Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 9. 14:59

Biztató jövő elé néz a Qt a Digia kezében

Hozzájutott a Qt kereskedelmi licencelési jogaihoz a Digia, az ügylet során mintegy 3500 asztali és beágyazott platformra fejlesztő ügyfél kerül át az új céghez.

Jelentősen csökkent a Qt keretrendszerrel kapcsolatos bizonytalanság, miután a Digia átvette a Nokiától az eszköz kereskedelmi licenceinek kiadási jogát. A lépéssel tovább bővült a Qt mögött álló vállalatok sora, és várhatóan a keretrendszert használó cégek is jobb tanácsadáshoz és támogatáshoz jutnak.

A Qt a Trolltech megvásárlása nyomán került a Nokiához még 2008-ban, azóta a fejlesztői rendszer a mobilgyártó ökoszisztéma-stratégiájának központi elemét képezte, mind a Symbian, mind a Meego platform számára a Qt jelentette volna a fejlesztői alapot. A Nokia azonban a Microsofttal kötött szövetség nyomán nem fogja ugyanolyan sebességgel fejleszteni az eszközt, a Windows Phone 7 elsődleges mobil operációs rendszerré emelésével a Qt elvesztette a relevanciáját. A redmondiak rendszerére Visual Studióval és XNA Game Studióval lehet fejleszteni, a MeeGo pedig egyelőre lekerült a készülékgyártó prioritáslistájáról.

qt

A Qt-ot természetesen nem fenyegette a megszűnés veszélye, a Trolltech felvásárlásakor a Nokia vállalta, hogy ha valamikor befejezi a termék fejlesztését, akkor kiadja a forráskódot, így legrosszabb esetben tisztán közösségi projektként élt volna tovább az eszköz. A Digia szárnyai alatt azonban a Nokia jövőbeni döntéseitől függetlenül is komoly vállalati háttér lesz a Qt mögött, amely megnyugtathatja az eszközt használó cégeket.

A Digia a Nokiához hasonlóan finn cég, hosszú ideje foglalkozik Qt-tal kapcsolatos tanácsadással és kereskedelmi tevékenységekkel, a kereskedelmi licencek így szervesen illeszkednek a cég portfóliójába. A platform szempontjából az egyetlen jelentős problémát az jelentheti, ha a Digia saját fejlesztéseit nem a Nokia által eddig használt LGPL licenc alatt fogja kiadni - ez ugyanis könnyen a rendszer töredezéséhez vezethetne, a Digia azonban egyelőre nem siet megnyugtatni az emiatt aggódókat.

A Digia azonban egyelőre nem lesz jelentős tényező a Qt fejlesztésében, a Nokia sem a platform fejlesztőitől nem vált meg, sem a termékhez kapcsolódó szerzői jogokat nem adta át - az ügylet kizárólag a kereskedelmi licencekre és az egyéb, a platformmal kapcsolatos üzleti szolgáltatásokra vonatkozik. A Qt fejlesztésében tehát egyelőre továbbra is a Nokia viszi a prímet, a Digia pedig - ahogy eddig is - hozzájárul a platform sikeréhez a saját fejlesztői révén.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról