:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 21. 13:28

Összeolvasztja PC- és nyomtatógyártó részlegét a HP

Meg Whitman, a HP ősz óta regnáló elnök-vezérigazgatója a PC- és nyomtatógyártó részlegek összevonása mellett döntött, írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

A WSJ úgy tudja, az egyesített, a HP összbevételének több mint felét, évente mintegy 65 milliárd dolláros forgalmat bonyolító részleget Todd Bradley, a PC-üzletág feje fogja irányítani, míg a nyomtatási és képalkotási részleg jelenlegi vezetője, Vyomesh "V.J." Joshi elhagyja a céget, feltételezések szerint nyugdíjba megy. A források szerint a HP célja a lépéssel a költségek csökkentése a szinergiák kiaknázásra révén: konkrétumok híján azonban nehéz megmondani, pontosan mekkora lehet az elérhető megtakarítás, és pontosan mely területeken jelentkezne.

Amennyiben a HP végrehajtja az üzletágak egyesítését, közös értékesítési csapatot építhetne ki, közös ajánlatokkal keresné meg az ügyfeleket, valamint közös beszerzések révén jobb árakat alkudhatna ki a beszállítóknál, írja a WSJ a bennfentes forrásokra hivatkozva. Elemzők szerint azonban a fúzió csupán egy "ürügy" lenne az új vezetés számára, hogy csökkentse a cég alkalmazottainak létszámát, amely mára az organikus fejlődés és a felvásárlások nyomán megközelíti a 350 ezret.

Vak vezetne világtalant

Gyengélkedése ellenére a PSG (Personal Systems Group) a HP legnagyobb bevételt termelő üzletága, azonban a nyereség itt a legalacsonyabb, köszönhetően az erős PC-piaci versenynek. Az alacsony jövedelmezőség miatt a cég tavaly augusztusban az üzletág leválasztását is bejelentette, hogy aztán Leo Apotheker kirúgása után Meg Whitman visszavonja ezt a döntést. Az Imaging and Printing Group (IPG) a HP sokáig legnagyobb profitot termelő részlege volt, azonban a válság, valamint a Japánt sújtó természeti katasztrófák és a drága jen erőteljesen megnyírta mind a bevételi, mint a profitmutatókat - a nyomtatók számos precíziós alkatrésze készül Japánban. Egyelőre nem látszik, hogy az egymástól függetlenül gondban levő részlegek együtt hogy tudnának eredményesebben működni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ráadásul az otthonok digitalizálódása közepette a lakosság egyre kevesebbet nyomtat, az IPG fókuszába egyre inkább a vállalati vevőknek kínált szolgáltatások (pl. kiszervezett üzemeltetés), valamint a professzionális nyomdai termékek kerülnek. Ezzel éppen ellentétes folyamatok zajlanak a PC-piacon, amelyet korábban a vállalati vevők túlsúlya jellemzett, de mára egyértelműen átvették az uralmat a fogyasztók, és erősen befolyásolják a vállalati PC-vásárlási, PC-használati szokásokat is. Az is kérdéses, a közös beszerzés révén milyen megtakarítások lennének elérhetők - a PC-knek és nyomtatóknak meglehetősen kevés közös alkatrésze van, és a beszállítói láncban sincs jelentős átfedés.

Egyszer már visszafújták

A PC- és nyomtatógyártó részleg egyesítését 2005-ben, a digitális fényképezés aranykorában már bejelentette a HP akkori vezetője, Carly Fiorina. Akkor az IPG volt a HP első számú fejőstehene, a legnagyobb és legnyereségesebb üzletág, vezetőjétől, V.J. Joshitól azt várták, hogy rázza fel a nyereséghatáron táncoló, de inkább veszteséges PC-részleget. Az átszervezés meg is kezdődött, de Fiorinát az igazgatótanács időközben menesztette, utóda, Mark Hurd pedig néhány hónap elteltével utasítást adott az eredeti állapot visszaállítására. Elemzők akkor is úgy vélték, a PC- és nyomtatógyártó részleg tevékenysége nagyon messze esik egymástól, a két divízió nem tudja egymást erősíteni.

A vállalat hivatalosan még nem jelentette be a lépést és a Wall Street Journal üzleti napilap megkeresésére nem kívánta kommentálni az információt. (Szerk: megérkezett a hivatalos bejelentés)

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.