:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 30. 13:02

Útikönyv és PestiEst helyett Foursquare

Az Android felhasználók tegnap már birtokba vehették a Foursquare kliens legújabb változatát, ami egyrészt az elkezdett dizájnfejlesztés egy újabb állomása, másrészt kezdi kirajzolni a lokációs szolgáltatás jövőképét. A felület átrendezése mellett megjelentek a helyszínek alá kötött események is, igaz egyelőre csak az USA-ban.

A legfontosabb újítás, ami egyébként két hete már az iPhone verzióban is megtalálható, az események, vagyis az Events funkció. Egyelőre ugyan nem hozhat létre bárki szabadon programokat a helyszínek alatt, de a bevezetés ezen szakaszában is látszik, hogy az egyszerű helyszínmegjelölés, illetve a helyszínkeresés alapoktól óriási lépést tesz a Foursquare a közösségi programajánló, élménymegosztás, “városi iránytű” státusz felé. Jelenleg az Egyesült Államokban bizonyos mozikban az éppen futó filmekre, rendezvénycsarnokokban koncertekre, stadionokban pedig az adott sporteseményekre lehet checkinelni a partnerek (ESPN, MovieTickets, Songkick) által betáplált adatbázisok segítségével.

Események a helyszínek alatt

A későbbiekben várhatóan megnyílik a lehetőség, hogy a felhasználók, de legalábbis az adott helyszínt menedzselő adminisztrátorok létrehozzanak egy eseményt, ami elkülönítve látszik majd a rendszerben. Külön kommentek, külön fotók, leírások csatolhatóak, nem megzavarva a helyszín normál létezését. Így ráadásul elkerülhető egy alapvető káoszforrás, hisz a mostani gyakorlat szerint, ha egy konferencia egy hotelben van, akkor külön egyenrangú helyszínként működik mindkettő, megosztva az egyébként még kis számú közösséget.

Egy másik kiegészítés, hogy továbbfejlődött a barátok feed is, ahol immár megjelennek a checkinekhez feltöltött fotók is a hírfolyamban, illetve a kommenteket és egyéb információkat is kis ikonok jelzik. Átlátható és gyors lett a felület és ez igaz a helyszínek (venue) képernyőre is. A fontos információk kerültek felülre. Így a felső sávban a hely neve mellett látjatjuk a pontos címet (ha van) és a várost, mellete pedig a hely főkategóriájának megfelelő ikont. Alatta azonnal a bejelentkezés gomb zölddel kiemelve. Ha viszont már bejelentkeztünk, akkor a zöld kiemelés átkerül a fotófeltöltés, “to-do” vagy tippírás gombokra, felhívva a figyelmet arra, hogy a közösségi helyadatbázis akkor fejlődik, ha aktívan foglalkozunk vele. Lentebb pedig az épp bejelentkezettek száma, a tippek, fotók listája található és legalulra került az aktuális mayor. Ez utóbbi ugyanis leginkább neki fontos.

Bakancslista

Nem került be viszont ebbe a frissítésbe a listák támogatása, ami körülbelül két hete debütált a webes felületen. Ennek lényege, hogy bárki összeállíthat egy saját listát, amit meg is oszthat a publikummal. Kedves gesztus lehet például a legjobb hamburgeres, pizzás helyeket, vagy Budapest érdekesebb múzeumait, vagy épp a legjobb szórakozóhelyeket összegereblyézni. A Foursquare mint közösségi ajánlórendszer már most sem rossz eszköz, de ezzel a funkcióval újabb magasságokba lehet emelni ezt. Biztosan jobb találatokat ad, mint egy több éve szerkesztett papír útikönyv, ráadásul pontosan tükrözi az épp aktuális "menő" helyeket is.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Explore menüpontot is érdemes többször elővenni. Azon túl, hogy kulcszavakra vagy főkategóriára keresve, a megadott távolságon belüli helyeket listázza, bekerült egy olyan ajánlófunkció, ami kiemeli azokat a helyeket, amikhez hasonlókat látogattunk mi magunk is. Ezen felül jó visszajelzés lehet, hogy a barátaink közül mennyien voltak már ott és mennyiszer. Sőt, immár az is látszik a Foursquare ajánlások között, hogy az adott helyre járók milyen más helyen fordulnak meg. A Coffeeshop Company kávézó látogatói például gyakran előfordulnak a Balaton Sound Fesztiválon és az A38 koncerthajón is.

Kilövés

Az iOS, az Android és a BlackBerry-kliensek a Foursquare-nél egymástól eltérő ritmusban, de folyamatosan fejlődnek. Egyes funkciók hamarabb kerülnek egyik vagy másik platformon bevezetésre, de mindegyik port fejlesztőinek ég a keze alatt a munka. A nem okostelefont használók is kipróbálhatják a checkin szolgáltatást és a keresőjét, igaz meg kell elégedniük a mobilwebes felületre optimalizált oldalra, ahol keresni és bejelentkezni is lehet, de a fejlettebb funkciók nem érhetőek el, például a mobiloldalon nem tudjuk megnézni a hozzánk közel lévő helyek listáját sem. A Foursquare jelenleg több mint 10 millió felhasználóval rendelkezik, hazánkban pedig körülbelül 10 ezer ember használja.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.