:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 29. 12:28

Mobilszolgáltató lenne a BTel

Negyedik mobilszolgáltatóvá válna a Business Telecom Kft. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat eltökélt szándéka, hogy valamilyen üzleti modell mentén a három nagy mobilszolgáltató piaci konkurensévé váljon.

A Business Telecom (BTel) mai sajtóközleményével kinyilvánította azt a célját, hogy negyedik szolgáltatói licenccel vagy virtuális szolgáltatóként (MVNO) a mobilpiacra lépve teljes csomagokat kínálhasson. A cég ehhez már tavaly megteremtette az alapokat, amikor a Vodafone nagykereskedelmi partnereként mobilinternet-szolgáltatás értékesítésébe kezdett - Takács Krisztián, a vállalat ügyvezetője a HWSW-nek elmondta, a cég most elsősorban a hangpiac felé kíván nyitni a portfólió kiteljesítése érdekében.

Bizonytalan forgatókönyvek

Egyelőre kérdéses azonban, hogy erre lesz-e egyáltalán lehetősége a tőzsdére készülő vállalatnak, illetve milyen formában tudja esetlegesen bevezetni az újabb mobilszolgáltatásokat a kínálatba. A háromszereplős mobilpiac bővítése többféleképpen lehetséges, a legkézenfekvőbb forgatókönyvnek az látszik, hogy az állam által kiírt frekvenciatenderen, vagy aukción frekvenciát szerez az új szereplő, emellett az infrastruktúra viszontbérlése, valamint a virtuális mobilszolgáltató (MVNO) konstrukció megjelenése révén is bővülhetne a piaci szereplők száma.

A frekvenciatender kapcsán fontos leszögezni, hogy a közeli jövőben várhatóan csak a 900 MHz-en frekvenciasáv egy kis szeletét, mindössze 10,8 MHz-nyi blokkot értékesítenék, ami ugyan az új szabályozás értelmében mobilhang és mobilnet-szolgáltatásra elméletileg egyaránt felhasználható lenne, a kettő párhuzamos bevezetéséhez ugyanakkor már szűkösnek bizonyulhat. Ahhoz, hogy egy új belépő ennyi frekvenciával (feltételezve, hogy a teljes blokkot egy pályázónak ítélik oda) komplett mobilszolgáltatás-portfóliót kínáljon, mindenképpen nemzeti roamingszerződést kellene kötnie valamelyik nagyobb piaci szereplővel.

Takács szerint a bővítés szempontjából járható út lehet még a virtuális mobilszolgáltatói modell megjelenése (MVNO), ezzel az új piaci szereplőnek frekvenciát nem kéne vásárolnia, valamint infrastruktúrát sem kellene kiépítenie. A nyugati országokban évek óta működő üzleti modell itthon egyelőre egyáltalán nem tudott elterjedni elsősorban a szolgáltatók ellenállása miatt - a három nagy multi az MVNO kérdést többnyire azzal szokta lesöpörni az asztalról, hogy eddig még senki nem kínált életképes üzleti modellt virtuális mobilszolgáltató működtetésére.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az infrastruktúra kiépítésébe és az ügyfélbázis felépítésébe évek óta súlyos milliárdokat ölő szolgáltatók részéről érthető a hezitálás, könnyen lehet azonban, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság valamilyen szabályozási módszerrel előbb-utóbb kikényszeríti az inkumbens operátorokból a hálózat megnyitását (ahogy ezt tette az elmúlt években az NMHH amerikai megfelelője a tengerentúlon). Takács a HWSW-nek elmondta, a BTel az elmúlt hónapokban felkészült arra is, hogy virtuális mobilszolgáltatást indítson.

Harmadik lehetőségként Takács a teljes rádiós infrastruktúra viszontbérlését említette, ez az opció túlmutatna a virtuális mobilszolgáltatáson, ezzel a modellel egy negyedik mobilszolgáltató nagyjából tízmilliárd forintos beruházással be tudna lépni a piacra - a kérdés ismét csak az, hogy miért, illetve milyen ellenszolgáltatásért cserébe biztosítana önként hozzáférést a Vodafone, a Telenor vagy a T-Mobile a saját tulajdonú berendezéseihez.

Tőzsdére mennek

A korábban vezetékes telefont, szélessávú internetet, mobilinternetet és kiegészítő szolgáltatásokat kínáló BTel portfóliója további bővítéseként idén júniusban indította el műholdas televíziós szolgáltatását, majd saját mikrohullámú hálózatának fejlesztésére és a piaci lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására vállalati kötvényprogramot indított. A nyolc magánszemély tulajdonában álló, jelenleg 25-26 ezer ügyféllel rendelkező BTel 2012-ben tervezi a tőzsdei megjelenést.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.