Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 17. 09:29

Integrált Java alkalmazásplatformot jelentett be a VMware

Bemutatta a vFabric 5 integrált platformját a VMware, amely egyszerre lehet otthona a virtualizált és felhős rendszerekbe szánt vállalati alkalmazásoknak. A platformmal új licencelési és telepítési megoldások is érkeznek.

Rugalmas integrált platform Java alkalmazások számára

Platformmá olvasztotta legkedveltebb köztesréteg-technológiáit a VMware, és egyedi, felhasználás-alapú licencelési modell keretében egyben kínálja őket. A vFabric része a tc Server alkalmazásszerver, a GemFire adatmenedzsment, az ERS load balancer is. A platformot a RabbitMQ üzenetkezelője és a Hyperic felügyelet egészíti ki. Ezzel a vállalat reményei szerint a vFabric gyakorlatilag minden, az alkalmazásszerverekhez szükséges elemet tartalmaz, ahhoz a felhasználó vállalatoknak csak a saját alkalmazásukat kell hozzáadniuk.

A VMware ígérete szerint a tc Serverben megtalálható új Elastic Memory for Java (EM4J) memóriakezelési technológia jelentősen csökkenti majd a különböző Java-alkalmazások által lefoglalt memóriaterületet és sikerrel orvosolja a JVM-ek memóriaétvágyát. A csak a vFabricban megtalálható EM4J segítségével ugyanazok az alkalmazások kevesebb installált memória mellett is jól futnak - ígéri a cég. A vFabricon futtatandó alkalmazások fejlesztéséhez a VMware természetesen a Spring fejlesztőkörnyezetet ajánlja, amelynek új Spring Insight Operations teljesítményelemző modulja képes az élesben futó alkalmazás gyenge pontjainak felmérésére.

A vFabric telepítésekor a rendszer üzemeltetője választhat, hogy mely alkalmazást hány virtuális gépen futtatja, és ahhoz pontosan mely rendszerkomponensekhez lesz szüksége a vFabric kínálatából. David McJannet, a VMware alkalmazások termékmarketingjéért felelős igazgató szerint a telepítés során kiválaszthatjuk, hogy alkalmazásunk mellé milyen funkciókat és teljesítményparamétereket akarunk majd használni, így teljesen testre szabható a vFabric.

Úton a platformszolgáltatás felé

A vFabric 5-tel együtt egy rugalmas csomagolási és árazási modell is bemutatkozik, amely megengedi a cégek számára, hogy a fizikai CPU-k helyett virtuális gépenként fizessenek - és csak azokért, amelyeket valóban használnak is. Ezzel - a VMware szerint - megszűnik az a hagyomány, hogy a szervezetek mindig vásároltak néhány fölös szoftverlicencet rendkívüli esetekre jelentős többletköltséggel, amelyek az idő legnagyobb részében kihasználatlanul hevertek. A vFabric 5-ben található licencelési modell azonban már megfelel a felhőalapú számítási rendszerek működési elveinek - csak azért a szoftverért kell fizetni, ami használatban is van. Az új licencelési megoldással a VMware egyre közelebb kerül a platform mint szolgáltatás (platform-as-a-service, PaaS) modellhez.

A vFabric csomaggal a VMware egyértelmű lépést tett afelé, hogy a Microsoft Azure platformjához hasonlóan teljes értékű platformot hozzon létre a fejlesztéstől az üzemeltetésig - a nagy különbség azonban, hogy a VMware maga nem üzemeltet kereskedelmi felhőt, hanem csak annak építőkockáit teszi elérhetővé a felhasználók számára, rájuk bízva, hogy privát cloudot vagy akár egy nyilvánosan elérhető szolgáltatást hoznak létre belőlük. A lépés természetesen nem új, a SpringSource 2009-es felvásárlása óta errefelé halad az elsősorban még mindig virtualizációs megoldásokban utazó cég - a vFabric és az új licencelési megoldás azonban emelni fogja a vállalat súlyát az integrált platformok között is.

A vFabric két verzióban érhető el, a Standard kiadásért 1200 dollárt kell virtuális gépenként fizetni, az Advanced verzió pedig 1800 dollárba kerül a nyár végi megjelenés után.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról