Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 11. 08:59

Támogatni fogja a Flasht a Windows Phone 7

Az Adobe és a Microsoft már dolgozik rajta, hogy a Windows Phone 7 Series operációs rendszeren elérhető legyen a Flash Player 10.1. A redmondiak új mobilos operációs rendszere számára ez jelentős fegyvertény lehet a konkurencia elleni harcban.

A februári bemutatón Joe Belfiore, a Microsoft telefonos fejlesztéseiért felelős alelnök még úgy nyilatkozott, a Windows Phone 7 eleinte nem támogatja az Adobe Flash tartalmakat, de most kiderült, a vállalat szorosan együttműködik az Adobe-val, hogy ez mihamarabb mégis elérhető legyen.

Mike Chambers, az Adobe vezető termékmenedzsere egy blogbejegyzésben azt írja, a két vállalat egy ideje már dolgozik azon, hogy a Windows Phone 7 Seriesbe épített Internet Explorer Mobile böngészőre elérhető legyen a Flash Player 10.1. \"Még nem tudok megjelenési dátummal vagy egyéb részlettel szolgálni, de a Microsoft és az Adobe együtt dolgoznak az ügyön.\" A jövő heti MIX10 konferencián további részletek bejelentése várható.

A Microsoft új mobilos operációs rendszerének bejelentésekor Steve Ballmer, a vállalat elnök-vezérigazgatója a HWSW kérdésére annyit mondott, Redmondnak \"nincs kifogása a Flash támogatása ellen\", amellyel nyilván az Apple által indított hadjáratra utalt. Amint arról beszámoltunk, az Apple az iPhone okostelefonon sem támogatja a Flasht, sem pedig az április elején megjelenő, internetezésre szánt iPad készülékén. Steve Jobs, a vállalat vezetője többször élesen támadta az Adobe-t a Flash erőforrásigénye és teljesítménye miatt. \"Lassú és bugos\", mondta az Adobe platformjáról Jobs.

Az Adobe Flash az internet legnépszerűbb interaktív médiaplatformja, a webes animációk, videók és játékok de facto szabványa. Sokan úgy vélekednek, hogy a HTML5 és a CSS3 hosszú távon képesek leváltani a Flasht, és akár igazuk is lehet, de ettől még megkérdőjelezhetetlen, hogy ma még a weboldalak szerves része a Flash és úgy tűnik egy ideig még az is marad. Ezért az internetesére egyre inkább alkalmas okostelefonokon kulcsfontosságú a Flash támogatása, hiszen enélkül a weboldalak jó része nem megfelelően jelenik meg, nem használható. A webes videók 75 százaléka és a játékok 70 százaléka épül Flash-re, ami ma lényegében nélkülözhetetlen, ha valaki a PC-jén megszokott webes élményt szeretné a mobilján viszontlátni.

Egyre több okostelefon fogy és egyre fontosabbá válik a felhasználók számára a mobilos böngészés. Az Apple elzárkózása a Flash támogatásától jó alkalmat teremtett ugyanakkor a rivális gyártóknak, hogy marketingszempontból fogást találjanak a cégen és termékein, illetve hogy megkülönböztették magukat.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Windows Phone 7 Series egyik alapja a Silverlight, vagyis az operációs rendszer a Microsoft saját interaktív médiaplatformját is biztosan támogatni fogja. A Silverlight egyelőre közel sem nyert akkora teret mint a Flash, de gyorsan fejlődik. A platform előnye a Flash-sel szemben, hogy a Microsoft .NET nyelveken fejleszthetők rá alkalmazások a már megismert (Visual Studio) környezetben. Ez lényegében azt jelenti, hogy akik eddig asztali alkalmazásokat fejlesztettek, azok minimális tanulással képesek lesznek webalkalmazásokat és most már mobilos szoftvereket is készíteni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

3

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.