Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 28. 14:58

Megkezdődött a Telenor szívátültetése

Magyarország, illetve akár a régió legmodernebb műszaki háttérrel felvértezett mobilhálózatával rendelkezhet a Telenor hazai leányvállalata a most induló hálózatmodernizációs projekt lezárását követően.

A hálózatfejlesztés tervezett üteméről, körülményeiről és céljairól ma tartott sajtótájékoztatót a norvég tulajdonú operátor. A kínai ZTE-vel kötött hosszútávú megállapodás értelmében a teljes hálózatrekonstrukció nagyjából hatezer hálózati berendezés cseréjét jelenti majd az elkövetkező 1,5-2 évben. Mindez többek közt lehetővé teszi a Telenor számára új technológiák (például LTE) bevezetését, valamint a kapacitás-kihasználtság jelentős optimalizálását.

Szívműtét, ébren lévő betegen

A szolgáltató szerint a most induló hálózatfejlesztés lesz minden idők legnagyobb ilyen jellegű projektje hazánkban, hiszen az új berendezések nem csupán arra szolgálnak, hogy az adathálózati oldalon fejlettebb technológiák bevezetéséhez, vagy nagyobb sávszélességet biztosító mobiladat-szolgáltatásoknak adjanak teret. A legkézenfekvőbb előny abból származik, hogy a ZTE úgynevezett multi-standard rádiós egységei egyszerre képesek 2G-s, 3G-s és - amennyiben a körülmények adottak lesznek - LTE technológiákkal kommunikálni (ez az úgynevezett software definied radio, vagy SDR).

A szolgáltatások konfigurálása központilag történik, vagyis az LTE bevezetése, kereskedelmi éles üzembe állítása az új eszközök telepítését követően csupán egy rövid konfigurációs folyamatot igényel majd a szolgáltató részéről - mondta el Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese. Az új berendezéseknek mindezen túl más előnyei is lesznek, így például az integrált szolgáltatásokat nyújtó rádiós egységek jóval kevesebb helyet foglalnak el, valamint energiafelvételük is lényegesen kisebb mint az akár 15 éve üzembe állított 2G-s megoldásoknak.

A Telenor augusztus végén jelentette be, hogy tendereztetés után a ZTE-t választotta új hálózatának beszállítói partneréül. A listaáron mintegy 200 millió eurós beruházás révén a Telenor a Nokia-Siemens Networks és az Ericsson által korábban szállított rádiós hálózati infrastruktúra elemeit cseréli le a ZTE eszközeire. Koller elmondása szerint az első működő, modernizált állomásokat jövő tavasszal adják át, vagyis ettől az időponttól a Telenor - legalábbis bizonyos régiókban - pusztán műszaki szempontokat figyelembe véve elindíthatná a kereskedelmi LTE-szolgáltatást.

Kormányzati döntést sürgetnek

A szolgáltató sajtóközleményében egyben LTE kereskedelmi bevezetését lehetővé tevő döntések meghozatalára sürgette a kormányt: "Lényeges, hogy a következő generációs mobil szélessávú szolgáltatást, az LTE-t csak bizonyos szabályozói előírások teljesítése esetén lehet nyújtani. A kormánytól azt várjuk, hogy tegye lehetővé a legújabb technológiák bevezetését Magyarországon, mivel szilárd meggyőződésünk, hogy a mobilinternet a jövő útja az ország gazdasági felemelkedéséhez" - nyilatkozta Koller.

A szabályozói döntések alapvetően két kategóriára bonthatók: a szolgáltatók egyrészt azt várják az illetékes minisztériumtól, illetve az eljáró hatóságtól, hogy mielőbb írják ki azokat a frekvenciapályázatokat, melyek többek közt lehetővé teszik, hogy a GSM-refarming révén a kizárólag beszédcélra használt sávokban (900, 1800 MHz stb.) is indíthassanak adatszolgáltatást. A másik központi kérdés az operátorok által egységesen irreálisan magasnak tartott frekvenciadíjak mérséklése, mely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköre.

Úgy tudjuk, hogy a döntéshozók szándéka szerint a 450 és 900 MHz-es frekvenciasávok pályáztatása mobiladat-szolgáltatás nyújtására még idén megtörténhet, de ez kezdetben csak a rurális területek lefedése szempontjából szolgálhat előnyökkel, erősen urbanizált környezetben ugyanis sűrűbben telepített, nagyobb frekvenciasávokon (1800, 2100, 2600 MHz) üzemelő állomásokra van szükség, hogy a rádiós hálózat megfelelő kapacitással rendelkezzen az előfizetők tömeges kiszolgálásához.

Városi környezetben a Telenornak mindazonáltal akár komoly előnye is származhat abból, hogy kétszer akkora sávszélességgel rendelkezik az 1800 MHz-es sávban, mint a T-Mobile vagy a Vodafone. A jelenleg is adatátviteli célokra használt IMT-2000/UMTS frekvenciasávban a három hazai mobilcég jelenleg egyenlő arányban képviselteti magát, akárcsak a 900 MHz-es sávban, ahol a Telenornak és a T-Mobile-nak egyaránt 8, a Vodafone-nak pedig 8,6 MHz széles sávot allokáltak korábban, kizárólag beszédcélra.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról