:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 1. 10:54

Szervergyártó céget vásárol az AMD

Bejelentette az ultrasűrű szervereket gyártó SeaMicro vállalat megvásárlását az AMD, a 334 millió dolláros vételárból 281 milliót készpénzben egyenlít ki. A cél a hoszting- és cloudszolgáltatók, valamint a HPC-piac igényeit minél jobban lefedő megoldások kidolgozása.

Szokatlan lépésre szánta el magát az AMD, a cég megvásárolta az Intel-alapú mikroszerverekkel foglalkozó SeaMicro vállalatot. Az egyre népszerűbb mikroszerverek a blade-ek leszármazottjának tekinthetők, felépítésüket tekintve az utóbbi évtizedben nagy népszerűségre szert tett "pengékhez" hasonlítanak, azonban még azoknál is sokkal kisebbek. A kategória nem a nagy teljesítményről, hanem az energiahatékonyságról és a sűrűségről szól: a mikroszerverek elsősorban olyan területeken kaphatnak szerepet, amikor egyszerű feladatokat kell nagy tömegben, párhuzamosan végezni.

Az IDC negyedik negyedéves jelentése szerint az ultrasűrű szerverek, amelyeket hoszting, webes és mérnöki-tudományos területen vetnek be a leginkább, a leggyorsabban növekedő szegmenst jelentik a szerverpiacon belül. A negyedik negyedévben az ilyen gépek forgalma éves szinten több mint harmadával emelkedett és 458 millió dollárt tett ki, ami a teljes piac 3,2 százaléka volt. A szállítások 51 százalékkal 132 ezer darabra nőttek a tavalyi negyedik negyedévhez képest, ezzel az ultrasűrű gépek darabszám szerinti részesedése meghaladta a 6 százalékot, állítja az IDC.

SeaMicro

A SeaMicro cég 2010-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor egy energiahatékony Atom processzoros szervert mutatott be, kifejezetten webszolgáltatók és hosztingszolgáltatók számára, olyan egyszerű feladatok ellátására mint a webes lekérések vagy levelezések kiszolgálása, keresések futtatása vagy más, elosztott adatfeldolgozás végrehajtása. A SeaMicro szerverek legismertebb felhasználója talán a Firefox webböngészőt fejlesztő Mozilla Foundation, valamint a legnagyobb online társkereső, az eHarmony.

A SeaMicro részéről a hozzáadott érték a fizikai tervezésen és gyártáson kívül az I/O virtualizációs technológia, amely lehetővé tette, hogy a processzoron és a memóriamodulokon kívül minden más periféria lekerüljön a rendszerkártyákról, így egy 10U magas házba összesen 768 darab Atom processzor fér el, amelyeket a saját fejlesztésű. több mint 1 Tbps sávszélességű, Freedom Fabric fantázianevű belső interfész kapcsol össze. A cég idén januárban egy Xeon-alapú rendszert is piacra dobott, amely a korábbi Atom-alapú gépekkel azonos alapokra épül, a kétféle processzor akár vegyesen is használható benne.

Nem a szerverpiaci belépés a cél

Az AMD által kiadott közlemény szerint a második félév során érkezik az első Opteron-alapú SeaMicro szerver, de a jelenleg kapható Intel-alapú gépek értékesítése sem áll le a közeljövőben, vagyis az a fura helyzet áll elő, hogy az AMD-től jelenleg Atom- és Xeon-alapú komplett szervert is lehet vásárolni. Az AMD igyekezett ugyanakkor hangsúlyozni, az elsődleges célja nem a belépés a szerverpiacra, hogy a saját ügyfeleivel, a szervergyártókkal versenyezzen, hanem a kezébe kerüljenek azok a SeaMicro által fejlesztett, elsősorban kommunikációs és interfésztechnológiák (Freedom Fabric), amelyeket saját platformjába építve kínálhat a szervergyártó partnerei számára.

A HWSW már többször, a Bulldozer-alapú Opteronok megjelenése és az AMD piaci esélyeinek latolgatása kapcsán is írt arról, hogy a vállalat már belátta: az üzleti alkalmazásokat futtató szerverek terén nem tud szemtől szemben versenyezni az Intellel, ezért a cloud- és hosztingszolgáltatóknak szánt megoldások és a HPC szegmensbe próbál meg betörni, testre szabott megoldásokat kínálva. A  megcélzott réteg szerverek ezreit vagy akár tízezreit üzemelteti, ezért semmi sem fontosabb számukra az alacsony beszerzési költségnél, valamint a hely- és energiaigénynél.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A fenti tervbe jól illeszkedik a SeaMicro megvásárlása. Rory Read, az AMD elnök-vezérigazgatója a megállapodás kapcsán kifejtette, az alacsony fogyasztású szervertechnológiákban jártas SeaMicro megvásárlásával vállalata sikerrel támadhatja a szerverpiac leggyorsabban növekedő szegmensét, az ultrasűrű kiszolgálókét, a megszerzett interfésztechnológia (Freedom Fabric) pedig a HPC-piacon segíthet az Opteron-alapú megoldások teljesítménynövelésében, valamint a skálázhatóság javításában.

"A SeaMicro a szerverek energiafogyasztásának csökkentésére és a számítási sűrűség növelésére alakult" - mondta Andrew Feldman, a vállalat vezetője, aki az összeolvadás lezárása után az AMD újonnan létrehozott Data Center Server Solutions részlegének vezetője lesz. "Azáltal hogy az AMD részévé válunk, új piacokra érhetünk el, új erőforrásokhoz és technológiákhoz férhetünk hozzá, amelyek lehetővé teszik számunka hogy szorosan együttműködjünk gyártópartnereinkkel a szerverpiac megváltoztatásán."

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.