:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 22. 11:40

Megirigyelte a lájkolást az iWiW

A magyar iWiW-et egyre komolyabban fenyegeti a Facebook térnyerése. A látogatási statisztikákból jól látszik, hogy a globális közösségi oldal egyre jobban megszorítja a hazai szolgáltatást. Az egyetlen menekülési útvonal, ha az iWiW a még megmaradt felhasználóknak meg tudja adni ugyanazt, ami miatt átszoknának.

Az elmúlt egy évben több komoly fejlesztés is megvalósult az iWiW-en belül, megjelentek az alkalmazások, játékok, átalakult a hírfolyam, kaptunk megosztás-gombot, bookmarkletet a böngészőbe, most pedig a Facebook legnagyobb találmányát, az azóta az egész weben elterjedt "Like", azaz Tetszik gombot valósította meg az [origo] a magyar közösségi hálózaton.

A lényeg pontosan ugyanaz, mint az amerikai verzióban, mégpedig az, hogy a webes tartalmak mellé a közzétevő egy gombot helyezhet el, s ezt megnyomva az olvasók, felhasználók az adott weboldal URL-jét megosztják a saját iWiW hírfolyamukban. A szolgáltató ilyenkor az URL mögött lévő weboldalt beolvasva megpróbál egy címet, leadet és lehetőség szerint egy képet kiszedni az oldalból, így a közösségi oldalon belül egy instant ajánló tűnik majd fel.

Nem kellett nagyon kitalálni már

A Facebook ezt nagyon kifinomult módon oldotta meg, ugyanis a weboldal megfelelő felkészítése után az Open Graph protokoll képes azonosítani a külső weboldalt, s úgy kezelni, mintha egy Facebook-objektum lenne. A definiálás alapján tudni fogja, hogy ez egy újságoldal vagy egy termék, esetleg egy szolgáltatás, zenekar oldala vagy bármi más. A Like gomb megnyomása pedig nem egyszerű megosztást eredményez, hanem a Facebook rendszerén belül a megfelelő folyamat indul be. Like-gombból a Facebook kétfélét nyújt az adminisztrátoroknak, egy egyszerűbb iframe-alapút, illetve egy fejlettebb XFBML verziót. Az előbbi egy egyszerű gomb lesz, amit megnyomva egy parancs fut le, s megtörténik a megosztás.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az XFBML esetében viszont lehetséges attribútomokkal felruházni a gombot, megjeleníteni benne, hogy eddig mennyien nyomták meg, az ismerőseink közül kik tették meg, lehetőség van kommentelni a megosztást, illetve dinamikusan képes változni a doboz mérete, s színezni is egyszerűen lehet. Ha valakinek van bármilyen webes tartalma és eddig még nem kötötte be hozzá a Facebook-megosztást, de szeretné, az a Like gomb működését bemutató oldalon részletes leírást talál ehhez, illetve a leggyakoribb kérdésekre is egyértelmű válaszok találhatóak: itt.

Ehhez képest az iWiW egy egyszerű JavaScripttel hajtott iframe megoldást épített csak be, ami a Facebook-megosztások közül az egyszerűbb verziónak felel meg. A "Tetszik" változat komment nélkül, a "Megosztás" pedig kommentárral együtt küldi be az adott oldal URL-jét az iWiW hírfolyamba. A gomb generálásakor választhatunk színt (kék/fehér), illetve akár arra is lehetőség van, hogy ne az adott dinamikus URL, hanem mondjuk a főoldal címe szerepeljen a továbbküldésben. A beágyazó kód generálásra is szolgáltató oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben biztosan azt szeretnénk, hogy az oldalunk ajánlója helyesen jelenjen meg az iWiW-en belül, akkor az iWiW által meghatározott metacímkéket is helyezzük el a saját HTML-kódunkban. Itt az oldal címének, rövid leírásának és a fő képnek a meghatározása lehetséges.

iWiW-gyanús

Az egyetlen dolog, ami jelentősen különbözik a Facebook Like gombjától, hogy az iWiW több tucat szövegvariációt ad a webmesterek kezébe. Ezek jelentős része már úgy is ciki, hogy a listában van, de valószínűleg senki nem tenne "Örömteli" vagy éppen "Lekaratéznám" gombot az oldalára. Érdekes, hogy a pozitív szavak mellett sok negatív is helyet kapott, így az iWiW megcsinálta gyakorlatilag a "Dislike", azaz nem tetszik gombot, amiért a Facebook-felhasználók évek óta könyörögnek. Az egyetlen probléma az, hogy itt a Nem Tetszik ugyanazt csinálja, mint a Tetszik, hiszen csak a felirat változik. A fejlesztők összegyűjtötték az összes aktuális és elavult mémet is, így a lehetőségek között van Sün!, Homár, Nem jön át, Mondjon le és sok más is. Sőt, maga a sokat vitatott "Lájk" kifejezés is feltűnik.

Próbáld ki te is:

Az egyetlen, ami kimaradt, az talán a hazai online közösségek egyik legkedveltebb szava, a "sunáznám". Sajnos a szöveg paraméter hiába jól látható a kódon belül, nem lehetséges átírni bármi egyébre, így az új trendek beépüléséhez szükség van az iWiW fejlesztőnek figyelmére is.

A Facebook "Like" gomb megjelenése után világszerte, de Magyarországon is hihetetlenül gyorsan terjedt el az eszköz, hiszen ezzel könnyedén rávehetőek voltak a felhasználók, hogy tartalmat osszanak meg, ami pedig újabb látogatókat, felhasználókat, vevőket hozhatott. Az iWiW felhasználói bázisa még mindig  jelentős, így várhatóan sok helyen megjelenik majd ez is. Kérdés, hogy párhuzamosan hogy mutat egymás mellett a két gomb.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.