Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 3. 09:30

Megérkezett a Fedora 14

Néhány héttel az Ubuntu 10.10 után megérkezett egy másik népszerű közösségi Linux-disztribúció, a Fedora frissítése is. A Red Hat Enterprise Linux előszobájának is tekinthető operációs rendszer nem csak letölthető, hanem az Amazon EC2 felhőben is azonnal elérhető.

Újdonságok az asztalon

Megszületett a Fedora közösségi Linux 14-es verziója, amely a Laughlin kódnevet viseli. Az Ubuntuval ellentétben a Fedora fejlesztői láthatóan nem arra törekedtek, hogy a legjobb otthoni Linuxot hozzák létre, az újdonságok elsősorban a virtualizációt és a fejlesztői eszközöket érintik. A 2.6.35-ös Linux kernelre épülő Fedora 14 legfontosabb újdonságait felsoroló wiki csak két desktop-fejlesztésről tesz említést, az egyik a JPEG állományok feldolgozását felgyorsító libjpegturbo megjelenése, a másik pedig a SPICE desktop-virtualizációs protokoll támogatása.

A SPICE távkapcsolati technikával a távoli virtuális desktop képét egy megfelelően gyors Ethernet,  Wi-Fi vagy akár 3G kapcsolaton keresztül akár másodpercenként 30 képkockás frissítéssel lehet átvinni, lehetséges a kétirányú video- és audio kommunikáció. A Red Hat szerint a SPICE megfelelő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a médiaintenzív alkalmazások mint a videolejátszás, grafika, VoIP vagy akár videokonferencia is ugyanúgy használhatók legyenek hosztolt virtualizált környezetben mintha fizikailag a kliensen futnának. A technológia a Qumranet felvásárlásával került a Red Hathez még 2008 őszén.

A Fedora 14 alapértelmezett asztali környezete a GNOME, de a KDE-t választók kipróbálhatják a 4.5-ös verzió újdonságait. Ami a KDE-t illeti, az asztali környezet több komponense frissült, a Konqueror böngésző például a WebKit motort is képes használni, a Phonon hangszerver közvetlenül kapcsolódhat a PulseAudióhoz és fejlődött a KDE Plasma asztal is. Említésre érdemes még, hogy a Fedora 14-be bekerült a chatzilla IRC-kliens, az Amazon MP3-boltjához kapcsolódni képes clamz, valamint az eurephia, amely egy autentikációs plugin az OpenVPN-hez.

Rendszergazdák, fejlesztők, figyelem!

A rendszergazdák számára talán az SCAP (Security Content Automation Protocol) támogatás megjelenése a legérdekesebb újdonság, amelyet az OpenSCAP valósít meg. A SCAP a NIST (National Institute of Standards and Technology) által gondozott szabvány, amely a számítógépek biztonsági ellenőrzésének módját írja le, hogy fel lehessen deríteni a potencálisan veszélyes gépeket, amelyek például nem frissített szoftvereket futtatnak vagy a biztonsági beállításaik nem megfelelőek. A Fedora 14-ben több eszköz is megtalálható, amelyek SCAP alapján biztonsági ellenőrzést végeznek és javaslatot tesznek az esetlegesen talált hibák kijavítására.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A szerverek távoli felügyeletét könnyíti meg az ipmiutil, amely az IPMI (Intelligent Platform Management Interface) támogatásán keresztül teszi lehetővé a távoli hardvermenedzsmentet, bizonyos esetekben még a gép kikapcsolt állapotában is. A rendszerindítást és újraindítást gyorsítja a Systemd, amely a Upstart és a SystemV init helyett gondoskodik a szolgáltatások akár párhuzamos indításáról. A Systemd alapértelmezésként nincs bekapcsolva a Fedora 14-ben.

Korábban már a HWSW is beszámolt róla, hogy a Red Hat a Xen helyett a KVM-et tekinti stratégiai virtualizációs hypervisorjának és a fejlesztések is erre koncentrálódnak. A Fedora 14-ben megjelent a virt-v2v parancssoros eszköz, amely Xen vendégeket migrál KVM-re. Szintén a virtualizációt érintő fejlesztés a Virtualization Preview Repository megjelenése az operációs rendszerben. Ahogy a neve is mutatja, innen a legújabb, virtualizációval kapcsolatos szoftverek tölthetők le nagyon korai állapotban, tesztelési és továbbfejlesztési célból, azaz éles környezetben semmiképp sem ajánlott a használatuk.

Szoftverfejlesztők többek között a D programozási nyelv megjelenésének örülhetnek a Fedora 14-ben, amihez fordítót és keresztplatformos szoftverkönyvtárat is kapnak. A régről ismert nyelvek is frissültek, a Python például 2.7-es verziójához érkezett, a Perlből az 5.2-es verzió került be a Fedora 14-be, illetve elérhető a Perl 6 "Rakudo" implementációja is, amely a Parrot virtuális gépre épül. A GCC-ből már a 4.5-ös változatot tartalmazza az új Fedora, a Java-fejlesztők a NetBeans 6.9-nek örülhetnek, az Eclipse-ből pedig már a "Helios" verzió került a disztribúcióba.

A Fedora 14 futtatásához 32 vagy 64 bites x86 processzorra épülő gép szükséges, a disztribúció elérhető telepítőkészlet vagy Live image formájában is, utóbbi pendrive-ról vagy optikai lemezről futtatva lehetővé teszi a kipróbálást telepítés előtt. A Fedora 14 letölthető a Fedora projekt oldaláról.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról