:

Szerző: mz

2000. augusztus 18. 23:18

Tőzsdére megy a Transmeta

A Transmeta, az a kicsiny félvezetőipari cég, mely annak a szerencsétlenségnek örvedhet, hogy az óriás Intellel kell felvennie a versenyt, a tőzsdére készül.
Az akcióba lépésre kész befektetőknek bizonyára hatalmas lehetőséget jelent a Transmeta - ugyanakkor hosszú távon jelentős kockázatokat is jelent a cég részvényeibe fektetni.
A cég termékei jelenleg jobbak az uralkodó Intel termékeinél, főleg néhány kiemelt területen, mint notebookok, egyéb hordozható és információs eszközök. Azonban az AMD példáján okulva mindenki tudja, hogy az Intellel felvenni a versenyt - hát nem sétagalopp.
A mindössze öt éves Transmetának minden évben hatalmas összegeket kell fejlesztésekre költenie. Az idei évben a cég már eddig is 26 millió dollárt szánt hasonló célokra, ezzel tudta a technológiai élvonalban tartani chipjeit. Ezzel szemben mindössze 358.000 dollár bevétel áll, tehát a mérleg egyelőre súlyosan deficites.
Nem árt figyelembe venni, hogy egy-egy chipgyártó hamar a semmibe tűnik, ha nem tud megfelelő ütemben fejleszteni, vagy nem tudja megfelelően ellátni a legfontosabb ügyfeleket, az OEM gyártókat.
Szintén fontos részlet, hogy hiába állnak olyan óriások a Transmeta mögött, mint a Sony, Gateway vagy a Hitachi, a cég termékei gyakorlatilag még nem jelentek meg a piacon tömegesen árusított készülékekben. Ugyan a Transmeta bíztató teljesítménytesztekkel jelent meg, szakértők kétségbe vonják azok valós értékét, mivel a teljesítményteszteket is maga a Transmeta, és nem egy harmadik, független szervezet készítette. A Dell - miután kipróbált néhány mintapéldányt - is Windows-kompatibilitási problémákról számolt be.
A nagy ellenfél az Intel, a maga 29 milliárd dolláros eladásával az előző évben. Néhányan már megpróbáltak szembeszállni vele, sokszor kiváló termékeket vonultatva fel: Cyrix, IDT, Rise Technology, NexGen - mára ezek a nevek eltűntek a piacról.
A Transmeta a hírek szerint egyelőre az IBM-mel szerződött le chipjeinek legyártására - jelenleg vélhetően nem tervezi saját gyár építését, hiszen az milliárdos költségekkel járna. (Kérdés, mit tenne az IBM, ha az Intel a Transmeta gyártások hírére válaszul megfenyegetné, hogy nem szállít neki több processzort - ezt talán majd Eg kivesézi egy Górcső-cikkben.)
a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.