Szerző: Koi Tamás

2010. november 12. 12:11

A reklámiparnak is nagy lehetőség a Kinect

A Microsoft legújabb, Xbox 360 játékkonzolokhoz készült perifériájának, a mozgásérzékelős elven működő Kinectnek a sikere még a Microsoftot is meglepte. Az újdonság ráadásul nem csak a játékosok, játékfejlesztők, hanem a hirdetők számára is új kapukat nyithat meg.

A Microsoft mozgásérzékelős játékkiegészítőjének értékesítése a hét közepén indult Európában - így hazánkban is - pár nappal az észak-amerikai rajt után. A Kinecttel a Microsoft nem titkoltan azokat az alkalmi játékosokat próbálja behálózni, akiknek kevéssé szempont az élethű grafika vagy a filmszerű játékmenet, és a videojátékot sokkal inkább családi, vagy közösségi szórakozásra, kikapcsolódásra használják. Bár a koncepció nem tekinthető minden porcikáját tekintve világújdonságnak, és a szaksajtó legalábbis megosztott a Kinectet illetően, a vásárlókat mindez látszólag jottányit sem zavarja: az új kontroller hatalmas siker, ezt jelzi többek közt az is, hogy néhány országban már előjegyzésben elfogyott a nyitókészlet.

A játékkonzol visszanéz

A Kinect ugyanakkor nem csak a játékosok, valamint a játékfejlesztők kezébe ad új eszközt (bármennyire is képletes ez a játékosok esetében), hanem a reklámipar számára is. Legalábbis erre utal, hogy Dennis Durkin, a Microsoft Xbox részlegéért felelős vezetője a Wall Street Journal tudósítása szerint a minap arról beszélt befektetőknek, hogy a rendszer révén a targetált hirdetések új generációja jelenhet meg a platformon. Durkin így többek közt kiemelte, a Kinect segítségével pontosan beazonosítható, ki és mikor játszik éppen a játékkal, illetve hányan ülnek a képernyő előtt, vagyis pontosan mérhető az is, hogy a reklám hány emberhez jutott el.


A Kinect akcióban: nem mindegy, ki ül a kanapén

Durkin prezentációja láthatóan kényes pontot érintett, mivel a Microsoft a lapnak küldött nyilatkozatában gyorsan igyekezett leszögezni, hogy a cég semmiféle hasonló tevékenységre nem használja, és nem is kívánja használni a Kinectet. A redmondi vállalatnál hangsúlyozták, a cég az iparág egyik legszigorúbb adatvédelmi szabályrendszere szerint működik, így nem fordulhat elő, hogy a konzol, vagy annak bármelyik szolgáltatása hozzájárulás nélkül adatokat gyűjtsön és továbbítson a felhasználóról, vagy annak szórakozási szokásairól.

A videojátékokban megjelenő hirdetések jelentős plusz bevételt termelhetnek a játékkiadóknak, ráadásul mivel jól behatárolható, hogy az adott játékokkal mely korosztály, vagy milyen demográfiai csoport játszik, ez a hirdetési forma az egyik leghatékonyabb az összes közül. Nyilvánvaló, hogy a hirdető számára kritikus visszajelzést adhat, ha a rendszer érzékeli, hogy kikhez jut el egy hirdetés, valamint hogy az adott hirdetést hányszor látták a játékosok.

Itthon is jól fogy

Az Xbox 360 játékkonzolok mozgásérzékelős kiegészítője Magyarországon is keresett termék. A Kinectet az európai premierrel egy időben, szerdán kezdték el árulni a hazai kereskedők, de ma már csak a játékkonzollal egybecsomagolt változat kapható belőle. A legtöbb értékesítési helyen 42 ezer forintba kerülő kiegészítő szállítása folyamatos, mondta el lapunknak Vígh Attila, a hazai Xbox 360 csapat marketingese, hozzátéve, hogy karácsony előtt nagy valószínűséggel mindenki hozzájuthat a rendszerhez. A kontroller hazai eladási adatai nem nyilvánosak, mindenesetre beszédes, hogy a Microsoft csak idén világszerte ötmillió példányt értékesítene belőle, szemben a korábban tervezett hárommillióval.

A Kinectről részletes beszámoló olvasható testvérlapunk, a Gamekapocs hasábjain.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról