Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 23. 12:06

Letölthető a legújabb Eclipse

Megjelent az Eclipse nyílt forrású szoftverfejlesztői környezet legújabb, 3.7 verziója. Az Indigo kódnevű kiadás elsősorban a Java-fejlesztők számára hoz fontos újdonságokat.

Az Eclipse idei kiadásába, az Indigóba több mint 60 projektet építettek be. Ezek közül az Eclipse weboldala az Egitet, a WindowBuildert, az m2eclipse-et említi. Az EGit végre lehetővé teszi az Eclipse-szel dolgozó Java-fejlesztők számára, hogy a Git forráskódkezelőt a fejlesztői keretrendszerből könnyen használhassák. A WindowBuilderrel grafikus felhasználói interfészeket lehet tervezni, amelyből aztán Java kód készül - az Eclipse Visual Buildert leváltó megoldást egyébként a Google adta a közösbe. A GUI-fejlesztést teszi még egyszerűbbé a Jubula nevű projekt, amely Java és HTML alkalmazásokhoz készített grafikus interfészek automatikus funkcionális tesztelését képes elvégezni.

Az m2eclipse révén a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló Mavennel kapcsolható össze közvetlenül az Eclipse Indigo, a Mylyn 3.6 pedig a Hudson integrációs szerverrel történő együttműködést teszi lehetővé, így a fejlesztők egyből az Eclipse felületéről követhetik figyelemmel a build folyamatokat. Az egyszerűbb használatba vételt, telepítést és bővítést hivatott segíteni az Eclipse Marketplace Client, amely szimpla "drag-and-drop" módszerrel biztosítja a több ezer Eclipse-alapú megoldás, kiegészítő telepítését.

Az Eclipse Indigo nem kevesebb mint 10 eltérő csomagban tölthető le, a csomagok a különféle felhasználási területekre (pl. modellezés, tesztelés, Java EE fejlesztés, C/C++ fejlesztés, JavaScript fejlesztés) szabott komponenseket tartalmaznak. A csomagok elérhetők Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. A projektek külön-külön is elérhetők itt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról