:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 26. 10:02

Vége a Garmin és az Asustek együttműködésének

Befejezi az Asustekkel közösen fejlesztett, navigációra kihegyezett okostelefonok forgalmazását a Garmin. A két cég együttműködése nem hagyott maradandó nyomot az iparágban, a szétválással a Garmin kifejezetten jól járhat.

Az elsősorban noteszgépekben és PC-perifériákban utazó tajvani Asustek hétfőn jelentette be, hogy megszűnik az amerikai navigációseszköz-gyártóval tavaly februárban tető alá hozott, okostelefonok fejlesztésére és gyártására irányuló együttműködése. A konkrét okokról és a körülményekről csak később nyilatkozik a cég, nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a nüvifone márkanevű eszközök pocsék eladási mutatói állnak a háttérben.

A Garmin és az Asustek együttműködése több mint két évvel korábbra nyúlik vissza: a navigációs eszközöket gyártó cég nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy érintőkijelzős okostelefont dob piacra nüvifone néven - a készülék gyártását az Asustekre bízta. A megállapodás értelmében már ez a készülék is Garmin-Asus márkanéven került a boltokba tavaly. Az első készülékeket a 2009-es Mobile World Congress alkalmával láthatta a nagyközönség.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az, hogy az együttműködés nem hozza a várt eredményeket, és a Garmin a kitörési lehetőségeken gondolkodik, idén szeptemberben vált nyilvánvalóvá. A cég illetékesei akkor azt közölték a Reuterssel, hogy a Garmin a következő negyedévek valamelyikében eldönti, mihez kezdjen az okostelefon-üzletágával, ezzel együtt felvetődött annak is a lehetősége, hogy a cég kiszáll erről a piacról.

A cég számára több előnnyel is kecsegtethet a döntés. A telefonok fejlesztésére és gyártásra csoportosított anyagi erőforrásokat más területekre mozgathatják át, emellett elemzők szerint ezzel megnyílik a cég előtt az út a vezető okostelefon-platformokra irányuló fejlesztések előtt. Mindez azt jelenti, hogy a Garmin idővel saját alkalmazásokat készíthet Apple iOS vagy Android platformokra - ahogy ezt teszi egyik legfőbb riválisa, a holland TomTom is.

A két cég döntésének konkrét, ügyfeleket érintő következményeiről egyelőre nincs információ, így nem tudni, hogy a készülékek mikor tűnnek el az üzletekből, illetve a nüvifone-tulajdonosok a későbbiekben milyen terméktámogatásra számíthatnak.

Frissítés: A cikk megjelenése után érkezett a hír, hogy az Asustek a továbbiakban saját márkanéven árul tovább Android-alapú okostelefonokat, melyekre exkluzív szoftvereket fejleszt a Garmin. A nüvidone készülékek gyártása leáll, a megmaradt készleteket pedig értékesítik, ezzel együtt a cégek nem hagyják cserben vevőiket, és az előírt módon támogatást nyújtanak a telefonokhoz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.