:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 17. 12:23

A RIM és a vevői is a PlayBookra várnak

Az elemzői várakozásoknál jobban teljesített a harmadik negyedév során a Research In Motion, ami a cég papírjainak jelentős erősödését eredményezte. Ezzel együtt sem tud azonban lépést tartani a cég a riválisokkal, és rendkívül gyorsan veszít piacrészesedést.

Jól fogynak a Blackberryk, de nem eléggé

A kanadai Research In Motion 14,2 millió okostelefont értékesített a november 27-én zárult negyedévében, ami 40 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, és 17 százalékkal múlja felül az előző negyedévest. Ezek a mutatók meghaladják ugyan az elemzők korábbi, inkább pesszimista várakozásait, a riválisokkal azonban láthatóan nem tudott lépést tartani a RIM a globális piactéren.

Az okostelefonok teljes piaca ugyanis ennél sokkal gyorsabban ütemben növekszik, köszönhetően elsősorban az Android mindent elsöprő térnyerésének, valamint az iPhone népszerűségének, és a Nokia agresszív árcsökkentéseinek. A naptári harmadik negyedév során lényegében megduplázódtak az okostelefon-eladások a tavalyihoz képest, és ez a dinamika az ünnepi szezon közeledtével, a globális gazdasági hangulat általános javulásával valószínűleg kitartott az azóta eltelt két hónapban is. A második negyedévhez képest látványosan felgyorsult a piac, a ritmust azonban nem tudta felvenni a RIM. Elemzői kalkulációk szerint egyetlen év alatt 5 százalékpontnyi részesedését vesztett el, és 15 százalékra szorult vissza.

A cég közölte, hogy negyedéves eladásainak felét novemberben realizálta, ahogyan a gyártók készleteket építettek fel a karácsonyi rohamra készülve - az ügyfeleknek eladott készülékek számát 12,3 millióra becsli a RIM. Jól fogyott a Torch és a Curve is, valamint a vállalat jól halad előre az úton, hogy diverzifikálja forgalmát telekommunikációs partnerei közt és földrajzilag egyaránt. Ennek eredményeként a legnagyobb vevő súlya is felére esett a tavalyihoz képest, és a forgalom 56 százaléka származott az Egyesült Államokon és Kanadán kívülről. A negyedév során 5,1 millió előfizető csatlakozott a RIM internet-szolgáltatásához, aminek így már 55 millió előfizetője van, akik három hónap alatt összesen 835 millió dollárnyi bevételt termeltek.

A vállalat árbevétele az eladott készülékek számának növekedésével lépést tartva szintén 40 százalékkal emelkedett, és elérte az 5,5 milliárd dollárt, meghaladva a várakozásokat. Az erős verseny ellenére a RIM árazása erős tudott maradni, az egy készülékre jutó átlagos eladási ár 315 dollár körül mozgott. Az értékesítés bruttó nyereségessége bár közel egy ponttal 43,6 százalékkal csökkent a megelőző negyedévhez képest, valójában meghaladta a tavalyit. Ennek köszönhetően az adózott profit 911 millió dollárt tett ki, 45 százalékkal ugorva át a tavalyit. A vállalat 1,8 milliárd dollárnyi likviditása mellé több mint 4 milliárd dollárnyi kintlévőség társul.

A PlayBookra várva

A kanadai Waterlooban székelő vállalat 14,5-15 millió Blackberry eladásával kalkulál a negyedik negyedévben, amit az agresszíven árazott Torch iránti erős kereslettel, valamint az árérzékeny fejlődő piacokra dobott 3G-s Curve révén igyekszik elérni. A vállalat nem titkoltan hatalmas várakozásokkal néz a QNX operációs rendszerrel hajtott BlackBerry PlayBook táblagép forgalmazása elé, aminek előkészületei már megindultak.

Az első szállítások az első negyedévben indulnak meg, elsőként az észak-amerikai piacra, Európába pedig a második negyedévben érkezik a PlayBook. A termékről több részlet derül majd ki a január eleji CES-en, a RIM ígéretei szerint igazán előremutató képességekkel bír a tablet. Jim Balsillie elnök-vezérigazgató állította, az érdeklődés rendkívüli, számos cég visszatartja az iPadek beszerzését, mivel erőteljesen érdeklődnek egy olyan megoldás iránt, amely kimondottan vállalati felhasználásra termett.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A PlayBook pedig, nem kis részben a BlackBerry okostelefonokkal felépített üzleti renoméra építve, kifejezetten céges környezetbe illeszthető, biztonsági szempontból az iPadnél és a riválisoknál megbízhatóbb, menedzselhetőbb, és Flash konténert támogató nagy teljesítményű tablet, amellyel az üzleti alkalmazások távoli felületét is könnyebb a PlayBook kijelzőjére igazítani. A vállalati IT-vezetők "értik a Blackberry Enterprise Server biztonsági modelljét, és meg is bíznak benne", amit a PlayBookra is kiterjesztenek, fogalmazott Balsillie.

A kritikus környezetekben is bizonyított QNX, valamint a Blackberryknél megszokott magas biztonsági követelményeket teljesítő PlayBook sok nagyvállalati IT-vezető reménye, hogy ezzel alacsony kockázattal elégíthetik ki az alkalmazottak és a menedzserek tabletek iránti igényét. "A nagyvállalati szintű minőség nagy dolog, nagyon nagy [...] ha valami baj történik, gyakran súlyos árat fizet érte valaki az IT részlegről". Balsillie hozzátette, hogy a PlayBook nemcsak üzleti környezetben lesz ütőképes, hanem új mércét állít fel az online közösségi érintkezés terén, de általában a tabletek körében is. A PlayBookot a RIM az első naptári negyedévre ígérte, ami a február végével záródó első pénzügyi negyedévvel lényegében márciusra szűkíti le a mozgásteret.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.