Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 20. 08:48

A bevétel közel harmada az AMD vesztesége

Nyilvánosságra hozta első negyedéves pénzügyi eredményeit az AMD. A számok riasztóak, mögéjük nézve azonban pozitív tendenciák rajzolódnak ki. A második negyedévben masszív termékfrissítésre lehet számítani.

Enyhén csökkent az AMD bevétele az első negyedévben, tavalyhoz képest 2 százalékkal kevesebb, 1,59 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a cég, amihez óriási, 590 millió dolláros veszteség társult - a tavalyi első negyedévben 510 millió dolláros pozitívumot mutatott a mérleg. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számított eredmények összehasonlítását nehezíti, hogy tavaly a Globalfoundries leválasztásából befolyó 492 millió dollár tőkejövedelem növelte a nyereséget, most pedig a Globalfoundries-zal márciusban kötött megállapodással kapcsolatos, 703 milliós tétel rontotta. Az egyszeri tételek kiszűrésével számított "non-GAAP" eredmény 92 millió dollár volt a most lezárt negyedévben, 60 százalékkal több mint tavaly.

Pozitív tendenciák

A számok mögé nézve pozitív tendenciák rajzolódnak ki az AMD-nél. A vállalat által értékesített mobil processzorok száma 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a leszállított notebook-chipeknek ma már gyakorlatilag mindegyike "APU", vagyis grafikus magot is integráló Llano vagy Brazos családba tartozó lapka. A vállalat tegnapi tájékoztatóján elhangzottak szerint jól halad a következő generációs mainstream APU, a Trinity termelésének felfuttatásával és a Brazos 2.0 is jó állapotban van, mindkettő a jelenlegi negyedévben jelenik meg a piacon - a laptopgyártó partnerek már készen állnak, mondta el Thomas Seifert pénzügyi vezető.

Vegyes eredményekkel versenyez a cég a szerverprocesszorok piacán. A leszállított Opteronoknak ma már fele a Bulldozer-családba tartozik és értékben is 50 százalék körüli a Bulldozer-alapú chipek részesedése az AMD szerverchip-eladásaiból, az egy processzorra jutó átlagos eladási ár csökkenést mutat, ami a Bulldozerek relatív versenyképtelenségét mutatja - ahogy a HWSW korábban már megírta, a cég kénytelen olcsóbban adni őket előző generációs Opteronjainál is. Így eshetett, hogy a processszorgyártó részleg, a Computing Solutions bevétele lényegében változatlan maradt a tavalyi első negyedévhez képest, az 1,2 milliárd dolláros forgalomhoz 124 milliós üzemi eredmény társult, ami 24 százalékkal magasabb mint 2011 azonos időszakában.

Március elején rajtoltak az AMD 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott grafikus chipjei asztali gépek számára. A cég elismeri, hogy szűkös az elérhető 28 nanométeres gyártókapacitás,  azonban a Radeon 7000-es családra vonatkozó erőteljes igényeket ki tudja elégíteni, és még a második negyedévben megérkeznek a cég 28 nanométeres mobil GPU-i, hangzott el a tájékoztatón. A Radeonokért felelős részleg bevétele egy év alatt 8 százalékot csökkent, üzemi eredménye azonban közel duplájára nőtt, de így is csak 34 millió dollárt tett ki.

Jövőre jönnek a 28 nanométeres APU-k

A jelenleg is zajló második negyedévre nagyjából az elsőhöz hasonló bevételt vár a cég - a piac szokásos szezonális csökkenését várhatóan ellensúlyozni fogják az új termékbejelentések, a Trinity, a Brazos 2.0 és a 28 nanométeres mobil GPU-k rajtja. A társaság az év második felében kezdi meg első 28 nanométeres processzorainak gyártatását (immár a Globalfoundries mellett más partnerekkel is), hangzott el a konferenciahíváson, ezek kereskedelmi rajtja azonban csak 2013-ban lesz esedékes.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

0

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.