Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 13:30

Súlyos sebet ütöttek hackerek a francia kalózvadászokon

Nem jut újabb információkhoz a torrentezőkről a francia államapparátus, mivel az internetforgalom figyelésével megbízott vállalkozáshoz betörtek.

Áll a HADOPI

Hackerek törtek be a héten a francia Trident Media Guard nevű céghez, mely a kormányzat megbízásából figyelte a nagyobb torrentoldalak forgalmát, és adatokat gyűjtött a felhasználókról. A támadás miatt a kalózkodás felszámolásáért felelős, a nevét az őt létrehozó törvényről kapó HADOPI kormányzati intézmény ideiglenesen megszüntette az összeköttetést a céggel, ezzel lényegében határozatlan ideig teret engedve mindennemű p2p-tevékenységnek.

A Trident Media Guard (TMG) egyfajta kémszerepet vállalt a HADOPI részére, a cég szerverei gyűjtötték és rendezték adatbázisba az információkat azokról a felhasználókról, akik a francia törvények szerint illegális tevékenységet folytatva használják a letöltőszolgáltatásokat. Az adatgyűjtés elsősorban IP-címek begyűjtésére korlátozódott, melyeket a cég a HADOPI-nak adott át, hogy a szervezet ezután megtehesse a szükséges intézkedéseket a jogsértővel szemben.

Mindenkinek három dobása van

A hatályban lévő törvények szerint a HADOPI kérésére szolgáltatóknak kötelességük kiszolgáltatni az adott IP-címhez tartozó előfizető adatait, aki ezután háromlépcsős eljárásban számíthat figyelmeztetésre, illetve szankciókra. Az eljárássorozat első lépéseként a felhasználót e-mailben figyelmeztetik, majd ajánlott levelet küldenek a címére, és ha ezután sem hagy fel a jogellenes tevékenységgel, gyorsított bírósági eljárás keretében pénzbüntetésre ítélhetik, valamin egy évre megvonhatják tőle az internethasználati jogot.

Az elfogadása és hatályba lépése során rendkívüli nagy port kavart "Création et Internet" (Alkotás és Internet) nevű törvény már kezdetektől fogva - elsősorban politikai jellegű - támadások célpontja volt, ám most fordult elő először, hogy hackerek gyakorlatilag működésképtelenné tették a rendszert. A TMG-től az IP-címeket tartalmazó adatbázis mellett különféle adminisztratív jellegű dokumentációkat is elloptak a támadók, azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer mikor állhat üzembe újra.

A törvény ellenzői mindettől függetlenül már korábban kifejtették: a nagyüzemi letöltőkkel szemben minden hasonló rendelkezés hatástalannak fog bizonyulni, a technológia ugyanis számos lehetőséget ad azok kezébe, akik az interneten el akarják rejteni identitásukat a hatóságok elől. A rendelkezés ugyanakkor várhatóan több nyugat-európai országban is megjelenhet, így például az Egyesült Királyságban is zajlik már a törvényalkotói folyamat a hasonló jogszabály létrehozása kapcsán, igaz, ott a tervezet szerint kevésbé szigorú intézkedések várnak majd a jogsértőkre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról