:

Szerző: Folyó Gergely

2011. június 17. 11:57

Hivatalosan is elérhető a Kinect windowsos SDK-ja

A Microsoft a korábbi ígéretéhez híven hivatalosan is elérhetővé tette a Kinect PC-s fejlesztői csomagját, a felhasználók nem kereskedelmi célokra ingyenesen tölthetik le az SDK-t. Redmondban későbbre ígérik a licencelhető változatot, kérdés azonban, hogy Windowson játékos kiegészítőként elterjed-e a mozgásérzékelős kamera.

A Microsoft tavaly novemberben, az Xbox 360 kiegészítőjeként dobta piacra a Kinectet. A mozgás- és hangfelismeréssel felvértezett kamera óriási siker lett, mára több mint 10 millió darabot szállítottak le belőle világszerte. A redmondiak kezdettől fogva bíztak a sikerben, terveik szerint a Kinect tolná ki a következő generációs Xbox megjelenéséig hátralévő időt, emellett a vállalat ezzel a kiegészítővel sikeresen tudott nyitni az alkalmi játékosok felé is. A Microsoft a jövőben még inkább számít a Kinectre, ezt jól példázza a gyártó E3-as sajtókonferenciája is, ahol a bemutatott játékok nagy többsége Kinect-exkluzív cím volt, vagy legalább olyan program, amelyik valamilyen úton kihasználja a kamera képességeit.

A Kinect egy másik közegben, a PC-s hobbifejlesztők körében is óriási népszerűségnek örvendett. A kamerát már a megjelenése utáni első héten meghackelték, működőképessé tették számítógépeken, majd megindult a Kinectre írt alkalmazások áradata - ezek közül néhányat a HWSW is bemutatott. Bár a fejlesztők által használt driver nem hivatalos forrásból származott, a Microsoft előre leszögezte, hogy nem fog az új őrület ellen küzdeni, sőt a lehető legjobb lépésként februárban bejelentette, hogy hivatalosan is támogatni fogja a PC-s fejlesztőket.

Megkésve, de törve nem

Eredetileg tavaszra ígérték, végül tegnap vált elérhetővé a Kinect windowsos SDK-jának bétaverziója. A fejlesztői csomagot bárki ingyenesen letöltheti, de értelemszerűen kereskedelmi célokra nem használható fel a kit, a Microsoft ezt a változatot fejlesztőknek és kutatóknak szánja. A 100 megabájtnál kisebb SDK kizárólag Windows 7 operációs rendszeren működik, a telepítése más programokéhoz hasonlóan zajlik, nem kell vele külön bajlódni, segítségként pedig egy több mint 100 oldalas felhasználási útmutató is letölthető.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A különféle drivereket és API-kat tartalmazó SDK révén a fejlesztők hozzáférhetnek a Kinect kamerájának, mélységérzékelőjének és mikrofonjainak nyers adatfolyamához, a mozgásérzékelős alkalmazásokhoz használhatják a kiegészítő “csontvázfelismerő” technológiáját, a kamera audiofeldolgozási képességeivel pedig többek között a zaj- és visszhangszűrés, illetve a hangfelismerés funkciókat érhetik el. A fejlesztők C++, C# vagy Visual Basic nyelven írhatnak alkalmazásokat a Kinectre.

Mire lesz ez jó?

A megjelenés apropójából a Microsoft néhány fejlesztő meghívásával 24 órás programozó maratont tartott a redmondi bázisán, a Code Camp névre keresztelt eseményen az új csomag segítségével kellett alkalmazásokat fejleszteni különféle szakterületeket, például az egészségügyet, a tudományt vagy az oktatást érintve.

A Microsoft licencelhető változatot is készít majd a Kinect SDK-jából, ennek a megjelenésével kapcsolatban a vállalat azonban csak későbbre ígért tájékoztatást. A kereskedelmi célokra is használható verzióval elvileg megnyílik az út a PC-s kinectes játékok előtt is, az azonban már kérdéses, hogy a kiegészítő játékos platformként terjed-e el a számítógépen. A korábbi házi próbálkozások között nem egy olyan PC-s játékkal találkoztunk, amit a Kinecttel is lehetett irányítani, azonban jelen állás szerint a nem játékos alkalmazásokban jóval több potenciál van.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.