Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 7. 12:02

Európában éledezik, itthon bizonytalan a szerverpiac

A globális trendekkel párhuzamosan az EMEA régióban is megindult a szerverpiac élénkülése az első negyedévben, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. A növekedés az x86-os gépek iránti kereslet élénkülésének köszönhető.

Az első negyedében 7,4 százalékkal 3,16 milliárd dollárra emelkedett az EMEA régióban a szerverpiac, a leszállított gépek darabszáma 16,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Ez azonban kizárólag az x86-os szegmens teljesítményének köszönhető, a nem-x86 szerverek továbbra is mélyrepülésben voltak.

Átveszi az uralmat az x86

Az okok nagyjából ugyanazok, amelyeket a világpiaci tendenciák kapcsán már említettünk. A recesszió hatására megvágott informatikai büdzsék miatt egyre több felhasználó fordul az x86-os gépek felé, amelyek teljesítményben és megbízhatóságban is gyorsan zárkóznak a RISC-szerverek mellé, amelyet támogat a virtualizációs technológiák gyors fejlődése is. Az IDC számai alapján az x86-piac harmadával bővült a tavalyi első negyedévhez képest és 2 milliárd dollárt tett ki.

A RISC-piacon az első negyedévben láthatóan a kivárás uralkodott. A piacvezető IBM csak a negyedév végén kezdte el szállítani a Power7 processzorra épülő szervereit, a HP pedig csak éprilis legvégén mutatta be új generációs Itanium-alapú rendszereit. Az IDC szerint a RISC-szegmens 23 százalékkal bukott alá az első negyedévben, amelyet a Sun-Oracle összeolvadás körüli bizonytalanság is magyaráz, eközben az Itanium-alapú gépek forgalma 17 százalékkal csökkent. A mainframe-piac 16 százalékkal zsugorodott a tavalyi első negyedévhez képest.

Az olcsóbb gépek felé való elmozdulást jól mutatja, hogy az alsó kategóriás (25 ezer dollárnál olcsóbb) szerverek forgalma 31 százalékkal bővült az IDC szerint, miközben a közép- és felső kategóriában 24 és 18 százalékos visszaesés volt tapasztalható.  Az elemzőcég ugyanakkor azt gondolja, az új RISC/UNIX platformok megjelenése néhány negyedéven belül éreztetni fogja a hatását és itt is megkezdődik az élénkülés. Az x86 előretörése a Windowsnak kedvezett, a Microsoft operációs rendszerét futtató kiszolgálók értéke harmadával 1,5 milliárd dollárra dagadt az első negyedévben, eközben a UNIX-szerverek forgalma 20 százalékkal apadt.

ProLiant és PowerEdge

A gyártók versenyében a HP állt az élen, amely x86-os ProLiant gépei sikerének köszönhetően 22 százalékkal tudta növelni szervereladásait. A második helyen álló, az x86-os szegmensre egyre kevéssé koncentráló IBM ezzel szemben 5 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, amely a gyenge RISC- és mainframe-forgalommal magyarázható. A HP bevételarányos részesedése egy év alatt 5 százalékponttal 41 százalékra emelkedett, eközben az IBM 3 százalékpontot vesztett és 25-re csúszott. A rangsor harmadik helyén álló, kizárólag x86-os szervereket kínáló a Dell éves összehasonlításban 29 százalékkal tudta növelni forgalmát.

A világpiacon a Fujitsu már megelőzi a Sunt, az EMEA régióban azonban még tartja magát az Oracle kezébe került szervergyártó. Az IDC adatai alapján a vállalat forgalma ugyan 15,8 százalékkal csökkent, de még így is másfélszer annyi volt mint a 9 százalékot bővülő Fujitsué.

Nincs sok ok az örömre

Noha az adatok biztatóak, túlzott optimizmusra nincs ok. Bár a szerverpiac növekedése kétségtelenül beindult az EMEA régióban, a  forgalom még távolról sem közelíti a válság előtti állapotokat. 2008 negyedik negyedévében 4,4 milliárd dollárt tett ki a szerverforgalom az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló területen, 2007 negyedik negyedévében pedig 5,4 milliárd dollárra rúgott, amely történelmi rekordot is jelent egyben.

A szűkebb régiónkban és főleg Magyarországon egyelőre kevésbé láthatók a fellendülés jelei, az IDC április közepi összefoglalása szerint Kelet-közép Európát a recesszió az átlagnál jobban megtépázta és csak lassan heveri ki a válság okozta sokkot. A CEMA (Kelet-közép Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban 2010-ben mindössze 3,4 százalékos szerverpiaci növekedést valószínűsít az elemzőcég, és ennek nagyját a fejletlen közel-keleti és afrikai országok fogják hozni.

A görögországi állapotok okozta bizalmi válság, majd a múlt hét végén lezajlott kormányzati kommunikációs katasztrófa mélybe lökte a forint árfolyamát, amely persze erőteljesen kihat a hazai hardverpiacra, vagyis a szerverekre is. A gyors áremelkedés megöli a keresletet, a gyors árfolyamgyengülés pedig kivárására sarkallja a vevőket - egyikből sem lesz üzlet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a gyártók és disztribútorok szinte valós időben, akár naponta többször követik az árfolyam romlását, és építik be az árakba, úgy a csökkenésnél hagynak némi puffert és átfutási időt, vagyis az nem jelentkezik azonnal, ami még inkább elodázza a kereslet megjelenését.

Bennfentes iparági forrásuk szerint Magyarországon legfeljebb 10 százalék körüli szerverpiaci bővülés várható 2010-bem, de ez is csak volumen alapján, értékben inkább a stagnáláshoz lesz közel a piac. Az első negyedévben némi bővülés érezhető volt itthon, az árfolyamokat befolyásoló események következményeit azonban egyelőre lehetetlen lenne megbecsülni, ezért az év második feléről nem lehet igazán jó előrejelzést rajzolni, fogalmazott forrásunk.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról