:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 28. 12:17

Kínai a világ legerősebb szuperszámítógépe

A korábbi csúcstartónál több mint 40 százalékkal gyorsabb szuperszámítógépet üzemeltek be Kínában. A Tianhe-1A megjelenése figyelmeztetés az Egyesült Államok és Európa számára, hogy gyorsan megfordulhat a kutatás-fejlesztési verseny állása.

Egyesült Államok és Európa figyelem, Kínában üzembe állt a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, amely az ilyen rendszerek mérésére általánosan elfogadott Linpack benchmark alapján 2,507 petaflops teljesítményre képes. Ez több mint 40 százalékos előny a korábbi csúcstartó Jaguarhoz képest és több mint háromszorosan múlja felül a legerősebb európai gép teljesítményét.

14 ezer Xeon, 7 ezer Tesla

Kínában 2009-ben állt üzembe a Tianhe-1, amely Intel Xeon processzorokat és AMD Radeon HD 4870 grafikus chipeket használt, ennek a továbbfejlesztéséből jött létre a Tianhe-1A, ami 14336 Intel Xeon processzor mellett 7168 darab NVIDIA Tesla M2050 GPU-alapú gyorsítókártyát is tartalmaz. A hibrid megközelítés révén energiahatékonyan növelhető a teljesímény, az NVIDIA azt állítja, a Tesla chipek nélkül 50 ezernél is több Intel Xeon CPU-ra lett volna szükség azonos számítási kapacitáshoz, a gép által elfoglalt terület kétszer nagyobb lenne, a fogyasztása pedig meghaladná a 12 megawattot is.

A Tesla M2050 gyorsítókártyák a Fermi architektúrára épülnek, amelyet saját bevallása szerint eredetileg is mérnöki-tudományos területre szánt az NVIDIA. Az M2050 modellen dolgozó 1,5 gigahertzes processzor 1 teraflops 32 bites pontosságú, és 515 gigaflops 64 bites pontosságú nyers számítási kapacitással rendelkezik, amihez 150 GB/s memória-sávszélesség társul. A kártyán 3 gigabájt GDDR5 memória kapott helyet, a fogyasztása 200 watt körül alakul, a Tianhe-1A összesen mintegy 4 megawattot vesz fel.

A számítógépet a National University of Defense Technology, vagyis a Védelmi Technológiák Nemzeti Egyeteme vásárolta és üzemelteti, de a hivatalos tájékoztatás szerint a kapacitása elérhető lesz a tudományos közösség számára. A gépet biztosan használják majd meteorológiai szimulációkra és kőolajmezők feltérképezésére, de Liu Guangming, a Nemzeti Szuperszámítógépes Központ vezetője szerint orvosbiológiai kutatásokra is bevetik majd.

Kína szuperszámítógépes vezető szerepre tör

"Nem tudok más rendszerről, amely megközelítené ennek a gépnek a teljesítményét" - mondta Jack Dongarra, a Jaguart is üzemeltető Oak Ridge szuperszámítógépes központ tudományos munkatársa, a Tennessee Egyetem professzora, aki éveken keresztül gondozta a Top500 listát. Ez azt jelenti, hogy a lista novemberi frissítésekor minden bizonnyal a Tianhe 1A lesz az élen. A világ három legerősebb szupergépéből kettő Kínában található, ami intő jel az Egyesült Államok és Európa számára is: a tudományos kutatások támogatására bevethető számítási kapacitás nagysága közvetlen összefüggésben van a tudományos versenyképességgel.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Utoljára az évtized közepén fordult elő, hogy nem amerikai szuperszámítógép volt az évente kétszer frissített Top500 lista élén, 2002 és 2004 között a japán NEC Earth Simulatoré volt a teljesítménykorona. Erre reagálva akkor az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatás-fejlesztési részlege, a DARPA komoly programokat indított, hogy ledolgozza a hátrányt, és több százmillió dollár támogatást biztosított a területen működő vállalatok, többek között az IBM, az SGI  és a Sun Microsystems számára K+F projektek indítására.

Kína a legutóbbi, júniusban kiadott Top500 listán nem kevesebb mint 24 rendszerrel képviselteti magát, ezek közül kettő a tíz legerősebb gép között található. Az Egyesült Államok és az Európai Unió mögött Kína csendben a harmadik legnagyobb szuperszámítógépes hatalommá vált, megelőzve Japánt és az étvágy láthatóan nem csillapodik. A Tianhe-1A név is arra utal, a továbbiakban várhatók bővítések, illetve hasonló felépítésű új rendszerek, Kína kinyilvánított célja, hogy átvegye a vezetést mint a katonai, mind pedig a polgári célra használt szuperszámítógépek területén.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy míg az NEC Earth Simulator szinte teljes egészében Japánban fejlesztett technológiákra épült, addig a kínai szupergépek zömmel amerikai technológiát használnak, a Tianhe-1A esetében például Intel és NVIDIA chipeket. A világ legerősebb szuperszámítógépének belső architektúrája azonban már egyedi fejlesztésű, valamint a gépben Kínában tervezett Fei Teng stream processzorok is megtalálhatók.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.