:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 13. 11:56

OpenStackre áll át az Ubuntu

A héten Budapesten zajlott az Ubuntu fejlesztői konferenciája, ahol többek között elhangzott, hogy a népszerű Linux-disztribúció az Eucalyptus helyett az OpenStacket integrálja cloud-platformként. A váltásra az Ubuntu 11.10-ben kerül sor.

Az OpenStack a Rackspace és a NASA együttműködéséből született, nyílt forrású cloudplatform, amelynek minden protokollja és interfésze is szabadon hozzáférhető. Így az OpenStackre épülő cloudok nem fenyegetnek bezártsággal, gyártó- vagy szolgáltatófüggőséggel, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et, a Microsoft-féle Hyper-V-t, a VMware ESX-et és a QEMU-t is.

Az OpenStack mögött díszes társaság sorakozott fel, a kezdeményező Rackspace-en és a NASA-n kívül a projekt támogatója többek közt a Citrix, a Dell, a Bull, a Mellanox, a Brocade, a Cisco, az Intel és az AMD is - eddig mintegy 60 vállalat csatlakozott - érdekes módon hiányzik a cloudok átjárhatóságát hirdető Red Hat és a Novell is. A kezdezményezés jelenleg három projektet tömörít, az OpenStack Compute a virtuális gépekből álló cloudok felügyeletét hivatott megoldani, az Object Storage az objektumok tárolásával, az Image Service API pedig a rendszerképekbe való betekintéshez kínál egységes felületet.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az OpenStack legújabb verziója, az április közepén kiadott Cactus az Ubuntu Server legújabb verziójában, az április végén debütált 11.04-ben tűnt fel tesztelési jelleggel. Az Eucalyptus lecserélése egy hosszabb folyamat lesz: bár az Ubuntu 11.10 cloudplatformja már az OpenStacken alapul, az Eucalyptust továbbra is támogatni fogja a Canonical, mivel az Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) verzióban ez érhető el. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 2015-ig biztosan kapnak támogatást az Eucalyptust használó Ubuntu-üzemeltetők és a Canonical egyébként nem is számít arra, hogy mindenki OpenStackre migrálna. A váltást különféle szoftvereszközökkel segíti majd a Canonical, ezek az Ubuntu 11.10-zel együtt jelennek majd meg.

Az Eucalyptus is nyílt forrású, ám az Amazon EC2 egyedi API-kat használja - a technológia 2009-ven került be az Ubuntuba, és ez lett az Ubuntu Enterprise Cloud alapja, később a Debianban is feltűnt. A Canonical szervertechnológiai fejlesztéseit irányító Robbie Williamson szerint a váltásra azért volt szükség, mert az Canonical a jövőben támogatni szeretné az ARM-alapú szervereket is, de az Eucalyptusnál ezt nem tervezték - a teljesen nyílt OpenStackbe viszont a Canonical belefejleszthet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.