:

Szerző: Koi Tamás

2010. december 8. 14:56

Részben kamu a Vodafone karácsonyi kedvezménye?

Régi kereskedői trükkhöz folyamodott idei karácsonyi akciójában a Vodafone, derül ki egy a szolgáltató őszi és karácsonyi ajánlatait összehasonlító blogbejegyzésből.

A mobilszolgáltatók évek óta próbálnak karácsonyi akcióikkal, illetve árcsökkentésekkel magukhoz csábítani újabb ügyfeleket, illetve rábírni arra a régóta a cégnél lévő előfizetőket, hogy hosszabbítsanak. Egy ma megjelent blogbejegyzés szerint a Vodafone ezúttal régi kereskedői trükköt alkalmazott: bizonyos készülékek árait korábban megemelte, majd később ugyanannyival csökkentette, így lényegében változatlan áron adhatja az ünnepek során a mobilokat úgy, hogy az ügyfelek azt hiszik, olcsóbban kapják a telefont, mintha egy hónappal korábban vásároltak volna.

A szolgáltató októberi, novemberi és aktuális, decemberi árlistáját összehasonlító írás összesen nyolc, zömében alsó- és középkategóriás készüléket emel ki, melyeket most (elméletileg csökkentett áron) pont annyiért, vagy alig kevesebbért lehet megvásárolni mint októberben. A blog szerkesztőjének - aki maga is újságíró - állítása szerint munkája során figyelt fel arra, hogy a cég novemberben látványosan árakat korrigált, előfizetéses konstrukcióban 2-10 ezer forinttal megemelve bizonyos, jellemzően alacsonyabb árfekvésű mobil árát.


Karácsonyi választék: nem minden kedvezmény kedvezmény?

Tény, hogy ilyen mértékű áremelés az évnek ebben a szakaszában meglehetősen szokatlan jelenség, a vélt okokra pedig magyarázatot adhat az azóta megjelent újabb árlista, ahol az érintett mobilok ismét az októberi árszinten szerepelnek. Az árak mozgását ráadásul a beszállítók sem befolyásolhatták ilyen mértékben, vagyis nem beszélhetünk sem logisztikai problémák, sem árfolyamkülönbségből eredő árváltozásról.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Erre utal legalábbis, hogy a novemberi áremelkedés, majd a karácsony előtti árcsökkentés több gyártó készülékét is érinti, így a listán szerepelnek hasonló árszintű Nokia, Samsung és LG mobilok, melyek ára eltérő mértékben változott az érintett hónapokban. A jelenség a feltöltőkártyás tarifáknál kevéssé szembeötlő, ott a nyolc felsorolt mobilból háromnak decemberben nagyobb mértékben csökkent az ára, mint amennyivel novemberben emelkedett, vagyis ebben a konstrukcióban tényleg olcsóbbak lettek a mobilok októberhez képest.

Ezzel együtt fontos leszögezni, hogy a vizsgált telefonok közül mindössze kettő szerepel a Vodafone interneten is közzétett kiemelt karácsony ajánlatai közt, az is csak feltöltőkártyás csomagban, ráadásul ez a két mobil (az LG GS290 és a Samsung Shark Slider) most ténylegesen olcsóbb is, mint októberben. A cég emellett láthatóan az okostelefonokra fókuszál idei kiemelt ajánlataival, igaz, ebből még nem következik, hogy az olcsó készülékekből nem kíván nagyobb mennyiséget eladni.

Frissítés: Az árváltozásokkal kapcsolatban kerestük a Vodafone-t is, a szolgáltatótól Bányai Tamás, a cég szegmens marketing igazgatója a következőket nyilatkozta: "A készülékárak meghatározása számos folyamatosan változó paraméter figyelembe vételével történik, ilyenek például a beszerzési árak, az aktuális forint árfolyam valamint az egyes célszegmensek számára meghatározott időszakos promóciókba fektetett akciós ártámogatás mértéke is. Ezek eredményeként az egyes készülékek árai időszakonként jelentősen eltérhetnek."

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.