:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 6. 12:56

Nem úszik a tárolópiaci árral az Oracle

Egy múlt heti webcast során ismertette új storage-stratégiáját az Oracle. Ahogy a szerverek esetén, a tárolók esetén is saját szoftvereinek támogatására hegyezi ki a hardvereket a cég.

Pillar, Exadata, ZFS, StorageTek

Egyórás webkonferencia keretén belül tárgyalta új tárolóstratégiáját múlt héten az Oracle, miután bejelentette a Pillar Data felvásárlását. A Larry Ellison Oracle-vezér által finanszírozott Pillar SAN-termékeket fejleszt, amelyeket az Oracle most felvett a saját kínálatába, miután tavaly tavasszal felmondta a Hitachival és az LSI Logic-kal kötött OEM megállapodását és ezzel SAN-ok nélkül maradt. Ezt a rést most a Pillar Data termékeivel tömte be a vállalat.

Az Oracle új tárolókínálatában a Pillar Data Axiom berendezései képviselik a SAN szegmenst (noha az eszközök akár NAS-ként is bevethetők), a ZFS-alapú OpenStorage portfólió adja a NAS-okat, a StorageTek pedig a szalagkönyvtárakat. A kínálatban egy idegen tároló még található, a korábban LSI Logictól, de ma már NetApptól származó Sun Storage 6000, amelynek nemrég jelent meg egy alsó kategóriás verziója (2500-M2), de a Pillar integrálása után valószínűleg a terméket meg fogja szüntetni az Oracle, a NetAppal kötött együttműködési megállapodást pedig ugyanúgy felmondja mint a Hitachi és az LSI esetében (az LSI Engenio tárolócsalád nemrég került a NetApp birtokába).

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mivel az Oracle adatbázisok és alkalmazások ma zömmel még más gyártók hardverén futnak, az Oracle számára kézenfekvő megkeresni ezeket az ügyfeleket néhány kedvező ajánlattal - a nagy EMC, HP vagy IBM tárolók helyett a Pillar rendszereket vagy akár a tranzakciófeldolgozásra és adattárházakra egyaránt alkalmas Exadatát javasolva, a NetApp vagy más NAS-ok helyett pedig a ZFS-alapú OpenStorage termékeket.

Szoros integráció kell

Az Oracle az eseményen világossá tette, nem úszik az árral, nem célja a tömeggyártókkal (HP, IBM, EMC, Hitachi) versenyezni, csak olyan termékeket akar kínálni, amelyek együttműködnek saját alkalmazásaival és a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki belőlük. "A tárolóüzletágunk stratégiája elsősorban olyan termékek kiadása, amelyek jobban futtatják az Oracle szoftvereket" - mondta az eseményen Phil Bullinger, a lemezes tárolókkal foglalkozó vezető. "Most már van olyan SAN termékünk, amely a külső tárolópiac legfelső szegmensét szolgálja ki és nagyszerűen illeszkedik abba a stratégiába, amely felé az üzletünket visszük" - mondta a Pillar felvásárlása kapcsán Bullinger.

Mark Hurd, az Oracle társelnöke és a hardverrészleg vezetője szerint a jelenlegi informatikai rendszerekben az alkalmazások, az adatok és a tárolók külön vannak kezelve, azonban ez a megközelítés a jövőben nem fog működni, szükséges lesz az integráció a teljesítmény növelése érdekében. A cél az, hogy az Oracle saját tárolóin az alkalmazások tízszer gyorsabban fussanak, miközben tizedakkora tárolókapacitást használnak el. "Szeretnénk fokozni az integrációt az adatok és a tárolórendszer között" - mondta Hurd.

John Fowler, hardvertermékekért felelős vezető szerint a tárolóknak el kell látniuk bármilyen feladatot, amire az ügyfelek bevetik őket, de az Oracle képes úgy fejleszteni őket, hogy a saját szoftverei alatt nagyobb teljesítményt nyújtsanak például az adatbázis-lekérdezések gyorsításával vagy alkalmazásfüggő adattömörítéssel. "A hagyományos tárolók erre nem képesek mert nem látnak bele az alkalmazásba" - vélekedett Fowler.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.