:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 4. 11:15

Egyes HP nyomtatók már támogatják a Google Cloud Printet

A HP bejelentette, hogy elsőként támogatják a nyomtatógyártók közül a Google Cloud Print rendszert, a gyártó ePrint technológiával kompatibilis nyomtatói így mától önálló entitásként kezelhetőek a Google szolgáltatásával.

A HP csatlakozott először a Google Cloud Print rendszerhez, amely bármilyen, belépett Google-felhasználó számára megengedi az internetre közvetlenül, vagy számítógépen keresztül csatlakozó printer használatát. A támogatás a HP ePrint technológiával felszerelt nyomtatók esetében bizonyos fokig redundáns, ezek a nyomtatók saját email-címmel rendelkeznek, és az erre csatolmányként elküldött dokumentumokat kinyomtatják. Az ePrint nyomtatók a HP friss fejlesztései, az első ilyen termékeket júliusban jelentették be, a HP már akkor közölte, hogy tervezik az együttműködést a Google-lal.

eCloud

A HP támogatása ugyanakkor több szempontból fontos győzelem a Google számára. A Cloud Print széleskörű támogatása a hálózati nyomtatók felől ugyanis elengedhetetlen a rendszer elterjedéséhez és ahhoz, hogy megvalósíthassa a kitűzött célját, a számítógépre kapcsolt nyomtatók teljes eltüntetését. A vállalat elképzelése szerint a Cloud Print használatával bármilyen eszközön bármilyen alkalmazás bármelyik nyomtatóra tud majd nyomtatni, persze ennek feltétele az, hogy mindannyian kapcsolódjanak a Cloud Printhez.  Az elképzelések szerint a nyomtatás nem közvetlenül az alkalmazásokból történik majd, azok átadják a nyomtatási feladatot a Cloud Printnek, amely feldolgozza, továbbítja a felhasználó által kiválasztott nyomtatóra, majd a folyamat eredményét visszaküldi az alkalmazás számára.

A vállalat olyan nyitott API-kat fejleszt, amelyeken keresztül minden alkalmazás elérheti a Cloud Print szolgáltatást, vagyis nem csak a Google, hanem más gyártók is csatlakozhatnak hozzá, hogy egyszerűbbé tegyék a nyomtatást saját alkalmazásaikból, legyenek azok akár webes, akár helyben telepített programok. A Google tervei szerint teljesen egységes lesz a nyomtatási párbeszédablak is, a felhasználónak nem kell minden alkalmazás nyomtatási menüjét külön megtanulnia.

De hogy kapcsolódik a nyomtató?

A Cloud Print működéséhez az internethez csatlakozó "cloud-kompatibilis" nyomtató szükséges. A Google együtt fog működni a nagy gyártókkal ilyenek fejlesztésén, például hamar elérhetővé teszi számukra a Cloud Printtel kapcsolatos információkat, specifikációkat, amelyeket a cégek felhasználhatnak a firmware-eikben. Egyre több hálózatra kapcsolható nyomtató kerül piacra, amelyeket a gyártóik könnyedén kompatibilissé tehetnek a Google nyomtatási cloudjával, de hogy mikor jelennek meg az első eszközök vagy hogy melyik gyártók kínálatában lehet majd megtalálni őket, arról egyelőre nincs információ.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A ma kapható nyomtatókat egy PC-n vagy más hálózati eszközön futó szoftverrel lehet majd a Cloud Print szolgáltatáshoz kapcsolni. A Google a Chrome böngésző részeként biztosítani fog ilyen szoftvert, kezdetben Windowsra, később Linuxra vagy Mac OS X-re is. A telepítés után, a szolgáltatás bekapcsolásával az adott PC-n elérhető nyomtatók bekerülnek a Cloud Printbe és elérhetővé válnak az internet felől. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a PC-nek folyamatosan bekapcsolva kell lennie ahhoz, hogy a nyomtatási szolgáltatás elérhető legyen. Mivel a Cloud Print nyitott és bárki számára elérhető, a printerek kezeléséhez szükséges szoftverkomponensek akár az otthonokba szánt hálózati eszközökbe, routerekbe, switchekbe is bekerülhetnek idővel, vagy akár olyan céleszközökbe, amelyek a hálózatra kapcsolva cloud-kompatibilissé tesznek bármilyen nyomtatót.

A Cloud Printnek számos elméleti előnye mellett hátrányai is vannak. Az első, hogy a dokumentumnak meg kell járnia az internetet és a Google szervereit még akkor is, ha az asztalán vagy a szobája sarkában levő nyomtatóra szeretné a felhasználó elküldeni, ami egy nagyobb fájlt és szűkös sávszélességet feltételezve sokáig is eltarthat. A megoldás adatbiztonsági aggályokat is felvethet, de ha valaki amúgy is a Chrome OS-t használja, ahol minden alkalmazás webalkalmazás és egyáltalán nincs helyi adattárolás, az valószínűleg nem fogja bánni hogy a nyomtatás is a Google-on keresztül működik.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.