát béta korlátozott, vagyis a jelentkezések befogadását bármikor leállíthatja a HP,  amikor úgy gondolja, elegendő számú felhasználó gyűlt össze. Hogy a kereskedelmi szolgáltatás mikor indul be, arról egyelőre nem nyilatkozott a cég, a hírekért érdemes lehet a HP Scaling the Cloud blogot követni.

A Dell a VMware-t választotta

A HP Cloud béta indulása alig egy héttel követi a Dell bejelentését, amely szerint a cég saját infrastruktúra-cloudot indít - a Dell azonban a nyílt forrású megoldások helyett a VMware technológiájára alapozza saját infrastruktúrafelhőjét.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.