Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 2. 09:37

Növelni tudta processzorpiaci részededését az AMD

A harmadik negyedévben enyhén nőtt az AMD részesedése a processzorpiacon, derül ki a Mercury Research által nyilvánosságra hozott adatokból.

2010 harmadik negyedévében a PC-piac vártnál kisebb mértékű növekedése mellett is 9,5 milliárd dolláros rekordforgalmat bonyolítottak az x86 processzorok. Ennek oka, hogy a lakossági vásárlások visszaesésével nagyobb szerephez jutottak a vállalati gépek, amelyekben rendszerint erősebb, drágább CPU-k találhatók. A netbook-piac visszaesése is az átlagos eladási ár növekedését okozta. A piac csupán 1,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a szokásos 13-14 százalék helyett, jegyzi meg a Mercury, és a negyedik negyedévre is borúsak a kilátások, az elemzőcég 2,7 százalékos bővülést vár a szezonálisan megszokott 8-9 százalék helyett.

Mivel elsősorban a lakossági noteszgépek szegmensében torpantak meg az eladások a harmadik negyedévben, az AMD némi részesedést tudott szerezni a piacon, mivel a vállalat a desktop szegmensben erős. A Mercury Research adatai szerint az Intel az x86-piacon az eladások 80,9 százalékát szerezte meg, az AMD-nek 18,3 százalék jutott. A második negyedévben az Intel részesedése még 81,3 százalék volt, az AMD-é 17,8 százalék. A VIA egy negyedév alatt 0,9 százalékról 0,8 százalékra rontott.

Erősödő Intel-fölény a GPU-piacon

A rivális Jon Peddie Research számai alapján az Intel tovább növelte előnyét a teljes grafikus piacon. A chipsetbe és processzorba integrált videovezérlői révén a legnagyobb félvezetőgyártó részededése 55,6 százalék volt a második negyedévben, ami szekvenciálisan 3,2 százalékpontos, éves szinten pedig 3,7 százalékpontos növekedést jelent. Az AMD ugyan visszaesett a második negyedévhez képest, amely a lakossági notebook-eladások csökkenésével magyarázható de 22,3 százalékos részesedésével még így is megelőzve az NVIDIA-t, amely 21,2 százalékos eredményt ért el.

A diszkrét, vagyis nem chipkészletbe vagy processzorba integrált, hanem különálló grafikus chipek piacán 50,3 százalékos részesedésével az AMD maga mögött tudta tartani a 49,6 százalékos NVIDIA-t. A gyártók összesen 33,7 millió grafikus processzort értékesítettek a harmadik negyedév során, ebből 18,7 millió került asztali gépekbe, 15 millió pedig notebookokba. A mobil diszkrét GPU-k szállításai 22 százalékkal estek vissza, ami a lakossági laptopvásárlások megbicsaklásával magyarázható. A szegmensben az AMD részesedése 61,9 százalék volt, az NVIDIA-nak 38,1 százalék jutott, miután szállításai közel harmadával csökkentek.

Az asztali GPU-k piacán az NVIDIA részesedése 58,8 százalék volt az AMD 41 százalékával szemben annak ellenére, hogy a GeForce GTS 450, az első megfizethető Fermi architektúrás processzor szeptember végén került piacra. Az NVIDIA szekvenciális erősödése alighanem a júliusban piacra dobott GeForce GTX 460 érdeme, amely a tömegpiacra is elhozta a Fermi optimalizált, kisebb, olcsóbban gyártható változatát, a GF104-et. A negyedik negyedévben az AMD alighanem nagyot lép majd előre, vadonatúj, a korábbinál még olcsóbb DX11-es Radeonjainak köszönhetően.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról