Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 10. 13:18

Android-fejlesztőket csábít a Microsoft

Redmond mindent megtesz annak érdekében, hogy új fejlesztőket nyerjen meg okostelefonos platformjának. A Windows Phone alkalmazás-piacterén egyelőre tizedannyi program sincs mint az Android Marketen.

Android-támogatással egészítette ki az API Mapping Toolt a Microsoft. A vállalat célja, hogy az iPhone-ra fejlesztő programozók mellett az Androiddal foglalkozóknak is segítséget adjon ahhoz, hogy elkezdjék a munkát Windows Phone 7 platformra, például a már meglevő alkalmazásuk portolásával.

A Windows Phone API Mapping Tool egy olyan weboldal szoftverfejlesztők számára, amely szótárszerűen tartalmazza az iOS és most már az Android platform interfészeit, illetve a Windows Phone 7-en használható megfelelőjüket (osztályok, metódusok, értesítési események). Mivel a három platform nagyon eltérő architektúrára épül és a felhasználói interfészek is mások, nem lehet az API-kat egy-az-egyben megfeleltetni egymásnak, de a Mapping Tool jó kiindulási alap lehet. A fejlesztő rákereshet egy adott iOS vagy Android API-ra a szótárban és megtalálja a Windows Phone 7-es megfelelőjét dokumentációval és C# példakódokkal együtt.

Egyelőre a hálózattal, internettel, felhasználói felülettel és menedzsmenttel kapcsolatos API-kat építette be a "szótárba" a Microsoft, de a cég ígérete szerint folyamatosan bővíteni fogja a gyűjteményt - legközelebb az őszi Mango frissítéssel érkező API-k kerülnek be. A Microsoft emellett kiadott egy közel 90 oldalas dokumentumot is, amely 7 fejezeten keresztül taglalja, mit kell tudnia egy androidos fejlesztőnek a Windows Phone 7-hez akkor, ha alkalmazását portolni szeretné.

A redmondi vállalat emellett a korábbinál több közösségi támogatást kíván nyújtani a szoftverfejlesztőknek például a programozással kapcsolatos Stackoverflow fórumban - a cég erre a feladatra dedikált dolgozói folyamatosan olvassák a különféle fórumokat, ahol iOS és Android szoftverek Windows Phone 7-re portolása a téma és segítenek a kérdezőknek.

Az okostelefonos platformok versenyében kulcsfontosságú a fejlesztők megnyerése és az alkalmazás-támogatottság. A Windows Phone 7 piactere nemrég lépte át a 20 ezer regisztrált szoftvert, így jóval le van maradva az 500 ezer felett járó Apple App Store-tól és a 200 ezernél több programot felsorakoztató Android Markettől. A Windows Phone 7 azonban időarányosan jobban teljesít ezeknél: az App Store fél évvel az indulása után 10 ezer alkalmazást kínált, az Android Marketen pedig egy évvel az első készülék megjelenése után 16 ezer szoftver volt megtalálható.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról