:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 11:17

Itthon is elérhető a BlackBerryk alkalmazás-piactere

Újabb okostelefon-márka készülékeihez érhetők el itthon legálisan alkalmazások: január elején megnyitotta kapuit Magyarországon a BlackBerry App World.

Az elsősorban üzleti felhasználásra szánt BlackBerryk alkalmazás-piactere, az App World az előző héten vált elérhetővé a hazai BlackBerry-tulajdonosok számára. A beszámolók szerint a piactér a készülék típusától és a szolgáltatótól függetlenül nyitva áll mindenkinek, aki telepíti a telefonra az App World alkalmazást, valamint létrehozza saját felhasználói fiókját (BlackBerry ID) a Research in Motionnél. A gyártó eddig meglehetősen mostohán bánt a magyar felhasználókkal, így a piactérről korábban még az ingyenes alkalmazásokat sem lehetett letölteni itthonról. A rajt egyelőre félhivatalos, a RIM weboldalán szereplő információk szerint Magyarország még nem szerepel az App World országok listáján.

Az App Worldhöz a mobilos alkalmazás mellett webes felület is tartozik, ez a két platform többféleképpen képes együttműködni. A piactér böngészőbeépülő-modulja révén ha a BlackBerryt egy USB-kábelen keresztül összekötik a PC-vel, a letöltéseket azonnal szinkronizálja a rendszer a készülékkel. Az App World kliens tavaly év végén megjelent 2.0-s verziójával emellett lehetővé vált az is, hogy a letölteni kívánt alkalmazást a PC-s böngészőben kiválassza a felhasználó, majd a felületbe ágyazott QR-kódot a telefonra telepített programmal beszkennelve megkezdhesse a letöltést.

A BlackBerry App World alkalmazás-piactér más mobilos szoftverboltokhoz hasonlóan különböző tematikák alapján kategorizálja az alkalmazásokat, témákat. A nagyjából 15 ezer letölthető tartalom jó része elérhető Magyarországról, a teljes listából csak egyes régióspecifikus, vagy tartalomdisztribúciós alkalmazások hiányoznak. A felület és az alkalmazások leírásai egyelőre csak angol, francia, német, olasz, spanyol és portugál nyelveken érhetők el, és fizetni sem lehet még forintban.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A fizetős alkalmazások ellenértékét vagy PayPal-lel, vagy bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni, a rendszer utóbbiak közül csak a dombornyomott plasztikokat (VISA, MasterCard, AMEX) fogadja el. A vásárlási tranzakciókat az amerikai székhelyű Digital River e-kereskedelmi konszern bonyolítja Magyarországon is.

A BlackBerry App World tartalomdisztribúciós platform 2009. április 1-jén állt üzembe, eleinte három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában. A piactér mostanra a világ több mint 70 országában érhető el. A RIM a fizetős alkalmazások bevételei után a szokásos, 70-30 százalékos részesedésmegosztásnál kedvezőbb, 80-20 százalékos elosztást végez (vagyis a bevétel 80 százaléka a fejlesztő markát üti, igaz, ehhez egyszeri, 200 dolláros "beugrót" kell fizetnie). További egyedi jellemző, hogy bizonyos országokban az alkalmazásokért a szolgáltató számláz az ügyfélnek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.