Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 30. 11:09

Végre van high-end androidos telefonja az LG-nek

A folyamatosan teret vesztő LG-nek óriási szüksége lenne egy csúcskategóriás okostelefonra. A most bemutatott LU3000 lehet a cég válasza a Samsung Galaxy S-re és a HTC Desire-re.

A Korean Electronics Show 2010 rendezvényen az LG bemutatta LU3000 nevű okostelefonját, amely a vállalat eddigi legerősebb készüléke az androidos mezőnyben. A telefon 3,8 hüvelykes IPS érintőképernyője alatt nem a sok készülékből már ismert Qualcomm Snapdragon, hanem 1 GHz-es Texas Instruments OMAP processzor dolgozik - a chipre egy Cortex-A8 alkalmazásprocesszort, egy PowerVR SGX530 GPU-t, valamint DSP-t és képfeldolgozó áramkört is integrált a gyártó. A vállalat által nyilvánosságra hozott videók szerint az LU3000 egyes feladatokat jóval gyorsabban hajt végre mint a Samsung Galaxy S és az iPhone 4.

A nyilvánosságra hozott specifikációk szerint nem csak az erős processzor, hanem az 1080p videofelvételi képesség is megkülönbözteti az LU3000-et a versenytársaktól. Az 5 megapixeles kamera mellett LED-vaku is található, az elkészült videókat pedig monitoron vagy tévén is meg lehet tekinteni, a telefont ugyanis HDMI-csatlakozóval is ellátták. Az LU3000-en a Google Android jelenleg elérhető legújabb, 2.2-es verziója fut, amelyre a fotók tanúsága szerint az LG egy saját kezelőfelületet is húzott.

/

Az LG-nek hatalmas szüksége van egy csúcskategóriás húzótermékre, mint amilyen a Galaxy S a Samsungnál. A kisebbik koreai mobilgyártó továbbra is jól teljesít olcsó készülékeivel a fejlődő piacokon, de az okostelefonok szegmensében alig van jelen. Ennek köszönhető, hogy a harmadik negyedév során 10 százalékkal kevesebb készüléket tudott csak eladni a tavalyi harmadik negyedévhez képest, miközben a piac egésze 14 százalékos növekedést mutatott.

Az LGE mobiltelefonos üzletága immár ötödik negyedéve kitartóan lejtmenetet mutat. az elmúlt három hónapban 270 millió dollárnak megfelelő veszteséget produkált, amivel felemésztette a többi divíziónál kitermelt nyereségeket. Ez volt sorban a második negyedév, hogy rekordszintű veszteségről adott számot az LGE.

Az LG LU3000 a hírek szerint kezdetben csak Dél-Koreában lesz kapható, a megjelenés időpontja és a készülék ára egyelőre ismeretlen. Csak reménykedni lehet benne, hogy a vállalat (saját érdekében) világszerte piacra dobja majd, vagy ha ezt nem is, egy hasonló képességű, felső kategóriás androidos mobilt bemutat, egy jó húzótermék nem csak az ismertségét tudná növelni, hanem a középkategóriás készülékek eladásait is felpörgethetné.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról