Szerző: Koi Tamás

2011. április 1. 10:35

Nem adnak több pénzt a tagállamok az európai GPS-re

Nem kívánnak több pénzt fizetni a tagállamok az európai műholdas helymeghatározó rendszer, a Galileo elindítására. A projekt késve és az eredetileg tervezettnél csak jóval drágábban valósulhat meg - a költségvetésbe azonban már nem tudják beilleszteni a hiányzó 1,9 milliárd eurót.

A Galileo projekt beindításához nélkülözhetetlennek tekintett 1,9 milliárd eurót az Európai Unió közös költségvetéséből kell kifizetni, legalábbis erről döntöttek csütörtökön az uniós tagállamok közlekedési miniszterei - írta meg a Bruxinfo. A tegnapi tanácsülést követően Siim Kallas közlekedési biztos elmondta, a Bizottság a 2013-ig tartó pénzügyi tervezési ciklusban nem tud ekkora összeget rendelkezésre bocsátani, mivel azonban a Galileo stratégiai fontosságú projekt az EU számára, a pénzt, vagy legalábbis annak egy részét a tartalék alapból kell előteremtenie a Bizottságnak.

Ezt már a magyar elnökség nevében nyilatkozta a Bruxinfónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési államtitkára, Völner Pál, aki hozzátette, a Tanács egyben arra is felszólította a Bizottságot, hogy próbáljon faragni a költségeken, hogy ne legyen szükség a teljes 1,9 milliárdos pótlólagos beruházásra. A Bizottság egyébként mostanáig 3,4 milliárd eurót költött a Galileóra, de eddig még egy műholdat sem lőttek fel, jóllehet a rendszernek már négy éve üzemelnie kellene.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Amint arról korábban beszámoltunk, Antonio Tajani, az Európai Bizottság illetékes alelnöke január közepén kifejtette, az eddig elköltött 3,4 milliárd eurón felül további 1,9 milliárd euróra lesz szükség 2014-ig ahhoz, hogy a harminc műholdból álló hálózatot üzembe állíthassák. A biztos akkor úgy nyilatkozott, hogy  a nem várt anyagi teher ellenére hiba lenne leállítani a Galileót. Tajani ezzel együtt igyekezett biztosítani a nyilvánosságot arról, hogy az eddigi anyagi erőforrásokkal jól gazdálkodtak az illetékesek: A szerződések értelmében 18 műholdat biztosan fellőnek a következő években (az első idén állhat pályára), ezek jelentős részét - 14 darabot - egy német-angol konzorcium, az OHB-System gyártja majd.

A jelenlegi tervek szerint az alapszolgáltatás 2015-ben indulhat, bár van olyan uniós tagország (Belgium), amely jelezte, hogy ennél korábban számít arra, hogy használatba vehesse az európai helymeghatározó szolgáltatást. A Galileo kivitelezése az évtized végére fejeződhet be, ekkor a rendszer a jelenlegi elképzelések szerint már 30 műholdból fog állni. A jelenleg világszerte használt, az Amerikai Légierő által fenntartott GPS rendszer 1994-ben indult, és ma egy szintén 30 műholdból álló hálózatot alkalmaz.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.