Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 14. 12:15

Hypervisortól független felügyelet a Novelltől

Különböző szállítók hypervisorait egységesen kezelő felügyeleti szoftver mutatott be a Novell. A Cloud Managerrel a cég azt ígéri, hogy legyengíthető az egyes virtualizációs megoldásokat beszállítóktól való függés azáltal, hogy egy új hypervisor bevezetése a rendszerbe nem hoz változást a kezelésben.

A Cloud Manager a Novell új WorkloadIQ termékcsaládjának egyik első terméke, amely az IT-infrastruktúra, azon belül is a szerverek és virtuális desktop infrastruktúrák okosabb, rugalmasabb kezelését célozza meg. Teszi mindezt azáltal, hogy a hypervisor típusától független menedzsment felületet ad a rendszergazdák kezébe, legyen szó VMware ESX, Microsoft Hyper-V, vagy Xen rétegről - utóbbi csak a SUSE Linux Enterprise Server 10 és 11 részeként. Egységes felügyelettel a vállalatok valószínűleg hajlamosabbak lesznek kevert környezeteket használni, nem pedig kizárólagosan egyik vagy másik technológia mellett elkötelezni magukat, reméli a Novell.

A Novell szerint különféle feladatokra egy cégen belül is különböző megoldások lehetnek optimálisak, így például webszerverek más szoftverréteget futtatnak, mint az alkalmazás- vagy adatbázisszerverek. A VMware például bizonyos területekre egyszerűen túlzás lehet a maga rendkívül sokoldalú, ugyanakkor drágán licencelhető képességeivel, miközben a windowsos csapat az élet egyszerűn tartása végett Hyper-V-t szeretne, miközben a linuxosok a Xenre esküsznek. Ekkor az IT részlegnek külön szakértelmet kell felépítenie a különböző virtualizációs megoldásokhoz, amelyeket nem lát át, és nem is tud kezelni egységesen.Ekkor jelent segítséget a Cloud Manager, amely egy ernyőt húz fel az egymástól egyébként elszigetelten működő virtuális infrastruktúrák fölé.

A Cloud Manager azonban nem csak egy alacsony szintű egységes konzol a hypervisorok elé, ennél a Novell sokkal többet ígér. A szoftver képes önkiszolgáló igénylőlapon fogadni az egyes igényeket fogadni új virtuális gépekre vagy kapacitásokra, így azokat akár perceken belül feldolgozhatja az infrastruktúrát üzemeltető csapat. Az egyes virtuális gépeket előre eltárolt sablonok alapján is létre lehet hozni, ami nagyobb vállalatoknál akár követelmény is lehet a biztonsági és jogi megfelelőségi követelmények teljesítése érdekében. A kapacitások mellett a VM-eknek lehet beállítani életciklust is, amelynek lejártával a Cloud Manager felszabadítja az erőforrásokat, és leállítja a nem használt VM-eket.

A Cloud Manager abban is segít, hogy az egyes üzleti egységeket kiszolgáló VM-ek által felhasznált erőforrások költségeire becslést adjon. Ennek adminisztrációjával láthatóvá válik, hogy ki és mennyi informatikai erőforrást fogyaszt, valamint ez ösztönzőleg hat majd a pazarlás elkerülésére, vagyis felesleges ne kérvényezzen valaki további erőforrásokat, vagy ne tartsanak életben haszontalanná vált VM-eket. A Novell azt ígéri, hogy egy következő frissítéssel a Cloud Manager már az Amazon EC2 felhőjére is képes lesz csatlakozni, és az ottani VM-eket is bevonni az egységes felügyeletbe. Ehhez kapcsolódik, hogy a SUSE Linux Enterprise immár óradíjban is licencelhető az Amazonnál, ami leginkább teszteléskor, vagy csúcsterhelés elosztásakor lehet hasznos. KVM-támogatásról egyelőre nincs szó, de a jövőben várható, tekintve, hogy a SLES is támogatja.

A Cloud Manager, és más hasonló fejlesztések végeredményben arra sarkallják a vállalatokat, hogy a virtualizációval a szerverek által jelentette apró hardveres szigetekből ne nagyobb szoftveres szigeteket hozzanak létre, amelyek közt nincs átjárás, hanem egy magasabb szinten optimalizáljanak, és keverten használják a különféle virtualizációs megoldásokat. A Novell számára egy kritikus jelentőségű mozzanat lehet, mivel a piacot riválisai dominálják, így csökkentenie kell ügyfelei számára a több hypervisor alkalmazásának költségét ahhoz, hogy virtualizációs üzleteket szerezzen a SLES platformmal.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról