:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 9. 11:05

Nem épül meg az IBM Blue Waters szuperszámítógép

Az IBM nem várt műszaki akadályok miatt nem építi meg a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára a Blue Waters fantázianevű szuperszámítógépet. A fejlesztésnél felhalmozott tudás azonban nem megy veszendőbe, Power 775 néven a piacon megvásárolható.

Nem érte volna meg?

A világsajtó és a HWSW is gyakran ad hírt egy-egy szuperszámítógép építéséről vagy üzembe állásáról, annál ritkábban azok az esetek, amikor egy ilyen projektet lefújnak. Most ez történt, az IBM és az illinois Egyetem augusztus 6-án felbontották azt a 2008-ban kötött szerződést, amelynek értelmében a Nagy Kék egy petaflops (másodpercenként egymilliószor egymilliárd lebegőpontos művelet) valós teljesítményű rendszert fejlesztett a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára.

Az egyetem és az NCSA 2007-ben választotta ki az IBM-et a szuperszámítógép megépítésére és 2008-ban kötöttek szerződést, hogy létrejöhessen a Blue Waters nevű rendszer. A felek azonban most hosszas egyeztetés után úgy döntöttek, elállnak az együttműködéstől, az indoklás szerint a Blue Waters megépítése nem várt technológiai akadályokat vetett fel. "Az IBM által kifejlesztett innovatív technológia túl komplex volt és jelentősen több pénzügyi és technikai támogatást igényelt volna az IBM-től mint amire számítani lehetett" - fogalmaznak a felek.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Az NCSA és az IBM szorosan együttműködött olyan lehetőségek kidolgozásán, amelyek révén biztosítható lett volna az IBM további részvétele a projektben, de nem tudtak a jövőről megállapodni" - áll a közleményben. A gyakorlatban ez vélhetően azt takarja, hogy az IBM-nek nem érte volna meg a Blue Waters megépítése. A projekt lefújását követően a vállalat visszafizeti a több mint 200 millió dolláros (mai árfolyamon mintegy 39 milliárd forintos) ár eddig átutalt részét, az NCSA pedig visszaszolgáltatja az eddig telepített IBM berendezéseket.

Az 1 petaflops számítási teljesítmény elérése ma már nem számít csodának, a Top500 listán több olyan számítógép is szerepel, amelynek ez sikerült. A világ jelenlegi leggyorsabb gépe, a japán K Computer teljesítménye például 8 petaflops, de a Top500 lista első tíz helyezettje egyaránt petaflops feletti teljesítményt ad le az iparág által szabványosnak tekintett Linpack benchmarkban.

A piacon megvehető

Az IBM egyébként a Blue Waters fejlesztésénél kidolgozott technológiát nem hagyja veszni és a tömegpiacon próbálja meg aprópénzre váltani a know-howt. A vállalat augusztus végén kezdi meg a Power 775 szerverek szállítását, amelyek gyakorlatilag a Blue Waters csomópontjai (a terméket már áprilisban bejelentette  a vállalat, vagyis még jóval a Blue Waters projekt hivatalos lefújása előtt). A Power 775  extrém magas teljesítménysűrűséget vonultat fel, egyetlen 2U kivitelű gépbe nem kevesebb mint 256 Power7 processzormagot sűrít, amelyekhez 128 DIMM foglalat tartozik. Azoknak a szervezeteknek szánja az IBM, amelyeknél rendkívül nagy számítási kapacitásra van szükségük mérnöki-tudományos alkalmazások, algoritmusok futtatásához, viszont helyszűkében vannak.

Egyetlen 2U node 32 processzorfoglalattal rendelkezik, amelyekbe 3,83 GHz-es chipek illeszthetők, a memóriaaljazatokat teljesen populálva pedig 2 terabájt DDR3 operatív tárat kapunk. Az extrém magas teljesítményűrűséget úgy érte el az IBM,hogy közben nem áldozta fel a bővíthetőséget, a csomópontok egyenként PCIe 16X és PCIe 8X sínnel is rendelkeznek, az Ethernet-portok száma pedig akár 16 is lehet. A Power 775-ből legfeljebb 2048 csomópont fürtözhető össze, ami 524 ezer processzormagot és 4 petabájt operatív memóriát jelent, de már egy racknyi szerver megvásárlásával is óriási számítási kapacitást kapunk. A Blue Waters a tervek szerint 300 ezer processzormagot tartalmazott volna.

A Power 775 teljesítménysűrűsége olyan magas, hogy levegővel már nem hűthető, az IBM vízhűtést alkalmaz. Kezdetben AIX operációs rendszer támogatott csak a szervereken, később Red Hat Enterprise Linux is használható lesz. A Power 775-re épülő mérnöki-tudományos konfigurációkat az IBM-től csak előre összeépítve, integrálva lehet megvásárolni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.