Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 4. 12:52

Eddigi legdrágább termékével rukkolt elő az Iomega

A korábban kimondottan otthoni és kisirodai adattárolási megoldásokat forgalmazó Iomega egy kategóriával feljebb lépve egy 12 merevlemezig bővíthető kis- és középvállalati tárolóval jelentkezett, ami akár az anyavállalat EMC emblémáját is viselhetné.

Az EMC által beolvasztott Iomega kínálata korábban kimondottan otthoni felhasználásra szánt eszközökből állt, de az utóbbi időben egyre több vállalati termék is bekerült a portfólióba. A StorCenter ix12-300r megjelenése olyan vállalatoknak lehet örömhír, akik már kinőtték az irodai hálózati adattárolókat, de az EMC kínálatában sem találnak az igényeiknek megfelelő megoldást.

Az Iomega új hálózati tárolója kis- és közepes vállalatok számára készült. A StorCenter ix12-300r típusjelzés arra utal, a tároló összesen 12 diszket képes fogadni, ami óriási előrelépést jelent az Iomega számára, a kínálatban eddig elérhető legnagyobb NAS 4 lemezt kezelt mindössze. A típusjelzés végén látható r betű azt jelenti, az eszköz rackbe szerelhető, ennyi diszknek ráadásul rögtön 2U magas helyet kell szorítani.

A StorCenter ix12-300r 3,5 hüvelykes lemezeket fogad, amelyekből jelenleg 2 terabájtos a legnagyobb kapacitású, így az eszköz legfeljebb 24 terabájtig bővíthető jelenleg. A vezérlő RAID 1, 5, 6 és 10 tömböket támogat és akár több tömb létrehozását is lehetővé teszi, azaz a StorCenteren kialakítható például egy 8 diszkből álló RAID 6 tömb és mellé egy 4 diszket tartalmazó RAID 10 tömb is. A RAID-módok között működés közben is lehet váltani a nagyobb adatbiztonság érdekében (pl RAID 1-ről 5-re, 6-ra) és természetesen a kapacitás üzem közbeni növelése is támogatott.

\"\"

Maga a tároló egy Intel Core 2 Duo processzort tartalmaz, négy gigabites Etherner-porttal és 3 USB-csatlakozóval rendelkezik például szünetmentes tápegységek csatlakoztatásához, de akár külső merevlemezek vagy háttértárak is illeszthetők, amelyekről villámgyorsan áttölthetők az adatok. A nagyobb megbízhatóság érdekében a redundáns tápegységek és a hűtőventilátorok üzem közben cserélhetők.

Az eszköz a Linux-alapú EMC LifeLine szoftvert futtatja, használható Windows, Mac, Linux és UNIX környezetben egyaránt. A StorCentert az Iomega mindenféle kis- és középvállalati feladatra ajánlja, bevethető NAS-ként vagy SAN-ként, lemezes adatmentésre, virtualizációs feladatokra (Vmware, Hyper-V, Citrix Xenserver), Exchange alá vagy videoalapú megfigyelő rendszerekhez a felvett anyagok rögzítésére.

A StorCenter ix12-300r induló ára 4400 euró (1,2 millió forint), ennyiért 4 terabájt kapacitást ad az Iomega, a 24 terabájtos teljes kiépítettségű modellért 8200 eurót (2,2 millió forintot) kell fizetni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról