:

Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 11. 13:29

Zimbrával megy neki az Exchange és Domino szervereknek a VMware

Virtuális készülékbe integrált kollaborációs csomagot jelentett be a VMware, amelyet a nemrég felvásárolt Zimbra szoftvereire alapoz. A cég egyúttal közölte, hogy teljesen integrálta szervezetébe a Zimbrát, így annak termékei mögött immár teljes mellszélességgel áll a VMware csapata is.

A Zimbra Collaboration Suite Appliance (ZCA) egy virtuális készüléket, vagyis egy perceken belül bevethető preparált virtuális rendszerképet takar, amely lényegében egy önállóan működő alkalmazáskonténer. A ZCA a Zimbra nyílt forrású szoftvereit tartalmazza, köztük e-mail szervert, névjegyzéket, naptárat, dokumentum- és feladatkezelőt, valamint webes, PC-s és mobilos klienst. A ZCA alapját természetesen Linux adja, 2.6 sorozatú kernellel, azt azonban nem közli a VMware, melyik disztribúciót használta fel alapjául - tekintve, hogy korlátlan licencmegállapodást kötött a Novellel a SUSE Linux Enterprise Server használatára, ez logikus választás volna.

A minimális működéshez a ZCA önmaga nagyjából 2 gigabájt memóriát és 5 gigabájt lemezterületet igényel. A cég állítja, hogy 50 felhasználóig mindössze egyetlen virtuális processzor, 2 gigabájt memória és 20 gigabájt tárhely elengedő lehet - utóbbit természetesen erősen befolyásolja az egyes felhasználók fiókjainak mérete. A nagyobb környezetekben szintén szerények az igényei, 1000 felhasználóhoz is mindössze 2 vCPU és 8 gigabájt memóriát javasol a Vmware. A hardvernek 64 bitesnek kell lennie.

A VMware készülék piacterén is megtalálható, 60 napos próbaverzióban szabadon letölthető ZCA kétségtelenül a Zimbra februári felvásárlásának első gyümölcse. Nem meglepő így az sem, hogy bár a készülék letölthető a nyílt OVF, valamint VMX formátumokban is, amit elméletileg tetszőleges virtualizációs rétegen be lehet üzemelni, valójában a rendszerkövetelmények közt szerepel a vSphere 4.0 vagy magasabb verziószámú környezet.

A VMware azonban nem csak megkötni igyekszik a szervezetébe olvasztott Zimbrát, hanem támogatást is ad ahhoz, hogy jobban együttműködjön virtualizációs termékeivel. A ZCA tartalmazza a VMware Toolst is, amely a virtualizált rendszerképek működését hivatott javítani drivereken és menedzsmenten keresztül. A készülék egyúttal minimális adminisztrációs igénnyel kecsegtet, ugyanis konfigurálható automata frissítési szolgáltatással is rendelkezik. A ZCA 10 felhasználóig ingyenes, támogatás azonban ekkor nem jár hozzá, 25 felhasználóig 625 dollárba kerül egy örökös licenc.

A VMware a Zimbra olcsóságának garanciája

A Zimbra házon belülre emelésével a VMware célja vélhetően az, hogy megkönnyítse a vSphere licencek értékesítését. Valószínűtlen, hogy az x86-os virtualizációs piacot vezető céget a kommunikációs és kollaborációs szoftverek területére akart volna valójában belépni, hogy ott a Microsoft Exchange és IBM Domino csomagokkal versenyezve üzletet generáljon. A VMware számára sokkal ésszerűbb, hogy a Zimbrával egy rendkívül olcsó alternatívát tud kínálni azon ügyfeleinek, amelyeknél a VMware bevezetések megtérülési mutatóját nem csak a VMware vastagon fogó ceruzája, de az Exchange és Domino magas licencköltségei is lerontják, és teszik elhanyagolhatóvá a hardvereken és üzemeltetésen realizálható elérhető megtakarításokat.

A VMware a vShpere licencek árcsökkentése helyett egy másik utat választott arra, hogy a virtualizációs bevezetések üzletét rontó licencköltségek tömegén faragjon. A házon belülre került Zimbra licencköltségeit tetszőlegesen alakíthatja egy projektben, amivel akár teljesen eliminálhatja az Exchange és Domino szerverek üzemeltetéséhez tapadó licencköltségeket, de még listaáron is jelentős megtakarításokat tud elérni. A Zimbra tipikusan 25 dollárért ad örökös licencet felhasználónként, miközben a Microsoft például évente akár 36 dollárt (CAL) is beszed kliensenként, így 5 év alatt kevesebb mint hetedére lehet csökkenteni a licencköltségeket, ami 250 felhasználónál például már eléri a 10 millió forintos szintet.

A ZCA révén a WMware tehát arra utazik, hogy azok a licencdíjak, amelyek jelenleg a Microsofthoz és IBM-hez áramlanak, inkább vSphere bevezetéseket finanszírozzanak. A Zimbra révén sokkal jobb megtérülési kalkulációkat tud majd felmutatni a vállalatoknak, így könnyebben meggyőzheti azokat, miért is érdemes virtualizálni levelezési és kollaborációs infrastruktúrájukat, amelyek szolgáltatási szintjével kapcsolatban egyre magas elvárások alakultak ki az elmúlt évek során. A migrációkhoz a ZCA rendelkezik egy úgynevezett Migration Wizarddal is, amely azt ígéri, hogy speciális tudás nélkül könnyen és viszonylag gyorsan át lehet szivattyúzni Zimbrába az Exchange és Domino tartalmát és felhasználóit.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.